Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

OECD: Suomessa menetettiin itseluottamus ja usko innovaatioiden merkitykseen.

OECD:n arvio Suomen tutkimus-ja innovaatiojärjestelmästä julkistettiin tänään. Periaatteessa raportissa ei ole yhtään asiaa, jota suomalaiset asiantuntijat eivät olisi jo tienneet: Innovaatiot ovat talouskasvun keskeinen tekijä, joten innovaatiorahoituksen leikkaukset olivat paha virhe. Rahoitus pitää suunnata radikaaleihin innovaatioihin eikä pieniin parannusten viilaamiseen. Vika ei ole niissä asioissa, jotka toimivat hyvin kuten Tekes ja Tekesin ohjelmat, Akatemia ja VTT. Toiminnan kehittämistä tietysti tarvitaan. Järjestelmästä puuttuu visio ja siksi järjestelmää ei kehitetä ja ohjata johdonmukaisesti.

Julkistamistilaisuuden paneelikeskustelussa viisaat panelistit täydensivät hyvin: Se, että todetaan tarvittavan Public Private Partnership tyyppisiä instrumentteja (ekosysteemit, kasvumoottorit yms) on tyhjää puhetta ellei kyetä konkretisoimaan mitä näillä tarkoitetaan käytännössä ja ne on räätälöitävä tapauskohtaisesti, jotta vältytään tekemästä uudelleen vanhoja virheitä. Vesa Vihriälä ihmetteli mistä löytyy se viisaus valintoihin jos halutaan kaikkea koordinoitavan ylhäältä.

Oikea toimintatapa on tukea pienimuotoisesti erilaisia ideoita ja jakaa isommin tukea niille, jotka saavuttavat asetetut tavoitteet ja lähtevät kunnolla lentoon mutta lopettaa muut. Ideat voisi nähdä maamerkkeinä, joista parhaimmat vetävät ihmisiä ja yrityksiä puoleensa ja näin ansaitsevat jatkotuen (Kuten tehtiin Tekesin Challenge Finland kokeilussa).  Näin ei tarvita hallinnollisia himmelejä. Innovaatiokyvykkyydestä ja ihmisten osaamisesta on huolehdittava, sillä hyvä idea syntyy aina jonkun yksilön aivoissa. Idea ei synny ekosysteemin aivoissa, koska ekosysteemillä ei ole aivoja.

Mielenkiintoista oli havaita, että hallituksen viimeisintä uudistusta Business Finlandia OECD ei maininnut missään kohdin vaan puhuttiin koko ajan Tekesin merkityksestä.

Suomen menestys on perustunut huippuluokan innovaatioihin alkaen G.A.Serlachiuksen ja kumppanien puunjalostusinnovaatioista aina elektroniikan ja ICT:n sovelluksiin, joita valtiovalta on tukenut eri tavoilla. Parin edellisen hallituksen aikana usko innovaatiotoimintaan on hiipunut ja toimintaa on ajettu alas leikkauksilla.

Tuhannen taalan kysymys on mitä tekevät nyt päättäjät, joiden johdolla päädyttiin nykytilanteeseen. Ei tästä ole montaa viikkoa kun tehottomista yritystuista piti siirtää varoja uudistaviin innovaatiotukiin. Siis piti…

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli joku innovaatio saataisiin toimimaan ja tuotantoasteelle niin se myytäisiin pikapikaa jenkkeihin tai Ruotsiin jotka osaavat myös tehdä rahaa innovaatioilla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jaaha... Kokemukseni on vuosituhannen vaihteesta, mutta lieneekö mikään muuttunut, paitsi englanninkieliset partner-shit-sloganit...

Olen joskus jopa pienen palkinnonkin kuitannut kekseliäisyydestä... mutta kun oli se miljoona-ajatus kerran, niin törmäsin siihen, ettei yksityisen ihmisen kantsis alkaa turhia kehittelemään... Silloin oli ohjeena, että patentoi... keksintösäätiö rahoittaa ja jne... sain vaikutelman, että tämä mainittu instanssi on vain patenttitoimistoja varten, kun oikeasti olisi riittänyt patenttihakemuksen jättäminen ja maksamatta jättäminen ;)

Tuotteesta tehtiin joskus sellainen määräaikainen hyödyntämissopimus yhden korkean teknologian firman kanssa. Minulla oli proto jo siinnä vaiheessa tehty. Sopimus oli salainen ja lisäsi salauspykälät.

No ei sopinut heidän repertuaariin silloin ja määräaikakin kului umpeen.

Siis mitä jäi käteen silloisen KTM:n yms yrityspalveluiden annista... mulle vain, että ovat huolissaan vain kuukausipalkastaan... niin se menee.

Niin js tulee joitain ideoita tai levottomia ajatuksia, älkää ottako yhteyttä mihinkään yritys-/innovaatiopalveluun vaan menkää lääkäriin hakemaan jotain tasaavaa!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tarkennan sen verran, että ns. innovaatiotukijärjestelmät vaikuttivat vuorovaikutuksessa sellaisilta, ettei huvittanut enempää asioida... vaikka todistivat idean toimivuutta yms. suitsutusta. Ajattelin, että olkoon ja pari kertaa myöhemminkin olen saman asian todennut... tutut on virret, laulettu on laulut, lapsena jo veisattiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset