Suomella on jo sopimus NATO:n kanssa?

Sopimus NATO:n kanssa voi olla jo syntynyt kenenkään huomaamatta.

Suomen hallitus puolustusministeri Niinistön johdolla suunnittelee  suursotaharjoitusta Suomeen. Niinistö sanoo arvoituksellisesti, että me vain harjoittelemme avun vastaanottamista…. Kannattaa miettiä, että apu mihin tarkoitukseen?

Mallina on Ruotsissa pidetty harjoitus, johon osallistui 20000 sotilasta Tanskasta, Virosta, Ranskasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista. Niinistö erityisesti toivoo USA:n ja Ruotsin osallistuvan.

Ulkopoliittisen instituutin tukija toteaa selkeästi, että puolustuspolitiikassa on noussut vahvasti esiin yhteistyö etenkin Yhdysvaltain, Ruotsin ja Naton kanssa ja se, että on erinäisille tahoille pelotearvoa lisäävä signaali”.

Mitkä sitten ovat nämä ”erinäiset tahot”?. Ei tarvita kovin monimutkaista päättelyä sen toteamiseksi, että kyse on Venäjästä. Tätä johtopäätöstä tukee sekin, että avun vastaanottamista Venäjältä ei haluta harjoitella, koska Venäjää ei kai kutsuta mukaan.

Sotaharjoituksia pidetään lähinnä NATO-maiden kanssa tai NATO:n pyrkivien (Ruotsi) kanssa, Tästä voisi edelleen päätellä, että Suomi voi olla jo käytännössä tehnyt sopimuksen avun vastaanottamisesta ja antamisesta NATO:n kanssa. Oikeuskäytännössähän usein katsotaan sopimussuhteiden syntyneen ilman papereita ja allekirjoituksia, jos asiain tila on vahvistettu käytännön toiminnalla.

Asiasta tekee vakavan se, että mahdollisessa kriisitilanteessa toinen osapuoli voi toimia ja todeta yksipuolisesti, että meillähän oli tämä sopimus..

Viimeisen mielipidemittauksen mukaan 59% suomalaisista tyrmää NATO-jäsenyyden. Hallitus kuitenkin vie meitä NATO:n iholle sopimussuhteeseen ilman, että uskaltaa reilusti kertoa tavoitteista kansalaisille.

 

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu