Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Ministerit unohtivat Finnveran ja innovaatiojärjestelmän puutteet.

Hesarin kolumnissa 27.10. ministerit Lintilä ja Mykkänen perustelivat Tekesin ja Finpron yhdistämistä uudeksi Business Finlandiksi suomalaisen myynnin ja markkinoinnin heikkoudella. Kuulemma häviämme tässä kansainvälisille kilpailijoille.  Jacob Wallenbergkin eilisessä Hesarissa ihmettelee usein toistettua väitettä, että suomalaiset yritykset eivät hallitsisi kansainvälistä (kuluttaja)liiketoimintaa. Ei tästä pitkä aika ole kun suomalaiset myivät kolmanneksen maailman kännyköistä, joten olisi mielenkiintoista tietää mihin ministerit perustavat uskonsa nimenomaan myynnin heikkouteen?

Nobelisti Holmström, Etlan Vihriälä ja Sixten Korkman totesivat taannoin tekemässään muistiossa, että Suomen suurin ongelman on uusien ideoiden hyödyntäminen ja muuntaminen liiketoiminnaksi. Tämä on paljon muutakin kuin myymistä. Eli suomeksi: ongelmana on innovaatioiden luominen.

Ministerit totesivat lisäksi, että kun myyntikykymme on puutteellinen, innovaatiojärjestelmämme on vahva. Keväällä julkistetussa OECD:n raportissa kuitenkin tuotiin esiin monia haasteita ja parannusehdotuksia innovaatiojärjestelmään. Raportissa todettiin mm "..Maan innovaatiojärjestelmällä on kuitenkin ollut vaikeuksia varmistaa sujuvat yhteydet innovaatioalalla toimivien tahojen, alojen ja tieteenhaarojen välillä sekä muuntaa uudet ideat ja tieto kansainvälisesti kilpailukykyisiksi kaupallisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Tämä viittaa rakenteellisiin heikkouksiin..." 

Vain yksi monista OECD suosituksista mutta ehkä tärkein oli: ”.. Investointeja tutkimus- ja innovaatiotoimintaan tulee lisätä, ja rahoituksen tulee tähdätä entistä vahvemmin radikaalien innovaatioiden ja uusien teknologisten ratkaisujen kehittämiseen ja käyttöönottoon uusien kilpailuetujen kehittämiseksi niin nykyisillä kuin uusilla aloilla.”

Toisena pääperusteena Business Finlandin perustamiselle on ministereiden mukaan: ”.. Vastedes kaikkiin innovaatiorahoitukseen, vientiin ja kansainvälistymiseen, investointien houkuttelemiseen sekä matkailun edistämiseen liittyvät palvelut saadaan samalta luukulta..”.

Koska Business Finlandiin yhdistetään vain Tekes ja Finpro, ei yhden luukun periaate toteudu. Ministerit näyttävät unohtaneen tärkeän toimijan Finnveran, joka  tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen.  Yritykset joutuvat siis asioiman edelleen ainakin kahdella luukulla.

Tällä hetkellä Tekes on valtion virasto, koska rahoitushakemusten käsittely on julkisen vallan käyttöä eikä sitä voi perustuslain mukaan ulkoistaa ja Finpro on Oy. Molemmat toimivat samoissa toimitiloissa ja tekevät läheistä yhteistyötä, jota voi kehittää haluttuun suuntaan valtio-omistajan tahdon mukaan.  Nyt kuitenkin puuhataan Business Finlandia hybridiä (?), joka koostuu entiseen tapaan virastosta ja edelleen Oy:stä, tosin nimet vaihtunevat.

Innovaatiojärjestelmän teho tuskin on kiinni organisaatiolaatikoista ja niiden nimityksistä kuten ministerit näyttävät uskovan. Kyse on pikemminkin hyvästä tilanneanalyysistä, konkreettisesta ja selkeästä tavoitteenasettelusta ja sen määrätietoisesta toteutuksesta, joka olisi mahdollista milloin tahansa nykyisissäkin puitteissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Monet rahakkaat amerikkalaiset innovaatiot kuten YouTube ja Machintosh ovat aloittaneet kasvunsa nollasta. Suomessa tuetaan suurten yritysten innovaatio tuotekehitystä. Jos suuryritykset eivät onnistu innovoimaan omilla rahoillaan, ei siihen lisärahoituskaan auta. Mielestäni Suomen ongelma on se, että verottaja tappaa potentiaaliset innovaatioyritykset jo alkumetreille.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Vaikka olen monesti jo asian todennut niin toistan sen vielä: Suuryrityksiä tuetaan vain kun tuki hyödyttää pk-yrityksiä ja raha valuu pk-yrityksille. Näin siis kun puhutaan Tekesistä. Ideana on siirtää osaamista suurista pieniin yhteistyön kautta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset