Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Jyräsikö Sipilän hallitus perustuslakivaliokunnan aktiivimallin käsittelyssä?

Julkisuudessa on kerrottu, että perustuslakivaliokunta näki aktiivimallin ongelmallisena. Kurkkasin eduskunnan sivuilta perustuslakivaliokunnan lausunnon.  Ongelmana näytti olleen se, jonka maallikkokin ymmärtää mutta eivät korkeasti oppineet taloustieteilijät ja ministerit: Jos ei ole työnhakijan vallassa voiko täyttää aktiivisuusehdot, ei perustuslain mukaan ihmistä voida tästä rangaista. Valiokunta toteaakin, että asia ratkeaisi näillä muutoksilla:

1)Pitäisi todeta, ettei etuutta alenneta, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään taikka pääsemään työllistymistä edistävään palveluun hänestä itsestään riippumattomista syistä. Tai

2)Työnhakijalla pitäisi olla mahdollisuus osoittaa aktiivisuuttaan myös sellaisella muulla tavalla (kuin vain hallituksen esityksessä olevat), joka osoittaa hänen pyrkineen aktiivisesti työllistymään

Hallitus kylmästi totesi vain, että asiaa seurataan ja ajoi lain läpi. Hallitus siis aikoo katseella seurata kun vääryyttä tapahtuu. Ja miettii, pitäskö jotain tehdä???

Toivoisin, että olen lukenut maallikkona väärät paperit ja perustuslakivaliokunnan esitykset löytyvätkin laista.  Mutta jos muutoksia ei tehty, kyseessä on vähintään kansalaisten oikeustajua syvästi loukkaava menettely.

Toinen asia on sitten se, että kuinka Suomessa on mahdollista sivuuttaa perustuslakivaliokunta näin?  Presidentinvaaleissa on puhuttu siitä kuinka euroon liityttäessä perustuslakia jyrättiin Niinistön johdolla. Ilmeisesti todella tarvitaan kansaa ja vähäväkisiä puolustava presidentti Paavo Väyrynen, kansalaisliike ja kansalaispuolue, joka kokoaa yhteen eri puolueissa olevat laillisuutta kunnioittavat tahot. Vanha juristin ohjehan on: ”Se mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla myöskään laki.”

 

Jälkilisäys: Oikeuskansleri voi selvittää menettelivätkö Niinistö lain allekirjoittajana ja hallitus lainmukaisesti syrjäyttäessään perustuslakivaliokunnan ehdotukset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja tasavallan presidentti, varatuomari Niinistö ilmeisesti silmää räpäyttämättä allekirjoitti lain. Eikä tuo työvoimahallinto muutenkaan toimi kuin Strömsössä.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Ja onhan täällä lain puolustajia, jotka avoimesti halveksuvat perustuslakia (ilmenee kommentit läpi lukemalla). Että semmoinen länsimainen demokratia?
http://sebastianfranckenhaeuser.puheenvuoro.uusisu...

Väyrysestä en tiedä, mutta ei kun kaikki vain allekirjoittamaan tämä aloite.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

KK: "...mutta ei kun kaikki vain allekirjoittamaan tämä aloite.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730 "

Kehotan jokaista samaan: allekirjoittamaan aloitteen. Jotta aloite saa maksimaalisen voiman, muista ennen kaikkea panna viestikapula kiertoon, jotta toisetkin sen allekirjoittavat ja puolestaan kertovat siitä toisille, joita sinä ja minä emme tunne, jotta hekin sen allekirjoittavat. Pane viestikapula eteenpäin FB:ssa, tekstiviestillä, sähköpostitse, suullisesti.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Juuri nyt HS uutisoi: Kokoomuksen ja keskustan ministerit antoivat harhaanjohtavan kuvan aktiivimallista. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513911.html

Härskiä toimintaa, näitä kavereita ei pidä valita uudestaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Maan tapaa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yksi oikeustieteen tohtori muuten toi esille asiantuntijalausunnossaan ongelman tässä lain osassa, joka löytyy artikkelissa:

"Jos henkilö ei ole ajanjaksona, jolta hänelle on maksettu työttömyyspäivärahaa yhteensä 65 päivältä, ollut riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, maksetaan hänelle seuraavalta 65 päivältä työttömyyspäiväraha alennettuna”

Ko 65 päivää mittaa siis työttömyyspäivärahan maksupäiviä, joihin ei kuulu sunnuntait. Näin ollen laki ei ole yksikäsitteinen sen osalta luetaanko sunnuntaina noiden maksupäivien ulkopuolella tehty työ mukaan. Tästä huomautettiin, mutta mitään ei tehty. Odotamme sitten tulkintaa maalis-huhtikuun vaihteessa..

Mukavaa etteivät ministerit kunnolla tiedä mitä puhuvat laista, jonka ajoivat läpi. Lisää taas luottoa kummasti..

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Näyttää siltä, että Sipilä vähitellen oppii käyttämään valtaa. Maa on jo liian kauan ollut ilman johtajaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En oikein usko oikeuskansleri Tuomas Pöystin tekevän mitään kun itse on ollut jääviysongelmissa ja on soten kapellimestari.

Jos ongelmia on hallituksessa ja eduskunnassa. Niin siinä pitäisi oikeudenmukaisuutta vaativien vallata koko eduskunta ministeriöineen eikä päästetä ketään töihin.

Kyllä S. Niinistö ei joko osaa hommaansa ja silti allekirjoitti laittoman esityksen.

Marko Parkkola

Tämän vuoksi poliitikot vastustavat perustuslakituomioistuinta.

Keskusta tosiaan vetoaa lain mukana annettuun ponteen. Jokainen tietää, ettei ponsi käytännössä velvoita mihinkään. Ne ovat vain puheita. Jos se ei ole laissa, sitä ei ole. Simple as that.

Aktiivimalli rankaisee suoraan pysyvästi työkyvyttömiä olevia, joille Kela ei myönnä sairaseläkettä. Kun sairaslomapäivät loppuvat ja henkilö tippuu työttömyystuelle, TE-keskus ei laita heitä aktiivisuushankkeisiin, koska he ovat työkyvyttömiä. Näin heiltä tippuu automaattisesti 5% tukia pois.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa minä luin .Perustuslaki rikottiin ja aika härskisti. Väkisin runnottiin keskeneräisenä laiksi. Tuntuu käsittämättömältä miten palkansaajia nyt kyykytetään .Työttömyysvakuutusmaksu pidätetään joka tilistä .Nyt se on 1,9% palkasta-18.
Veroja maksetaan sosiaaliturvaan ja kun tukea tarvitset niin se uhataan leikata?
Nyt pitäisi jo AY-liittojen ärähtää ja kunnolla.
Mielestäni nyt ei ole pelkästään työnhausta kyse vaan jostain ihan muusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset