Talous kasvaa kiivaimmin Lapissa, ei etelän kaupungeissa

On hämmentävää seurata kaupungistumisesta käytyä keskustelua. Merkittävät markkinaliberaalia oikeistoa lähellä olevat poliitikot ja taloustieteilijät kuten Jan Vapaavuori ja Juhana Vartiainen ja toisaalta vihreät keskustelijat näyttävät sokeasti uskovan kaupungistumisen autuaaksi tekevään voimaan Suomen talousongelmien ratkaisussa.

 Seuraava näyte Vartiaisen blogista kertoo hyvin tästä: ”Talouskasvu on tällä hetkellä kaupunkien kasvua, niihin syntyvät uudet työtilaisuudet ja niissä tuottavuus nousee. Alueellinen keskittyminen ja kaupunkien kasvu on parasta mitä Suomelle voi tapahtua. Jotkut keskustelevat siitä, voiko kaupungistumisen pysäyttää. Olisi parempi keskustella siitä, miten kaupungistumista edistetään.”  Jos tätä näkemystä on yrittänyt kyseenalaistaa ja vaatinut koko maan tasapainoista kehittämistä, on leimattu tietämättömäksi siltarumpupoliitikoksi.

Tuoreet uutiset (Yle uutiset 11.9.) kertovat kuitenkin aivan jotain muuta. Lapin talous kasvaa tällä hetkellä voimakkaammin Suomessa.  Lapissa, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa yritysten liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 13–17%. Lapin ollessa ykkösenä 17%:n kasvulla.

Nykyinen markkinaliberaalien näkemysten varaan rakentava Sipilän hallitus ei selvästikään näe niitä mahdollisuuksia, joita etelän suurien kaupunkien ulkopuolella on. Lapissa pelätään kasvun tukahtuvan, jos tieverkostoon, rautatie-ja vesiväyläinfraan ja niiden kehittämiseen ei investoida. Sama tietysti pätee Helsinkiinkin. Rempallaan oleva rataverkosto ja huonokuntoiset tiet estävät kasvua. Näiden kuntoonlaitto olisi tuottavaa vaikka sitten lainalla, jota valtio saa nollakorolla.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu