Jyräsikö Sipilän hallitus perustuslakivaliokunnan aktiivimallin käsittelyssä?

Julkisuudessa on kerrottu, että perustuslakivaliokunta näki aktiivimallin ongelmallisena. Kurkkasin eduskunnan sivuilta perustuslakivaliokunnan lausunnon.  Ongelmana näytti olleen se, jonka maallikkokin ymmärtää mutta eivät korkeasti oppineet taloustieteilijät ja ministerit: Jos ei ole työnhakijan vallassa voiko täyttää aktiivisuusehdot, ei perustuslain mukaan ihmistä voida tästä rangaista. Valiokunta toteaakin, että asia ratkeaisi näillä muutoksilla:

1)Pitäisi todeta, ettei etuutta alenneta, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään taikka pääsemään työllistymistä edistävään palveluun hänestä itsestään riippumattomista syistä. Tai

2)Työnhakijalla pitäisi olla mahdollisuus osoittaa aktiivisuuttaan myös sellaisella muulla tavalla (kuin vain hallituksen esityksessä olevat), joka osoittaa hänen pyrkineen aktiivisesti työllistymään

Hallitus kylmästi totesi vain, että asiaa seurataan ja ajoi lain läpi. Hallitus siis aikoo katseella seurata kun vääryyttä tapahtuu. Ja miettii, pitäskö jotain tehdä???

Toivoisin, että olen lukenut maallikkona väärät paperit ja perustuslakivaliokunnan esitykset löytyvätkin laista.  Mutta jos muutoksia ei tehty, kyseessä on vähintään kansalaisten oikeustajua syvästi loukkaava menettely.

Toinen asia on sitten se, että kuinka Suomessa on mahdollista sivuuttaa perustuslakivaliokunta näin?  Presidentinvaaleissa on puhuttu siitä kuinka euroon liityttäessä perustuslakia jyrättiin Niinistön johdolla. Ilmeisesti todella tarvitaan kansaa ja vähäväkisiä puolustava presidentti Paavo Väyrynen, kansalaisliike ja kansalaispuolue, joka kokoaa yhteen eri puolueissa olevat laillisuutta kunnioittavat tahot. Vanha juristin ohjehan on: ”Se mikä ei ole oikeus ja kohtuus ei voi olla myöskään laki.”

 

Jälkilisäys: Oikeuskansleri voi selvittää menettelivätkö Niinistö lain allekirjoittajana ja hallitus lainmukaisesti syrjäyttäessään perustuslakivaliokunnan ehdotukset.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu