Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Musta hevonen sekoittaa presidentinvaalien asetelmat.

Media raportoi ahkeraan kyselyistä, joissa Sauli Niinistöllä on ennätysmäisen korkea kannatus.  Syy Saulin korkeaan kannatukseen on yksinkertainen: Kun Sauli edustaa politiikan ”raskasta sarjaa” ovat kilpailevat ehdokkaat ”höyhensarjan” ehdokkaita. Heidän osaamisensa ja politiikan työkokemuksensa ovat niin heiveröistä laatua, etteivät edes ehdokkaiden omien puolueiden kannattajat pysty heitä äänestämään. Jäljelle jää siis vain Niinistö, joka sitten nimetään kun muita aitoja vaihtoehtoja ei ole.

Kuvaavaa on, että esim keskustapuolueen ja sosialidemokraattien kannattajista vain mitätön osa kykenee ilmoittamaan äänestävänsä oman puolueensa ehdokasta Vanhasta tai Haataista.

Presidentinvaaleihin on selvä tilaus Niinistön vastaehdokkaalle, jonka kokemus ja osaaminen ovat valtiomiestason raskasta sarjaa. Kun valtiomiestason kokemuksen omaava musta hevonen hyppää peliin, muuttuvat ”roknoosit” välittömästi.

Koska puolueet ovat jo ehdokkaansa asettaneet, pääsee musta hevonen mukaan vain valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Tietääkseni vain Paavo Väyrysen valitsijayhdistys on perusteilla ja aikoo nimetä Paavon ehdokkaaksi. Onko muita tulossa? Kun tämä tapahtuu, muuttuvat asetelmat välittömästi. Suurin osa keskustapuolueen kannattajista löytää itselleen ehdokkaan. Ne perussuomalaisten ja mm demareiden kannattajat, jotka eivät voi omaa ehdokastaan kannattaa valitsevat mieluummin Paavon kuin Niinistön. Paavon kannatus voi olla ennen vaaleja luokkaa 20-40%, jolloin tilanne on uusi ja mielenkiintoinen.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Uskon enemmän valkoiseen laivaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

paavolla alkaa olemaan kiire jos meinaa ehtiä mukaan. Muiden ehdokkaiden kampamnjat lämmitellään käyntiin ja Paavo vasta keräilee kortteja.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Juu, kiire tulee. Tärkeää olisi nähdä Paavo ehdokkaana, äänestämisestä voi itse kukin päättää sitten vaalikopissa. Jos haluaa nähdä Paavon ehdokkaana kannattaa tulostaa linkistä (löytyy myös googlaamalla) kannatuskortti, täyttää ja postittaa siellä mainittuun osoitteeseen. http://kansalaispuolue.fi/upload/File/KANNATTAJAKO...

Näitä nimittäin tarvitaa aikamoinen määrä 20000.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai tässä vielä kova kiire ole. Paavohan sanoi itse, että aloittaa kampanjan vasta itsenäisyyspäivänä.

Oma mahdollinen ehdokkuuteni toteutuu vasta 6.12., jos kannattajani saavat siihen mennessä kerätyksi tarvittavat 20 000 kannattajakorttia. Minunkin osaltani lyhyt kampanja riittäisi.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2409...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

No varmaan Paavo kokee, että ensin on oltava ehdokkaana ennen kuin voi puhua varsinaisesta kampanjasta. Mutta 20000 kortinkeräyksessä se kiire on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Toivottavasti kokee niin, vaikka välillä tuntuukin olevan irti todellisuudesta. Tälle alustalle riittää mainiosyi yksi, joka kutsuu itseään omalla päätöksellään presidenttiehdokkaaksi. Kyllä Väyrynen tuossa kuitenkin selkeästi ilmoitti aloittavansa kampanjan vasta 6.12., vaikka kuinka aikaisin olisivat kortit kasassa.

Kiirehän riippuu siitä uupuuko 1 000 vai 10 000 korttia. Ellei kortteja ole kertynyt tähän mennessä 10 000, sanoisin kiireen olevan jo ohi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

25.9
"– Tarkkaa lukua ei ole, koska kortit ovat hajallaan eri puolilla Suomea, mutta viikonloppuna oli koossa nelinumeroinen luku, kertoo kerääjien yhteyshenkilö Piia Kattelus."
https://yle.fi/uutiset/3-9849885

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Hetkinen, siis uskotko Väyrysellä olevan mahdollisesti jopa 40% kannatus? Mihin tämä perustuu? Muistaakseni mielipidemittauksia on tehty niin että Väyskä on ollut mukana ja samassa marginaalissa on kannatus ollut kuin muillakin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kun Väyskä ei ole vielä ehdokkaana vielä nuo vanhat mittaukset ei kerro mitään. Keskustapuolueessa Paavolla on merkittävää kannatusta. Samoin monille sosialidemokraateille Paavo on helpompi vaihtoehto kuin oikeistolainen nato Niinistö. Jo näistä tulee alkuun hyvä lähtökannatus. Mutta peli käynnistyisi todenteolla kun Paavo pääsisi suorissa TV keskusteluissa kysymään Saulilta miksi tämä ajaa Suomea Natoon eikä puolueettomuuteen. Toinen kysymys on miksi mennään eu-liittovaltuoon eikä pysytä itsenäisenä. Iso osa kansaa olisi tässä Paavon linjoilla, ei toki kaikki. Kiintoisaa olisi nähdä ensimmöisen gallupin tulos kun joulukuussa ehdokasasettelu on sulkeutunut 12.12. jälkeen. Ja sitten ensimmäisen tv-tentin jälkeen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sillä hetkellä, kun Väyskä päätti ryhtyä kasaamaan omaa puoluetta, hänen kannatuksestaan keskustan sisällä lähti heti 90%.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Väyrystä äänestin viime pressanvaaleissa. Toisella kiekalla säästin bensaa, kun ei enää tarvinnut käydäkään äänestyspaikalla. Kumpikin oli yhtä umpisurkea, niin Niinistö, kuin Haavistokin.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Musta hevonen presidentinvaalissa oli mahdollista vain valitsijamiesvaalien aikaan. Silloin musta hevonen saattoi ilmaantua riittävän suuren valitsijamiesjoukon yhteisenä hankkeena vaikka hän ei alunperin olisi ollutkaan minkään valitsijayhdistyksen ehdokkaana valitsijamiehiä valittaessa. Nykyisessä suorassa kaksivaiheisessa kansanvaalissa musta hevonen ei ole mahdollinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset