Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Kaupungistuminen ja keskittävä metropolipolitiikka ei ratkaise Suomen ongelmia.

Keskittäminen ja yksiviivainen metropolipolitiikka on noussut vahvasti esiin kuntavaalikeskusteluissa.   Petteri Orpo on sitä mieltä, että kaupungistuminen kiihdyttää talouskasvua ja että Helsinki on erityisasemassa. Juhan Vartiaisen mukaan taloustiede on vahvasti osoittanut, että kaupungit ja vahvat metropolialueet lisäävät hyvinvointia ja talouden suorituskykyä. Kun annetuilla valmiuksilla varustettu joukko ihmisiä on lähempänä toisiaan, he ovat Vartiaisen mukaan tuottavampia kuin ollessaan hajallaan isossa maassa.

Kaikille on itsestään selvää, että kaupungeissa on paljon enemmän ihmisiä, toimeliaisuutta ja tuottavuutta  kuin metsässä. Mutta mitä kokoomuspoliitikot oikeastaan haluavat sanoa? Kaikki ihmiset kaupunkiin, mielellään yhteen isoon, niin hyvinvointi lisääntyy?  Tämä on tuhoisa väärinkäsitys.

Maalaisjärjellä ajatellen pitäisi ensin miettiä oliko muna ennen kanaa? Synnyttääkö kaupungistuminen talouskasvua vai olisiko niin että talouskasvu synnyttää kaupunkeja?  Synnyinkaupungissani  Kotkassa ainakin tarvittiin ensin innovaattoreita kuten Hans Gutzeit, joka 1872 perusti modernia sen ajan innovatiivista tekniikkaa hyödyntävän höyryvoimalla käyvän sahan , jonka tuottama puutavara kaupattiin eurooppaan.  Tässä vaiheessa entisellä linnakesaarella asui satakunta ihmistä. Sahanomistajien ja myöhemmin sellunkeittobusineksen tarvitsemaa työväkeä  värvättiin  sisäsuomesta.  Kaupunki perustettiin vasta hieman myöhemmin 1879. Tuottavuus tietysti kasvoi aiempaan verrattuna ei siksi, että saari ensin ”kaupungistui” vaan  koska puutavaralla oli kysyntää ja sahojen tuotanto kasvoi ja kehittyi.

Ihmiset muuttavat kaupunkeihin työn perässä.  Ei ole mitään syytä miksei työtä ja mahdollisuuksia voisi syntyä myös suurkaupunkien ulkopuolella.  Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgren päätti rakentaa itse metsäkoneensa, koska muiden tekemät eivät kovassa käytössä kestäneet. Näin syntyi Ponsse Oy Vieremälle Iisalmen takamaastoon. Yhtiö on nyt maailman johtavia metsäkonevalmistajia, jolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, UK:ssa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Etelä-Amerikassa.

Vielä ajankohtainen esimerkki: Vuonna 1968 Saab-Valmetin autotehdas perustettiin ruotsalaisen Saab-Scanian ja suomalaisen valtionyhtiö Valmetin yhteisyritykseksi. Tehdaspaikaksi valittiin Uusikaupunki yli sadan paikkakunnan joukosta muun muassa hyvien kulkuyhteyksien ansiosta. Tehtaan oli myös sijaittava silloisen kehitysaluesäädännön ykköstukialueella. Tehtaalla on valmistettu vuodesta 1969 alkaen Saab-, Chrysler-, Talbot-, Opel-, Lada-, Porsche-, Think-, Fisker- ja Mercedes-Benz -merkkisiä autoja. Viimepäivien uutiset kertovat kasvusta ja työvoimantarpeesta.

Mennään pahasti harhaan, jos Suomen tulevaisuutta rakennetaan epämääräisellä keskittävällä metropolipolitiikalla, jonka ajatellaan  automaattisesti  synnyttävän innovaatioita ja talouskasvua. Innovaatioita voi periaatteessa syntyä missä vain, jos on riittävää osaamista ja tahtoa.  Ympäristön monipuolisuus ja  diversiteetti, joka mahdollistaa erilaisten ideoiden törmäämisen sekä huippututkimus ja rahoituksen järjestyminen helpottavat asioita mutta ilman innovattoria ja osaamista ei synny mitään uutta.  Suuri ei aina ole kaunista innovaatioissa eikä ekosysteemi innovoi.  Jos sanoo, että innovaatiot syntyvät kaupungeissa, ei myöskään sano mitään kovin mielenkiintoista. Pitäisi pohtia enemmän sitä miten ihmiset, pienet ja suuret  ihmisyhteisöt voivat lisätä luovuuttaan.

 Vuonna 1943 nuori mies perusti firman Ruotsissa Agunnarydin kylään, joka nykyään on menettänyt taajamastatuksen (tättort), koska väkiluku on laskenut 200:n ihmiseen. Vuonna 1953 firma avasi ensimmäisen huonekaluliikkeen Älmhultiin (n 8000 asukasta) Smålandin lääniin. Miehen nimi oli Ingvar Kamprad ja firma IKEA. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

En oikein löydä erimielisyyttä puhumattakaan perusteluja blogistasi. Palveluja ja palveluinnovaatioita toki tarvitaan pienissä ja suurissa yhteisöissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset