Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Toimiiko suomalainen terveydenhoitojärjestelmä jo nyt perustuslain vastaisesti?

Kun ihminen sairastuu vakavasti, seurauksena on yleensä taloudellisen tilanteen heikentyminen, koska ansiotyössä käyminen estyy. Tavallinen palkansaaja ei silloin pysty välttämättä maksamaan terveyhoitomaksuja kuten sairaala-ja laitoshoitomaksuja.  Valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoidon laskua. Määrä on 20 suurempi kuin edellisenä vuonna.

Yksi syy lienee se, että Sipilän hallitus päätti korottaa terveyskeskus- ja sairaalamaksujen enimmäismääriä jopa 27,5 prosenttia (HS 18.9.)

Suomalaiset varmasti haluavat lähes kaikki hoitaa maksut ajallaan. Ulosottoon menevien maksujen suuri määrä kertoo ison joukon kansalaisia joutuneen tilanteeseen, jossa yhteiskunnan turvaverkot ovat pettäneet. Ulosottomies kolkuttaa ovelle ja vie sen mitä jäljellä on.

Perustuslain 19 pykälä toteaa kuitenkin, että ”jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon". Lain mukaan jokaiselle on myös taattava riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Kun sosiaalitoimi ryhtyy sairaiden ihmisten omaisuuden ulosottoon, ei voida puhua ihmisarvoisen elämän turvasta. Ulosotolla toimintatapana ei myöskään edistetä väestön terveyttä vaan ajetaan ihmiset ulos sosiaalihuollon piiristä. Konkreettisesti tämä ilmenee esim. vanhusten kotihoidossa, jossa apua tarvitsevaa 90-vuotista vanhusta kehotetaan itse hankkimaan apunsa markkinoilta. Suomen sosiaali-ja terveyshuolto on häpeällisessä tilassa.   

Ehkä tuleva uusi oikeuskansleri korjaa tilanteen ja ryhtyy toimiin saattaakseen asiat perustuslain edellyttämään kuntoon nyt kun hänellä on ollut hyvää aikaa miettiä perustuslain ja tulevan SOTEN suhdetta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Käytäntö paljastaa tuloerojen kasvun ja hyvinvoinnista syrjäytetyt ajautuvat ulosottoon joilta vouti perii sitä vähää mitä vielä sattuu olemaan.
Taloustieteen huippuyksikkö perustetaan puolustamaan tehtyjä ja tehtäviä päätöksiä kaikenmaailman professorit saavat hyvän viran. Julkisia menoja kasvatetaan ottamalla niiltä joilla vähiten on.

Pekka Pylkkönen

Toimeentulotuen asiakkaan ei tarvitse itse maksaa julkisen terveydenhuollon maksuja, matkoja tai lääkkeitä. Ne katetaan toimeentulotuella.

Sipilän hallitus sitä ja Sipilän hallitus tätä. Jos ihminen ei viitsi kiikuttaa sitä laskuaan sossuun kun rahaa ei ole, ei Sipilän hallitksen niskaan kannata kaataa turhaan paskaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juupa juu. Jos toimisi käytännössä eikä vain teoriassa.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIN SUOMEEN

Perustuslakituomioistuin tarvitaan Suomeen valvomaan Perustuslain toteutumista, sen noudattamista sekä sen rikkomisten estämiseksi kaikessa virka-, lainkäyttö- ja lainsäädäntötoiminnassa. Suomeen pitää perustaa oikeusvaltiolle kuuluva Perustuslakituomioistuin lainsäätäjien ja lainkäyttäjien virkatoimien luotettavaksi valvojaksi. Lainsäätäjien ja -käyttäjien oman työnsä itsevalvomisille on jo aika sanoa näkemiin.

http://sarilaine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243858-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset