Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Suomen puolueettomuus halutaan ymmärtää väärin.

Keskustelu Suomen linjasta ja erityisesti puolueettomuudesta on ollut hämmentävää väärinymmärrystä. Puolueettomuus on koettu pahana asiana ja kummallisesti osa keskustelijoista on presidentti Niinistöä myöten todennut, että Suomi ei ole puolueeton. Selkeitä perusteluja tälle väitteelle ei kuitenkaan ole osattu kertoa. Epämääräinen viittaus EU:n jäsenyyteen nousee esiin mutta on vaikea ymmärtää mikä tässä muuttaisi Suomea historiassamme aikana auttaneen puolueettomuuskäsitteen jotenkin negatiiviseen valoon?

Ilmeisesti Niinistö ja puolueettomuuden vastustajat ymmärtävät ja haluavat ymmärtää tämän käsitteen jollakin oudon omaperäisellä tavalla. Historiallisesti puolueettomuuskäsitettä on tarvittu kahdesta syystä: 1) Kun länsimaa Suomi sijaitsee geopoliittisesti itäisen suurvallan rajalla, on pyritty vahvistamaan Suomen asemaa maana, joka pyrkii pysymään suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella ja 2) Puolueettomuudella on vastustettu aikoinaan YYA-sopimuksen ollessa voimassa Suomen joutumista Neuvostoliiton liittolaiseksi, johon YYA-artiklat vaarallisesti avasivat tietä.  

Toistan: Puolueettomuuden korostamisella on vastustettu joutumista sotilasliittoihin. Jos puolueettomuusajatus toimi kommunistisen YYA-sopimuksen  ja Neuvostoliiton painostuksen aikana niin se toimii kyllä Venäjänkin ja EU:n suhteen. Kun  EU-sopimusten myötä päätäntävaltaa on jo vaarallisessa määrin siirtynyt Brysseliin niin tämän perusteella on turha virheellisesti esittää, ettei Suomi voi olla puolueeton. Suomen liikkumavara on nyt paljon suurempi kuin aiemmin esimerkiksi Neuvostoliiton aikana.

YYA-sopimuksen velvoitteet olivat moni kerroin raskaammat kuin EU jäsenyyden velvoitteet mutta silti Suomi puolueettomuudella vahvisti asemaansa ja haluaan pysyä konfliktien ulkopuolella.

 Kyse ei ole viime kädessä siitä, että joistakin monitulkintaisista sopimuksista aiheutuisi joitain Suomen asemaa horjuttavia epämääräisiä velvoitteita vaan siitä, että Suomi itse valitsee linjansa ja kertoo sen muille. Kyse on sen verran yksinkertaisesta asiasta, että kyllä tämän pitäisi ymmärtää muidenkin kuin tohtori Väyrysen.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Selkokielellä tarkoitat, että puolueettomuus on sama kuin sotilaallisesti liittoutumattomuus, niinkö?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Sitä se on mutta käsitteenä vähän laajempi.Emme muutenkaan sotkeennu suurvaltojen riitoihin. Taisi olla Kekkonen, joka sanoi, ettei Suomen pidä kiistoissa olla tuomari vaan lääkäri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset