Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Suomella on jo sopimus NATO:n kanssa?

Sopimus NATO:n kanssa voi olla jo syntynyt kenenkään huomaamatta.

Suomen hallitus puolustusministeri Niinistön johdolla suunnittelee  suursotaharjoitusta Suomeen. Niinistö sanoo arvoituksellisesti, että me vain harjoittelemme avun vastaanottamista…. Kannattaa miettiä, että apu mihin tarkoitukseen?

Mallina on Ruotsissa pidetty harjoitus, johon osallistui 20000 sotilasta Tanskasta, Virosta, Ranskasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista. Niinistö erityisesti toivoo USA:n ja Ruotsin osallistuvan.

Ulkopoliittisen instituutin tukija toteaa selkeästi, että puolustuspolitiikassa on noussut vahvasti esiin yhteistyö etenkin Yhdysvaltain, Ruotsin ja Naton kanssa ja se, että on erinäisille tahoille pelotearvoa lisäävä signaali”.

Mitkä sitten ovat nämä ”erinäiset tahot”?. Ei tarvita kovin monimutkaista päättelyä sen toteamiseksi, että kyse on Venäjästä. Tätä johtopäätöstä tukee sekin, että avun vastaanottamista Venäjältä ei haluta harjoitella, koska Venäjää ei kai kutsuta mukaan.

Sotaharjoituksia pidetään lähinnä NATO-maiden kanssa tai NATO:n pyrkivien (Ruotsi) kanssa, Tästä voisi edelleen päätellä, että Suomi voi olla jo käytännössä tehnyt sopimuksen avun vastaanottamisesta ja antamisesta NATO:n kanssa. Oikeuskäytännössähän usein katsotaan sopimussuhteiden syntyneen ilman papereita ja allekirjoituksia, jos asiain tila on vahvistettu käytännön toiminnalla.

Asiasta tekee vakavan se, että mahdollisessa kriisitilanteessa toinen osapuoli voi toimia ja todeta yksipuolisesti, että meillähän oli tämä sopimus..

Viimeisen mielipidemittauksen mukaan 59% suomalaisista tyrmää NATO-jäsenyyden. Hallitus kuitenkin vie meitä NATO:n iholle sopimussuhteeseen ilman, että uskaltaa reilusti kertoa tavoitteista kansalaisille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, nykyäänhän on muotia tuo hybriditoiminta. Sillä tavoin Venäjä valtasi Krimin kuin taikuri silmänkääntötempulla ilman, että kukaan oikeastaan edes huomasi mitä tapahtui. Suomi näyttää taitavasti soveltaneen samaa menettelytapaa NATO-jäsenyyden suhteen - toivottavasti ...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Hybriditoiminta on hyvä vertaus!

Juha Hämäläinen

Olisi nyt otollista sopia USAn ja Venäjän kanssa yhteisistä sotaharjoituksista Suomessa, ettei taistelutilanteeseen jouduta ilman valmistautumista.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Suomi on säätänyt lain eduskunnan enemmistöllä avun antamisesta ja vastaanottamisesta kesäkuun viimeisinä päivinä ja sama asia on kirjattu samoina päivinä eduskunnassa hyväksyttyyn turvallisuuspoliittiseen selontekoon. Selonteossa mainitaan myös yhteistyö Naton kanssa.

Suomi ei pidä myöskään Nato-maita hylkiöinä eikä sellaisina, ettei niiden kanssa voi tehdä yhteistyötä vaikkapa avunsaannissa. Suomi ei hyljeksi Viroa, ei Norjaa eikä Tanskaa eikä ketään muutakaan, joka kuuluu Natoon.

Kaikki menee siis niin kuin eduskunta on säätänyt ja siis täysin oikein.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Varmasti kaikki menee muodollisesti oikein, ei sitä voi epäillä. Tavoitetta ja lopputulemaa ei vain uskalleta sanoa kansalle. Isoja asioita ajetaan hivuttamalla vaivihkaa läpi. Tämä on moraalitonta toimintaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kaikki menee niin kuin Eduskunta -kansakuntamme pienoiskoossa- on päättänyt. Puolustusratkaisuja harkittuaan länsimaa Suomi on päättänyt järjestää sotaharjoituksen, johon liittyy mukaan myös Naton jäsenmaita. Länsimaisessa katsannossa tässä ei ole mitään moitittavaa. Kremlin äänenkannattajat voivat pitää tätä moraalittomana ja se heille sallittakoon, olemmehan lännessä, jossa on mielipiteen- ja sananvapaus.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Toistan vielä:harjoittelu NATOn kanssa ei ole moraalitonta. Moraalitonta on se, että hallitus ei kerro kansalle tavoitettaan selvästi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #7

Kyllähän hallitus ja eduskunta on kertonut tavoitteen täysin selvästi. Harjoittelemme yhdessä Natoon kuuluvien maiden kanssa. Naton jäsenhakemusta ei ole jätetty. Avun saamisesta ei siis ole samoja takeita kuin Naton jäsenille, tähän on nyt tyytyminen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

#7

Moraalitonta ja äärettömän tyhmää on se, että uskotaan Nato-option turvaan muttei jäsenyyden.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Miten kävi viimeksi kun suurvallan sotilaita tuli Suomea puolustamaan.
Silloinkin selvittiin lopuksi vain omalla toiminnalla.

Venäjän uhka on heikentynyt oleellisesti sitten kylmän sodan.
Silloin kuuluimme vaarallisesti Neuvostoliiton imperiumiin ja nyt kuulumme europan kanssa USAn imperiumiin.

Media vaan on alkanut toimimaan hermostuttavasti ettei suomalaiset usko omiin kykyihinsä uhan heikentyessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Silloinkin selvittiin lopuksi vain omalla toiminnalla."

Nimenomaan päinvastoin!

Jatkosodan ratkaisevissa taisteluissa Äyräpäässä, Tali-Ihantalassa y.m. Rytin omakäteisellä sopimuksen allekirjoittamisella pelastettiin Suomen itsenäisyys.

Suomi taisteli raivokkaasti, mutta ilman Saksan ilmavoimien yllättävää tukea peli olisi menetetty aivan ylivertaista tykistöylivoimaa vastaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aivan oikein ja jouduttiin ajamaan vieraan suurvallan sotilaat ulos maasta kun suurvallasta ei ollutkaan odotettua apua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #10

Ei toki olisi jouduttu ajamaan, vaan olisivat poistuneet oma-aloitteisesti rauhassa, järjestäytyneesti ja vahinkoa tekemättä, ellei Stalinin NL olisi ultimaatumillaan ehdoin tahdoin vaatinut Suomelta aktiivista sodankäyntiä saksalaisia vastaan.

Mitä tarkoitat, ettei suurvallasta ollut odotettua apua? Operaatio Barbarossa kurmuutti Neuvostoliittoa siihen pisteeseen, että sen lopputuloksena riutunut NL oli 1944 aivan eri valtio kuin voimansa tunnossa talvisodassa Suomeen hyökätessään. Ilman Saksan taistelua itärintamallaan Suomi ei olisi selvinnyt tästä talvisodan 2. erästä itsenäisenä valtiona niillä rauhanehdoilla, joilla se lopulta pääsi NL:n hyökkäyksellään 30.11.1939 Suomea vastaan aloittamasta 2. maailmansodasta lopulta rauhaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #15

Ei Saksakaan ihan syytön ole talvisodan syttymiseen kun lähti jakamaan europpaa Stalinin kanssa.
Nyt meillä käy taas suurvaltasotilaita sitten saksalaisten jälkeen.
Ei suurvallat auttamishalusta mitään tee.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Huonoa johtamista, kun johtaja ei tiedä mitä alaiset puuhaavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset