Murska-arvio kriisin hoidosta: Kreikka on vajonnut kehitysmaaksi

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on arvioinut murskaavasti Komission tapaa hoitaa Kreikan kriisiä (KL 16.11.). Komission virheet näkyvät kyvyttömyydessä priorisoida eri toimia eikä sopeutusohjelmassa ole ollut laajempaa strategiaa Kreikan pelastamiseksi vaikka sopeutusohjelmien arvo on ollut 368 miljardia. Vaikka pientä kehitystä on näkyvissä, ei näkyvissä ole paluuta normaaliin tilaan. Kreikalla on velkaa yli 300 miljardia euroa, joita se tuskin pystyy maksamaan takaisin.

Aiemmin keväällä Aalto-yliopiston professori Haaparanta (HS 17.3.) totesi Kreikan vajonneen kehitysmaaksi, jossa voidaan jo sanoa menetetyn kokonaisen sukupolven. Kriisi jatkuu ja on jatkunut jo lähes 10 vuotta. Toimintakykyisistä nuorista työttöminä on 50%.

IMF:n Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa saatujen kokemusten perusteella paras tapa saada ylivelkaantunut kansantalous nousuun on leikata velkoja. Leikkausten jälkeen monien valtioiden talouskasvu on yleensä kiihtynyt nopeasti. Tyhmät sijoittajat/keinottelijat menettävät tässä rahaa mutta ongelma saadaan hoidettua.

Haaparanta painottaa, että myös tutkimuksissa on runsaasti näyttöä sen puolesta, että järkevin tapa ratkaista ylivelkaantuneiden valtioiden ongelmat on velkojen leikkaus. 

Vaikuttaa siltä, että Kreikan kohtelu, sen synneistä huolimatta, on ollut täysin asiatonta eikä kestä päivänvaloa. Euroopan keskuspankki kieltäytyi antamasta arviointiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen pyytämiä tietoja.

Komission ja EU:n toiminta Kreikan kriisin hoidossa tulisi tutkia perusteellisesti. Kenen etuja tässä on ajettu? Tämä koskee myös Suomen nykyistä hallitusta ja erityisesti herroja Katainen ja Stubb. 

 

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu