Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Suomen jalkapallon ja innovaatiotalouden romahdus

Jalkapallon kansainvälinen FIFA:n rankingjärjestelmä asettaa Suomen maailman maista sijalle 108, joka on Suomen kaikkien aikojen heikoin. Suomen edellä on mm sellaisia mahtimaita kuin Fär saaret, El Salvador, Mosambik, ja Liettua. Mielenkiintoista on, että rankingin lasku alkoi 2006-2007 samaan aikaan kun maan talouskasvu hyytyi ja alkoi näihin päiviin kestänyt lama.

Ennen romahdusta jalkapallomaajoukkueessa oli poikkeuksellisen hyviä pelaajia kuten Sami Hyypiä, Jari Litmanen, Hannu Tihinen jne, jotka kuuluivat ns kultaiseen pelaajasukupolveen. Heidän pelatessaan ranking pysytteli keskimäärin 40 tuntumassa.  Talouspuolella oli samaan aikaa Nokian kultakausi ja sen ympärillä kasvanut elektroniikka-ja ict-teollisuus joka piti yllä talouskasvua.

Jalkapallon taso ja talous romahtivat kuitenkin samaan aikaan. Molemmissa oli tuudittauduttu omahyväiseen ruususen uneen. Nokia ja muutama poikkeuksellisen tasokas pelaaja saivat aikaan näköharhan. Suomessa uskoteltiin, että tekemisemme olisi ollut laajemminkin huippua. Ei ollut. Lajitietämyksemme jalkapallossa oli vanhentunut kuten kyvykkyytemme kehittää innovaatioihin perustuvaa talouskasvua.

Jalkapallo lajina kehittyy koko ajan samoin kuin globaali talous. Se millä pärjättiin 2000-luvun alussa ei riitä menestykseen 2017. Pelistä ja sen voittamisen tekijöistä on saatu paljon uutta tietoa, jota huippuvalmentajat soveltavat. Tässä ovat apuvälineinä erilaiset uudet data-analyysiteknologiat. Innovaatioiden synnystä  ja innovaatiokyvykkyydestä on samoin saatu perustavalaatuista uutta tietoa, jota soveltavat sellaiset firmat kuin Amazon, Google, Facebook, Nike, Ikea, Kone jne.

Suomessa pitäisi keskittyä nopeasti päivittämään osaamisemme jalkapallossa ja innovaatiotaloudessa. Kun se tehdään, ei tarvitse jalkapallossa odottaa arpaonnea arvokisojen karsintojen lohkoarvonnoissa tai taloudessa hetkellistä noususuhdannetta.  Vaikka kuinka olisi positiivisen innostava, rohkea ja täynnä taisteluhenkeä niin matsia ei voita, jos osaaminen ei riitä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset