Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Siirtyykö tuki tavanomaisesta teknologiasta ja tieteestä innovaatioihin?

Suomen hallitukset ovat leikanneet innovaatiorahoitusta oikein olan takaa. Vuodesta 2010 lähtien Tekesin jakamaa rahaa on leikattu melkein 40%. Samaan aikaan yliopistojen rahoitusta on lisätty 14% kuten Suomen Akatemian jakama rahaa (HS 21.4.). Tutkimuksella pyyhkii siis hyvin mutta innovaatioiden tekijöillä heikommin.  Ja siis niillä tutkijoilla, jotka haluaisivat olla mukana innovaatiotoiminnassa yhdessä yritysten kanssa. Ja siis myös Suomen valtiolla, jolta jää saamatta uusiin innovaatioihin perustuvasta liiketoiminnasta syntyvät verotuotot, joilla voisi vaikka vähentää valtion velanottoa, jos muita kannattavia investointeja ei olisi. Nytkin julkisuuteen tihkuu tietoja, että raha ohjattaisiin lisää Akatemialle ja yliopistoille.

Näitä painopisteen muutoksia ja niiden takana olevaa logiikkaa hallitus ei koskaan perustellut, joten kansalaiset voivat vain arvailla mihin tällä on pyritty. Tämän viikon hallituksen puolivälitarkastelussa tehdään taas merkittäviä päätöksiä.  Teki hallitus millaisia päätöksiä tahansa niin voisi toivoa sen kertovan kansalaisille mihin päätökset perustuvat.

Julkisuudessa on eräänä vaihtoehtona ollut säilyttävien yritystukien suuntaaminen tutkimukseen ja kehittämiseen. Voisi aloittaa vaikka uusiutuvan energian tuista. Uusiutuvan energian tukea voi saada paitsi uuden teknologina hankkeisiin niin myös tavanomaisen teknologia investointeihin kuten puupolttoaineiden lämpökeskushankkeisiin 10-15 %. Tuolla kymmenyksen tuella tavanomaisen teknologian hankkeen kustannuksiin  on tuskin mitään vaikutusta mihinkään paitsi veronmaksajan kukkaroon, joka kevenee. Jos näitä jatketaan niin olisi syytä perustella näiden vaikuttavus.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Silmiinpistävää ja valitettavan toistuvaa näissä yritystukikeskusteluissa on niiden keskittyminen pariin helposti hahmotettavaan ongelmalliseen tukeen. Pimentoon jää laaja joukko tukia, joiden perusteita ja vaikutuksia ei taida ymmärtää kovin moni olkoon ministeri, kansanedustaja tai tavallinen tallaaja.

Siksi niitä pitäisi oikeasti selvittää ja arvioida kuten VATT ehdotti. On huono peruste säilyttää homma ennallaan siksi, että se on monimutkainen ja vaikeasti hahmotettavissa. Ajan kuluessa Suomeen on muodostunut monimutkainen malli, joka pitää yksinkertaistaa

Tekisin leikkaukset olivat virhe ja sen seuraukset näkyvät osin viiveellä. On todella pöyristyttävää, että Juuri ennen vaaleja tehdyn tutkimuksen osoitteessa juuri niistä olevan hyötyä, niin hallitus kohdensi leikkaukset niihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset