Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Armotonta menoa innovaatiopolitiikassa.

Hallituksen puolivälitarkastelun tuloksena hallitus ilmoittaa TEM:n sivuilla, että

..” Lisäksi Suomen Akatemiaa ja Tekesiä varaudutaan pääomittamaan kumpaakin 60 miljoonalla eurolla.Tekesin pääomittamisella tuetaan yritysten, tutkimuslaitosten ja valtion yhteishankkeita, eli niin sanottuja kasvun moottoreita. Niillä tavoitellaan uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja 3–5 vuoden aikajänteellä..”

Virastot Akatemia ja Tekes tuskin tarvitsevat omaa pääomaa, joten kansalainen jää pohtimaan mistä on kysymys? Niin..ja Tekeshän on ensi vuonna yhdistetty Business Finlandiin. Ilmeisesti kuitenkin tarkoitetaan BF:n pääomittamista… Tekstissä viitataan yhteishankkeisiin, jotka eivät tarvitse pääomitusta vaan normaalia hankerahoitusta. Tekesin uudella Challenge Finland tyyppisellä yhteishankkeiden rahoituksella on saatu liikkeelle loistavia uutta businestä kehittäviä tutkijoiden ja yritysten yhteishankkeita mutta nyt nämä rahat on käytetty. Näiden hankkeiden luomiseksi ei tarvittu pääomittamista vaativia uusia organisaatiohäkkyröitä vaan ainoastaan tutkijoiden ja yritysten luovaa otetta, jolle järjestettiin Tekesin kokeilussa puite ja mahdollisuus.

Erilaisten hallinnollisten organisaatioiden kuten ekosysteemien, kasvumoottorien, shok:n jne organisointi näyttää kiinnostavan monia tahoja. Tämä on tietysti poliittisesti ymmärrettävää kunkin oman intressiryhmän etujen ajamiseksi  mutta kuten olen aiemmissa blogeissa todennut tarvitsemme vain kasvavaa innovaatiokyvykkyyttä ja suoraa toimintaa innovaatioiden luomiseksi. Julkisen tahon panosta ei tarvita myöskään markkinaehtoisesti tehtävien tuoteparannusten kehittämiseen. Julkista panosta tarvitaan innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, radikaalien innovaatioiden luomiseen ja uusien DARPA-tyyppisten toimintatapojen kehittelyyn, jota käsittelin aiemmassa blogissani.

Mikäli Suomessa päätettäisiin tehdä innovaatioloikka maailman huipulle, tarvittaisiin paitsi oikeanlaista innovaatiostrategiaa myös lisää rahaa radikaaleihin toimiin. Sitä löytyisi kohdistamalla tehottomia yritystukia innovaatiotoimintaan. Asiasta vallitsee laaja yksimielisyys talousasiantuntijoiden keskuudessa.  Hallitus teetti silti asiasta selvityksen. Kukaan ei kai muistanut, että 2012 hallitus teetti vastaavan selvityksen Erkki Virtasen johdolla. Hallitus ilmoittaa, että selvityksiä pitää jatkaa. Vanha viisaus haudata asia perustamalla työryhmä näyttää olevan käytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hallitus tukee ennemmin pysähtyneisyyttä ja jo olemassaolevaa liiketoimintaa. Ei sillä ole edes halua kasvuun uusilla alueilla. Riittää kun nykyinen omistava ja varakas luokka saa hyvän tuoton osinkojen yms kautta - eli Sipilän kaltaiset veljet.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Koko tukijärjestelmän sekavuus johtaa siihen, että keskustelu laantuu pian ja kaikki on taas kuten ennenkin eli stagnaation tilassa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen aivan samaa mieltä sekavuudesta. Mikä olisi sitten sekavuuden täydellinen vastakohta, briljantinkirjas totuus?

Vastaan tässä. Sitä on kehitetty jo 1970-luvulta alkaen ja pikkuhiljaa tämä helmi on siirtynyt IT-alan puolellekin malleihin. Se löytyy kybernetiikasta ja on nimeltään Viable system model. Sitä soveltaen saataisiin maalle sellainen kognitiivinen arkkitehtuuri, että kaikki alkaisi sujua niin pitkälle kuin meillä resursseja riittäisi, mikäli valtataistelu ei toteutumista pysäytä.

Tuore kirja siitä löytyy täältä: http://metayliopisto.fi/yhteiskuntani/kirja-yhteis... (https://holvi.com/shop/LXqGL5/product/9a86b5fdf7b6...)

Olisipa mainiota, jos Tekes ja ministeriöt alkaisivat soveltamaan elinkelpoisen systeemin meta-periaatetta.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Suomeen tulisi perustaa tiede- ja teknologiaministeriö, kuten on monissa huippumaissa. Tiedettä pitäisi alkaa arvostamaan, koska vain siitä saadaan liikkeelle huipputeknologiaa. Tämän pitäisi olla selvää peruskoulun keskeyttäneellekin tumpelolle...

Miksi Tekes ei arvosta tiedettä? Opetusministeriö keskittyy kulttuuriin ja päiväkerholaisiin ja peruskoulun tuntiuudistuksiin, mitkä ovat maan menestyksen kanssa yksi hailee. Sitä paitsi peruskoulutasolla menee Suomessa muutenkin huonosti ja lukiosssa osaamisen saavutukset laskevat mm. matematiikassa. Yliopistot kituvat säästöissään.Niistä valmistuu henkilöitä, joita ei kiinnosta uusi tieto, eikä ajatukselliset haasteet. Olen 10 vuoden tohtorin urallani (informaatioteknologia, symbolinen analyysi) tavannut satoja ja satoja maisteritason henkilöitä, jotka eivät ole kiinnostuneet muuta kuin omasta menestyksestään. Esimerkiksi Suomen TE-keskukset ja yrityshautomot ja tiedepuistotkaan eivät tiedä tutkimuksesta juuri mitään, joten niiden kanssa mahdotonta keskustella omista huimista ideoista.

Ehdotan Tekesille ryhtiliikettä. Lähtekää kampanjoimaan tiede- ja teknologiaministeriön puolesta. Nostakaa oikein huippuosaaminen arvoonsa ja jättäkää näennäisinnovaatiot pois laskuista. Suurin osa innovaatioista on pelkkää silmänlumetta sen rinnalla, että meillä oikeasti olisi tietoa miten Suomea on parasta kehittää tulevaisuudessa.

Olen tehnyt aiheesta yli 100 videota systeemimetodiikkaan ja kybernetiikkaan pohjautuen. Niistä löytyy parasta tietoa Suomen kehittämiseksi: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset