Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Kilpailukyky komedia

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen laski lomarahojen 30%:n leikkauksen todellisen vaikutuksen ottaen huomioon samalla tehdyt verotuksen ja sosiaalivakuutusmaksujen kevennykset. Tulos oli, että esimerkiksi julkisen puolen palkansaaja, joka tienaa 3000€ kuukaudessa, menettää tosiasiallisesti lomarahojen leikkauksessa n yhden euron! Toistan: yhden euron.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/muutama-euro-vai-400-euroa-e...

Valtiontalous eikä siis kilpailukyky parane pätkääkään. Tämä on hyvä esimerkki leikkauspolitiikan typeryydestä. Valtiontaloudessa pätee eri lainalaisuudet kuin yksityistaloudessa, jossa säästö on aina säästö.

Vastaavat laskelmat voisi esittää vaikka innovaatiorahoituksen leikkauksista, koulutussäästöistä tai monista sosiaali-ja terveysalan säästöistä. Tuloksena saadaan näennäissäästöä, joka kompensoitu kasvavilla menoilla muilla sektoreilla.

Joku ekonomisti tai virkamies olisi voinut valaista tarmokasta pääministeriämme ajoissa, jotta tällaiselta puuhastelulta olisi vältytty. Viime aikoina on puhuttu paljon lainvalmistelun heikosta tasosta. Voiko tämän alemmas enää päästä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...Tulos oli, että esimerkiksi julkisen puolen palkansaaja, joka tienaa 3000€ kuukaudessa, menettää tosiasiallisesti lomarahojen leikkauksessa n yhden euron! Toistan: yhden euron.
...
Voiko tämän alemmas enää päästä?"

Jos hallituksemme tässä asiassa on tarmokkaan puuhastelun ja koheltamisen päätteeksi palannut takaisin lähtöpisteeseen, niin se on mielestäni hallituksen parhaita saavutuksia tähän mennessä. Toivotaan, että tämä linja jatkuu, ainakin mieluummin kuin se linja, johon hallitus pyrkii..

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Rouhea tulos suhteessa hommaan käytettyyn aikaan ja vaivaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hyvä huomio Leppälahti. Siinä se Kikyn vaikutus oli.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Totuus paljastuu kahden viikon kuluttua kun lomarahat tulevat maksuun. Siihen asti kukin saa laskeskella mitä haluaa. Kuluttajalle merkitsee vain se, mitä jää viivan alle.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kärkkäinen väittää työntekijän sotu-maksujen laskeneen, vaikka tosiasiassa ne nousivat ja tulevaisuudessa vielä lisää eli yhteensä noin 2 %:iin. On tainnut mennä työnantajan ja työntekijän maksut ristiin! Lomarahan leikkaus merkitsee noin 15 %:n osuutta kuukausipalkasta eli kuukausille tasoitettuna noin 1,2 %:n palkanalennusta. Yhteensä siis noin 3,2 %, jos unohdetaan vielä työajanpidennykset. Hallituksen veronalennukset eivät tule lähellekään tätä, joten Kärkkäisen laskelmat tulevat vähän epäilyttävään valoon! Kuten olen aikaisemminkin todennut, ekonomisteilta taitaa olla laskutaito hukassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset