Mitä yhteistä on tulevaisuuden tekoälyllä ja Donald Trumpilla?

Tulevaisuudessa tekoälyohjelmien kehittyneimmät muodot perustuvat neuroverkkkoihin ja ns. syväoppimiseen. Ne voivat oppia vaikka seuraamalla ympäristöään tai niitä voidaan aktiivisesti opettaa syöttämällä niihin sopivaa informaatiota. Tämä tekniikka edustaa aivan uudenlaista tapaa ohjelmoinnissa.

Tekoäly pystyy periaatteessa analysoimaan suuria informaatiomääriä ja löytämään niistä lainalaisuuksia ja tekemään johtopäätöksiä ihmistä tehokkaammin. Sanotaan, että tekoälyä voi hyödyntää vaikka talousasioissa monimutkaisen markkinainformaation analyysiin ja sijoituspäätösten tekoon tai lääketieteessä valtavien data ja geenipankkien analyysien kautta sairausdiagnoosien tekoon.

Tämä kaikki kuulostaa hyvältä. Tällaisten innovaatioiden nopea kehitys vaatisi kuitenkin samalla hyvää analyysiä innovaatioihin liittyvistä riskeistä ennen niiden laajamittaista käyttöönottoa. Tästä ovat varoittaneet mm Bill Gates ja Elon Musk, sähköauto Teslan kehittäjä.  Tekoälyltä esimerkiksi puuttuu yksi länsimaiseen sivistykseen liittyvä ominaisuus. Tulevaisuuden tekoäly on niin monimutkainen systeemi, että sen kehittäjätkään eivät pysty varmasti sanomaan mihin tekoälyn päätökset perustuvat. Tekoäly on kuin ”black box”, josta pulpahtaa johtopäätöksiä.

Jo antiikin kreikkalaiset tiesivät arvelun ja mutu-tuntuman muuttuvan tiedoksi vasta kun sille esitetään hyvät perustelut. Jos tekoäly ei pysty kertomaan ymmärrettävästi mihin päätös perustuu, ei se eroa luolassa istuvasta oraakkelista joka laukoo mystisesti näkyihinsä perustuvia ohjeita. Vai sijoittaisitko rahasi tällaisten ohjeiden perustella? Entä uskoisitko tällaisia hoito-ohjeita, jos terveytesi olisi panoksena? Hyppäisitkö itseajavan auton kyytiin, jos et tiedä millä perusteella se tekee ratkaisunsa. Millaisia riskejä se ottaa?

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Texasin yliopiston syöpäkeskus on laittanut tekoäly-ohjelmansa jäihin. Yliopiston viestinästä on todettiin, että "lopullista tietoa tekoälyn hyödystä potilaille ei ole vielä saatu" (TIVI, 19.8.).

Tällainen tekoäly ei eroa Donald Trumpin tiedottajasta, joka ei perustele vaihtoehtoisia faktojaan. Kunhan väittää jotakin. Jos tekoäly ei perustele ratkaisuaan, älä luota siihen. Ennen kehittyneen tekoälyn laajamittaista soveltamista tämä ongelma on ratkaistava.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu