Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Onko Stalinin poliittinen ohjaus hiipimässä Suomeen?

Mestariluokka näytelmässä Josif Stalin vaati vuonna 1948 Sergei Prokofjevia ja Dmitri Šostakovitšia säveltämään hänen makunsa mukaan. Säveltäjät eivät ymmärtäneet säveltää valtiota parhaiten palvelevia sinfonioita ja valtionjohtajan oli opetettava kuinka sävelletään.

Suomessa virkamiesten poliittinen ohjaus on viime aikoina nostanut päätään. On selvää, että kulloinenkin hallitus voi toteuttaa politiikkaansa, johon äänestäjät ovat antaneet valtakirjan. Valtakirjan ei kuitenkaan pitäisi ylettyä  yksittäisen virkavastuulla toimivan virkamiehen opastamiseen tilanteessa, jossa virkamies toimii lain ja annetun tavoitteen sekä toimintaraamin mukaisesti. Terve poliittinen ohjaus on sitä, että annetaan virkakoneistolle selvät tavoitteet ja toimintaraamit mutta ei sitä, että puututaan yksittäisiin ratkaisuihin, joihin virkamies on päätynyt toimiessaan lakien ja annettujen tavoitteiden sekä toimintaohjeiden mukaan.

Tuleva oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi poliittisen ohjauksen olleen kovaa sote-valmistelussa. Virkamiehet laitettiin valmistelemaan lakiesitystä, jonka tiesivät olevan perustuslain vastainen. Sen sijaan, että hallitus olisi muuttanut lakiesitystä virkamiehet ”ohjattiin” viemään esitystä eteenpäin. Tilannetta yritettiin helpottaa kertomalla ”ongelmista”  esityksessä. Mutta silti ohjattiin eteenpäin, huh!

Maahanmuuttoon vastahankaan suhtautuva ministeri Lindströmin avustaja  yritti poistaa virkamiesten virkavastuulla valmistelemalta listalta muun muassa somalijärjestöjen avustukset kotouttamistoiminnasta. On pöyristyttävää, jos poliittiset avustajat sanelevat ketkä saavat erilaisia tukia sen sijaan, että ne jaetaan hallituksen hyväksymien läpinäkyvien kriteerien avulla puolueettomasti.  Olisi karmea tilanne, jos vaikka innovaatiotuet jakaisivat ministerit ja poliittiset avustajat eivätkä asiantuntijavirkamiehet.

Poliittinen päättäjä voi muuttaa tarvittaessa  kriteerejä sen sijaan, että painostaa yksittäisiä virkamiehiä. TEM:N kansliapäällikkö Gustafsson toimi avustusohjauksessa  ansiokkaasti kertoessaan ”ohjaajalle”, että tämä ei käy, virkamiesten ohjaus kulkee aina hänen kauttaan. Stalinin aikana Gustafsson olisi karkoitettu Siperiaan mutta onneksi hän on meillä vielä virassa… 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä kansan äänestämillä poliitikoilla pitäisi olla valtuudet johtaa tätä maata ilman että virkamiehet pullikoivat vastaan.

Tekesin työntekijänä mainitsit innovaatiotuet ja virkamiespäätösten tärkeyden. Mielestäni juuri niiden jakamisesta pitäisi tehdä poliittiset päätökset. Esimerkiksi 80-luvulla USA:n hävittyä teknologian kehityksessä Japanille, Reaganin hallinto päätti tukea tietotekniikan ja laserteknologian kehitystä. Tämän seurauksena USA palasi teknologian tuottajien kärkipaikoille.

Kekkosen ajan Suomessa valta oli poliitikoilla ja kaikki toimi. Nyt valta on virkamiehillä, pankkiireilla, EU:lla, suuryrityksilla, etujärjestöillä, ja poliitikot vain peesaavat ja vatuloivat. Mikään ei enää toimi ja verot nousevat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Poliittinen ohjaus tulisi ulottaa myös Tekesiin!

Tapio Ahopelto

http://www.tivi.fi/Arkisto/2014-10-19/Piti-tehd%C3...

Poliittisesta ohjauksesta kuulematta asiantuntijoita kannattaa muistaa epäonninen Valco kuvaputkitehdashanke.Tekeshän saa poliittisella ohjauksella rahansa,joka allokoituu sitten eri kehityshankkeisiin!

Tapio Ahopelto

http://www.tivi.fi/Arkisto/2014-10-19/Piti-tehd%C3...

Poliittisen ohjauksen kautta kaiketi Tekes saa rahaa kehityshankkeisiinsa,joille löytyy asiantuntemusta myös Tekesiltä.

Poliittinen ohjaus puutteellisella asiantuntemuksella tulee kalliiksi veronmaksajille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Huhhuh, olette siis oikeasti sitä mieltä, että teknologian ja tutkimuksen tuista sekä sitten kaupallisista menestymismahdollisuuksista päättäisivät poliitikot?

Se että tällä kerralla hallituksessa istuu yksi pääministeri, joka jotain ymmärtää tekniikasta ja yrityksistä ei tarkoita, että poliitikoilla riittäisi ymmärrys yksittäisiin tukikysymyksiin. Eiköhän näitä hommia hoitamaan palkatuilla asiantuntijoilla ole paremmat eväät.

Hallitus voi sitten kärkihankkeillaan ja Vaken rahoilla edistää niitä, missä lanta haisee ja puuta palaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Osaako palkattu asiantuntija sittenkään valita parhaa ideat ja hankkeet joita tukea?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Huhhuh, olette siis oikeasti sitä mieltä, että teknologian ja tutkimuksen tuista sekä sitten kaupallisista menestymismahdollisuuksista päättäisivät poliitikot?"

Miksi oletat, että virkamiehet ymmärtäisivät jotain kaupallisista menestymismahdollisuuksista ? Jos ymmärtäisivät, olisivat varmasti mielummin itse hyödyntämässä näitä mahdollisuuksia, kuin jakamassa tukirahoja muille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tekesilläkin tuppaa olemaan osaamis- ja pätevyysvaatimukset ja tehtävissä on ihmisiä, joilla on siihen sopiva koulutus sekä kokemus yritysmaailmasta. Jos menet katsomaan poliitikkojen osaamista ja kokemusta ja osaamista vaikkapa eduskunnan CV:n kautta, niin ohutta on. Se että on saanut myytyä itsensä äänestäjille ei auta.

Tekesin tuet ovat niitä harvoja, jotka pääosin toimivat mm VATTin ja OECD:n mukaan, joten jos ei nyt mentäisi sotkemaan lisää niitä vaan keskityttäisiin niihin toimimattomiin. Ai niin, hallitus ei koskenut yhteenkään, kun Orpon mukaan kaikilla on puolustajansa. Se siitä talouden ymmärryksestä..

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisi aika herätä menneisyyden haamuista ja ryhtyä elämään 2017 vuodessa. Koska Tekes ryhtyy rahoittamaan lääkekannabis tutkimusta? Siinä olisi kärkihanke, tosi olemme 40 vuotta jäljessä jos vertaamme asiaa Israeliin, ja muutaman vuoden jäljessä Pohjois-amerikkaan. Jopa Kreikka menee sivulta ohi ja Tansaka pohjoismaista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lääkekannabis on poliittinen päätös. Toit juuri esiin hyvän esimerkin siitä, että tutkimuksen ohjaus tarvitsee enemmän poliitikkojen kuin virkamiesten päätöksiä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Pari selvennystä:
-Tekesiä ohjataan jo poliittisesti ja se on tietysti OK.
-Poliittisen ohjauksen pitää olla strategisella tasolla: toiminnan tavoite, mitä tuloksia on saatava aikaan, toimintaperiaatteet jne.
-Jos poliitikot alkavat tehdä päätöksiä yksittäisten hankkeiden avustuksista, ollaan tuhoisalla tiellä. Heillä ei ole asiantuntemusta esim innovaatiotoiminnasta, joten hankearvioinnit on parasta jättää asiantuntijoille muuten sorrutaan "siltarumpu" politiikkaan.
-Virkamies ei myöskään ole erehtymätön mutta asiantuntemus on aivan toista luokkaan kuin poliitikoilla esim innovaatiotoiminnassa. Miksi? Kun näkee satojen hankkeiden alkavan ja loppuvan, oppii väkisin kokemuksen kautta ymmärtämään miksi epäonnistutaan ja millainen hanke voi onnistua. Kun sitten vielä ymmärtää opiskella ja kehittää itseään tulos paranee. Näinhän se on kaikissa ammateissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kiitos selvennyksistä. Tuli mieleen Himasen raportti jonka Katainen maksoi. Kelpaisiko se varoittavaksi esimerkiksi siitä miten poliittista ohjausta ei pidä tehdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset