Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Länsimetroprojekti on väärin ymmärretyn kokeilukulttuurin loogista satoa.

Länsimetroa alettiin tehdä puutteellisilla suunnitelmilla, yllätyksiin ei varauduttu ja urakoita limitettiin aikataulusäästöjen vuoksi, jolloin niiden valvonta vaikeutui, kertoo aamun HS Ernst & Young oy:n tekemän tarkastusraportin perusteella.  Itse Länsimetro Oy:llä on myös ollut liian vähän resursseja yksityiskohtaiseen talouden ja aikataulun seurantaan, rakentamisen valvontaan ja riskien hallintaan.

Raportissa on mielenkiintoinen toteamus, että aikataulun ja budjetin tiukkuutta on käytetty johtamisen välineenä. Tämä toteamus antaa vihjettä siitä miksi näin on taas päässyt tapahtumaan.

Suomihan on rakentanut menestyksensä menneinä vuosikymmeninä juuri ammattitaidon, hyvän suunnittelun ja korkealuokkaisen asiantuntemuksen varaan. Kotiläksyt on tehty ja isotkin projektit on saatu toteutettua mallikkaasti. Suomalainen luotettavuus on maailmallakin jo muodostunut tunnetuksi kansalliseksi brändiksi. Nyt sitten viime vuosina meno Suomessa on kuin banaanivaltioissa. Suomi brändille ei voi ennustaa kestävää tulevaisuutta. Mistä on kyse?

Olen aiemmassa blogissani kuvannut tätä ongelmaa:  http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230138-kehitetaanko-poukkoillen-vai-suunnitellen

Länsimetro on yksi esimerkki väärinymmärretystä kokeilukulttuurista, jossa asiantuntemus syrjäytyy näennäisellä ketteryydellä, pinnallisuudella ja epärealistisella nopeuden tavoittelulla ja säästämisellä. Projektin kuluessa törmätään sitten realiteetteihin ja kustannukset kasvavat, aikataulut venyvät ja sutta syntyy. Sipilän hallitus näyttää valinneen tämän toimintatavan strategiakseen, josta se valuu hallinnossa alaspäin kaupunkeihin ja virastoihin aina innovaatiotoimintaan asti. Länsimetro, SOTE ja innovaatiojärjestelmän kriisi ovat samaa jatkumoa. Olisi kiire vaihtaa johto asiantuntevampaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

En tunne kovin tarkkaan Länsimetron viivästymisen syitä. Kokeilukulttuuri vaikuttaa luontevalta selitykseltä, koska ihmisistä on tullut pinnallisia ja IT-alalta lähtenyt agile - periaate helposti yleistyy siellä, missä pedanttia luotettavuutta ei osata vaatia.

Kun Teitä vastaan tulee konsultti, joka vaahtoaa "agilesta" ja "leanista" ja "roista", kannattaa poistaa varmistin ja alkaa ajattelemaan omilla aivoilla. Paremmin kannattaa luottaa hyvin tehtyihin suunnitelmiin, joissa riskit on tunnistettu jo etukäteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset