Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Miksi Obamacare uudistus saatiin toimimaan mutta SOTE on vaikeuksissa?

USA:n hallituksen Department of Health and Human Services ajautui vaikeuksiin yrittäessään luoda järjestelmää, jolla Obamacare terveydenhuoltouudistus toteutettaisiin. Digitaalinen palvelu, jota oli 3 vuotta kehitetty ja joka oli maksanut 800 miljoonaa dollaria, osoittautui katastrofiksi. Tässä vaiheessa hallitus pyysi apuun kehittämisen ja Lean Startupin hallitsevia asiantuntijoita mm Googlelta. Systeemi saatiin toiminaan ja kehittymään  parissa kuukaudessa (Startup Way, Eric Ries 2017).

Suomen hallituksen kehittämisosaaminen on menneestä maailmasta. Tämä on pääsyy SOTE sotkuun. Sen sijaan, että valmistellaan massiivista kokonaissuunnitelmaa, jonka toimivuudesta ei ole näyttöä, voisi soveltaa Lean Startup metodia, joka on kehitetty epävarmojen innovaatioiden kehittämiseksi suurissa ja pienissä yrityksissä sekä julkisessa hallinnossa.

SOTE:n sovellettaessa kehittäminen aloitettaisiin nopealla kokeilulla sopivalla SOTEn vision osakokonaisuudella. Tällöin vaiheessa 1 RAKENNETAAN osakokeilu, vaiheessa 2 MITATAAN ja tutkitaan osakokeilun onnistuminen ja asiakkaiden palaute ja lopulta vaiheessa 3 OPITAAN kokeilun tuloksista ja tarvittaessa nopeasti MUUTETAAN suunnitelma toimivaksi palautteen pohjalta. Seuraavaksi voidaan laajentaa toimintaa laajemmalle alueelle tai toiselle osakokonaisuudelle ja toimitaan edellä mainituin periaattein.

Sipilän hallituksella näyttää olevan jonkinlainen visio SOTE:sta mutta ei käsitystä sen toimivuudesta ja vaikutuksista. Tilanne on tyypillinen uusien innovaatioiden kehittämisessä. Vision lisäksi tarvitaan kaikki saatavilla oleva tieto asiantuntijoilta mutta viime kädessä vasta pienet kokeilut antavat tiedon vaikutuksista asiakkaisiin. Oleellista on mitata vaikutukset ja asiakkaiden käyttäytyminen huolellisesti, jota voidaan tehdä luotettavat johtopäätökset muutoksista, jotka tarvitaan skaalattaessa systeemiä suurempaan kokoluokkaan.

Hallituksen osaamattomuus voi tulla kalliiksi kuten oli käydä USA:ssa Obamacaren kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Obamacare on ollut täysi susi. Premiumit nousivat rajusti ,eikä monilla ollut enää varaa vakuutuksiin. Monet maksoivat mieluummin sakon kuin ottivat sairausvakuutuksen. Tuli halvemmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset