*

Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Markkinaliberaali eliitti valmistele eläkeryöväystä

Vyörytys on jo alkanut.  Sen aloitti nobelisti  Bengt Holmström, joka ehdotti eläkkeiden leikkaamista.

Kokoomuksen Elina Lepomäki jatkoi olemalla huolissaan siitä, millaisen vastineen nuoret sukupolvet eläkerahoilleen saavat verrattuna nykyisiin eläkeläisiin. Telan Suvi-Anne Siimeksen mukaan on tapahtunut virhe, koska suuret ikäluokat ovat päässeet nuorempia helpommalla eläkkeiden rahoituksessa.

Sixten Korkman liittyi kuoroon toteamalla Suomen eläkejärjestelmän olevan nuoria ikäluokkia kohtaan epäreilu. Jos menee huonosti ja talous ei kehity suotuisasti, kaikki maksupaineet on kerätty palkansaajille ja nuoremmille ikäpolville. Me eläkeläiset olemme täysin suojassa, kritisoi  Korkman nykysysteemiä.

Kaiken kruunasi sosialidemokraatti (?) Mikael Jungner uhkaamalla, että eläkkeitä joko lasketaan merkittävästi tai ne vain jätetään maksamatta. Siis jätetään maksamatta…? Jos on julmaa nykyhallituksen tuloeroja lisäävä politiikka niin eipä näytä demari jäävän toiseksi.

Samaan aikaan varsinaiset eläkeasiantuntijat eläketurvakeskuksesta ja eläkevakuutusyhtiöistä todistavat numeroilla, että työeläkemaksut on saatu nostettua tasolle, joka näyttää pitkällä aikavälillä riittävältä. Eläkerahastoissa oli viime vuoden lopussa varoja yli 190 miljardia euroa. Eläkeiän nostaminen paransi järjestelmän kestävyyttä. Laskelmia on tehty 60 vuoden päähän ja asiat ovat kunnossa. Ansiotaso kasvaa, ja siksi nuorille on luvassa euromääräisesti parempi eläke kuin aiemmille sukupolville. Nuorien  ikäluokkien maksamassa osuudessa ei ole kovin suuria eroja. (HS 5.9.). Töitä nuorien on tietysti tehtävä ansaitakseen eläkkeensä.

Voi vain ihmetellä mikä motiivi markkinaliberaalilla eliitillä on  hyökätä suomalaisten (ikääntyneiden ja nuorien) eläkkeitä vastaan ja usuttamalla sukupolvia toisiaan vastaan. Halutaanko päästä käsiksi eläkesäästömiljardeihin ja paikata näillä rahoilla valtion taloutta? Tämähän mahdollistaisi yritysverotuksen laskemisen edelleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siinä on niin valtava saalis ryöstettäväksi että kannattaa käyttää kaikkia keinoja. Olen vain ihmetellyt että sitä ei ole vielä ryöstetty.

Jo markka-aikana kehittelin elävarojen kertymän riittävyyslaskelmia.

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Tutkimuksia/Tutk...
Eläkepommi.xls ►

Valitettavasti kukaan ei ole ottanut tehtäväkseen päivittää ja kehitellä laskelmia tarkemmiksi. Minä alan olla jo liian vanha.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Olen jo odottanutkin, koska nämä rikolliset alkavat hamuamaan eläkevarantoja...ja tulihan se sieltä. Tässä nähdään kuka on kuka...pistäkää muistiin nämä nimet ja tahot, jotka alkavat kepulikonsteilla ryöstämään varoja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ansiotaso kasvaa, ja siksi nuorille on luvassa euromääräisesti parempi eläke kuin aiemmille sukupolville."

Ja mitäs tällä nimellisellä summalla on tekemistä minkään kanssa? Jos sinun eläkkeesi maksettaisiin Zimbabwen dollareina tai Venezuelan bolivareina, olisit tyytyväinen, koska nimellinen summa olisi korkeampi?

"Nuorien  ikäluokkien maksamassa osuudessa ei ole kovin suuria eroja. (HS 5.9.)."

Kerropa meille, mitä nuo "ei kovin suuret erot" ovat?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Lue tuo Hesarin erinomainen juttu, muistaakseni 5-9%. Oleellista siis on että mikään katastrofi ei uhkaa ja kaikille riittää eläkerahoja ellei niitä viedä muihin poliittisiin tarkoituksiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyseinen Hesarin juttu on maksumuurin takana, siksi kysyin josko voisit (tai joku muu voisi) ystävällisesti heittää luvut tänne. Noin intuitiivisesti kun kuulostaa hiukan hassulta, että useiden prosenttiyksiköiden erot eläkemaksuissa kutistuisivat maksetuissa maksuissa muutamaan prosenttiin.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Olisiko jatkoa tähän Olli Pusan ihmettelemään kaappaukseen?

http://www.pusa.fi/Kirjoituksia.htm

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Mikael Jungner uhkaamalla, että eläkkeitä joko lasketaan merkittävästi tai ne vain jätetään maksamatta."

Jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, mutta jätetään kuitenkin kansaneläke.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Toki Holmströmin ja Korkmanin voi leimata "vain" markkinaliberaaliksi eliitiksi tai keskustelun eläkevarojen ryöstöyritykseksi, mutta sillä ei taida olla todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Karu tosiasia on, että väestö ikääntyy ja maksajien ja edunsajien dynamiikka muuttuu. Se pitäisi kyetä huomioimaan jo nyt. Ellei sitten halua siirtää ongelmaa nuoremmille sukupolville.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Nuo esimerkkeinä mainittujen tahojen leimaaminen markkinaliberaaleiksi on vähintään yhtä paljon todellista kuin heidän näkökulmansa ja perustelunsa. Heidän perustelunsa eivät kestä konkreettista tarkastelua numeroiden valossa vaan on aika puhdasta spekulointia.
Jos heidän tarkoitus on puhua yhteiskunnan ja teknologioiden kehityksen mahdollisista vaikutuksista ja dynamiikasta 30-60 vuoden aikajänteellä, on tämä aivan oikea pyrkimys mutta epäonnistuu pahasti. Kun paremmat asiantuntijat ovat jo laskeskelleet eläkeskenarioita tuonne 60 vuoden päähän, ei pitäisi aloittaa vaatimalla jotain mihin ei ole perusteita. Yhteiskunnan tulevaisuuteen liittyvää keskustelua toki pitää käydä mutta täytyy muistaa, että kukaan ei tiedä mitä pitkällä tähtäimellä tapahtuu. Ja ennen kaikkea tulevaisuus riippuu sitä mitä haluamme ja minkä eteen teemme työtä. Ihmiset haluavat oikeudenmukaisen eläkkeen nuorille ja vanhoille eikä näköpiirissä ole mitään joka tämän estäisi. Mielestäni "markkinaliberaaleiksi leimaamani" henkilöiden puheenvuorot ovat lähinnä naiveja. Kannustaisin heitä enemmänkin pohtiman millaista politiikkaa tähän tarvitaan ja kuinka robottien ja tekoälyn luomasta vauraudesta kaikki hyötyisivät. Eivätkä harvat ja valitut.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Pidän aika epätodennäköisenä, että em. mainitut herrat petustaisivat näkemyksensä muuhun, kuin tieteelliseen osaamiseensa. Kummankin ansiot taloustieteen on aika kiistattomat ja siksi on erikoista, jopa älyllisesti epärehellistä sivuuttaa heidän näkemyksensä vain jonkin aatesuunnan kannattajina. Fakta on kuitenkin se, että sukupolvien välillä on tuottoeroja. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että "markkinaliberaalit" olisivat tässä yhteydessä ryöstämässä eläkevaroj.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset