Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Realismia: Niinistön vastustajien on aika ryhmittyä Väyrysen taakse.

Presidentinvaalien ydinkysymys on jo pitkään ollut: Tuleeko toinen kierros? Toinen kierros on selvästikin tulossa jo pelkästään sen tähden, että loppua kohden äänestäjät terävöityvät pohtimaan tilanne eri tavoin kuin joulukinkkua syödessä. Niinistön voittamiseksi toisella kierroksella on oltava todella vahva ja pätevä vastaehdokas Paavo Väyrynen. Perustelen:

Kukaan ei kai voi realistisesti ajatellen nähdä Vanhasella, Kyllösellä, Haataisella tai Torvaldsilla olevan aseita Niinistön voittamiseksi toisella kierroksella. Haavisto voisi toisella kierroksella hieman nostaa nykyistä kannatustaan mutta jäisi kauas voitosta. Uutuudenviehätys on kadonnut eikä Haavistolla ole riittäviä aseita Niinistön haastamiseen. Korrekti ehdokas mutta kakkoseksi jää.

 Jäljelle jäävät Huhtasaari ja Väyrynen. Huhtasaaren kyvyt riittävät ensimmäisen kierroksen TV:n massakeskusteluissa vauhdikkaaseen ja tarmokkaaseen keskusteluun, jolla kannatus voi vielä nousta ensimmäisellä kierroksella. On kuitenkin vaikea nähdä Huhtasaaren selviytyvän mitenkään toisella kierroksella Niinistöä vastapäätä istuessaan. Osaamisellaan ja kokemuksellaan Niinistö vetäisi Huhtasaaren ns ”kölin alta”. Game over.

Sen sijaan Väyrysen kokemus, osaaminen ja hänen jo esittämät kovat kysymykset muodostaisivat todellisen uhan Niinistölle toisella kierroksella. Lopputulosta emme tiedä, se jäisi nähtäväksi. Oleellista olisi, että tässä tilanteessa emme joutuisi katselemaan peliä, joka olisi jo ratkennut ennen loppua.

On selvää, että Niinistön kannattajat ovat edellä esittämästäni eri mieltä, koska heidän tavoitteensa on saada toiselle kierrokselle kuka muu tahansa kuin Paavo varmistaakseen Niinistön voiton jo varhain.

Erilaisista yksittäisistä näkemyksistä huolimatta Niinistön vastustajien kannattaisi miettiä tilannetta ja sitä mikä on todella tärkeää.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Realismia: Vaaleissa äänestetään oman puolueen ehdokasta jonkin verran julkaistuja galluppeja enemmän, ja jos toinen kierros tulee niin sillä on Niinistö ja Haavisto. Väyrysen aika on auttamattomasti ohi ja ilman keskustan ehdokkuutta kannatus jää muutamaan prosenttiin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ymmärsit blogini viestin väärin. En tässä ennustanut, että toisella kierroksella olisi Väyrynen. Analysoin millaisia ja mihin perustuvia mahdollisuuksia toisella kierroksella eri ehdokkailla olisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väyrysellä ilman keskustan ehdokkuutta vähemmän kuin Haavistolla.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #3

ILtalehti aamulla: US gallupissa 32% keskustalaisista haluaa Väyrysen toiselle kierrokselle, 29% Vanhasen. Mutta tämä ei oleellista vaan se kenellä on parhaimmat mahdollisuudet Niinistöä vastaan. Tällaisen ehdokkaan taakse kannattaisi ryhmittyä. Perustele toki mihin mielestäsi Haaviston kyky horjuttaa Niinistöä perustuisi? Vai kuulutko Niinistön kannattajiin ?:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Ihan sama mitä mieltä keskustalaiset ovat Väyrysestä tai Vanhasesta, sillä jos toinen kierros on tullakseen niin sille menee Haavisto.

"Perustele toki mihin mielestäsi Haaviston kyky horjuttaa Niinistöä perustuisi?"

Enhän ole väittänyt että Haavisto horjuttaisi Niinistöä, mutta Haavisto on sentään säilyttänyt 2012 vaalien kannattajiaan, Väyrynen ei ole.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #5

Kiitos, tuohan nähdäkseni tukee analyysiäni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Ei tätä:

"On selvää, että Niinistön kannattajat ovat edellä esittämästäni eri mieltä, koska heidän tavoitteensa on saada toiselle kierrokselle kuka muu tahansa kuin Paavo varmistaakseen Niinistön voiton jo varhain."

Väyrysestä ei enää ole vastustajaksi, aika on ajanut ohi eikä kannatusta ole.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #7

Toivot siis vaaratonta Väyrystä toiselle kierrokselle, jos sellainen tulee. No niin minäkin mutta eri syistä kuten toivoakseni muutkin Niinistön vastustajat.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #7

Väyrysen aika on tullut. Oikeistolaiset voimat huonone turvallisuuspoliittisine ratkaisuneen ovat tuoneet Paavon agendalle.

Nyt on ensimmäisen kerran Paavon aika. Sauli väistyköön.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #7

Paavosta tulee hyvä rauhan presidentti militaristisena aikana. Sitä me tarvitsemme. Paavo agendalla on rauhanprosessin käynnistäminen entisen Neuvostoliiton jäätyneillä konfliktialueilla.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #4

Juuri näin. Pitää katsoa ja harkita kenellä ehdokkaista on potentaalia,osaamista ja kokemusta alueilla, jotka kuuluvat presidentin toimivallan ytimeen. Siis ulkopolitiikka ja puolustusvoiman ylipäällikkyys. Näissä vain Paavo Väyrynen voi haastaa ja lyödä Niinistön. Siispä antiniinistöläiset yhdistykää uurnilla.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #3

SN3; Ei Haavistollakaan ole keskustan ehdokkuutta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ehkä sinulle , mutta ei minulle. Kansa ja demokratia vaatii myös kipeiden asioiden tuomista valoon.Siihen pysty Väyrynen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#13. Siihen pystyy vain Paavo Väyrynen. Suomen raskas menneisyys tarvitsee nyt jos koskaan Väyrysen.

On suorastaan suomalaisen kansakunnan aliarvioimista, miten luokattomasti vuoden 1990 -laman seurauksina yrittäjiä on kohdeltu ja edelleen kohdellaan.

Norjalaiselle perintäyhtiölle myydyt velat ovat edelleen aktiiveja.

Tappolinjan hyväksyivät, nyt vielä valtaa käyttävät.

Ei näitä saa unohtaa eikä hiekkaan haudata.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #15

Katse tiukasti taaksepäin ja historiaan. Ei Paavo tyydy 90-luvun virheiden kaiveluun kovin pitkäksi aikaa. Paavon silmissä siintää uljas 70-luvun poliittinen kulttuuri. Saamme suomettumisen, rähmällään olon Moskovaan, Tehtaankadun. Ja parhaassa tapauksessa valtiollisten vaalien ehdokasasettelu määritetään Moskovasta saadun nootin jälkeen uudelleen.

Uskallat oikeasti ehdottaa meitä äänestämään henkilöä, joka pyysi presidentien vaalien yhteydessä Moskovaa pelottelemaan Suomea nootilla, jotta Karjalaisen valinta tasavallan presidentiksi saisi nostetta? Melko uskaliasta minun mielestäni..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Realismia: Niinistön vastustajien tulisi liittoutua joko Haataisen tai Vanhasen taakse. (Jos siis tarkoituksena on saada presidentiksi joku muu kuin Niinistö.)

Perustelu(t):
- Väyrysen ja Huhtasaaren vastustajia on varmasti yli 50%
- Kyllönen häviää varmasti Niinistölle, vaikka kommunistikammoisia olisikin alle 50%
- Haavisto häviää edelleen Niinistölle, vaikka homokammoisuus on ehkä hieman vähentynyt sitten viime vaalien
- Torvalds häviää erittäin todennäköisesti Niinistölle, vaikka kannattaakin NATOa eikä hurrikammoisia ole ehkä kuitenkaan ihan puolet väestöstä
- jäljelle jäävät siis Haatainen ja Vanhanen. Todennäköisesti vasemmistolaisten ja kepulaistenkin vastustajia on niin paljon, että heidänkin potistaan Niinistö vie riittävästi.

Ainoat, joilla olisi edes pientä teoreettista mahdollisuutta, ovat
(todennäköisyysjärjestyksessä) Vanhanen, Haatainen ja Torvalds. Haavisto on hyvä jätkä mutta sukupuolinen suuntautuneisuus on vieläkin este.

Jos nyt siis lähdetään siitä realismista, jolla vastustetaan Niinistöä. Kaikki muut realismithan lähtevät siitä, että kannattaa äänestää sitä henkilöä, jonka todella uskoo olevan paras Suomen presidentiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaikki muut realismithan lähtevät siitä, että kannattaa äänestää sitä henkilöä, jonka todella uskoo olevan paras Suomen presidentiksi."

Niinistön valitsemalla ei Suomella ole kohta presidenttiä, ei osavaltio tarvitse kuin kuvernöörin.

Käyttäjän JukkaSarre kuva
Jukka Sarre

Pidän varsin erikoisena kommentteja joissa sanotaan Paavo Väyrysen ajan olevan ohi. Lukekaa ja kuunnelkaa hyvät ihmiset Väyrysen sanomaa. Menkää jälkiviisaina tutkimaan mitä Paavo Väyrynen sanoi EU:sta ja eurosta 90-luvulla. Paavo Väyrynen on näistä ehdokkaista ainoa joka on kyenny esittämään edes jonkin kaltaisia visioita. Ja jos tutkimme hänen aikaisempia visioitaan voimme hyvällä syyllä uskoa että hänen uudetkin näkemykset tulevat olemaan totta tulevaisuudessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Yksi Väyrysen visioista oli se, että Neuvostoliitto on ikuinen. Eu on sangen toimiva unioni Suomen ja muun Euroopan kannalta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On hyvä, että Nylund ja Ritala pääsevät näillä foorumeilla ilmaisemaan inhokkinsa, joka on Väyrynen.

Onneksi, se on niin läpinäkyvää, että ei ole vaikea ymmärtää, mistä vihamielisyys yhtä ehdokasta, Väyrystä, kohtaan kumpuaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala pitää kirjoitta pienellä alkukirjaimella, kuten hän isekin, ettei loukkaantuisi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EI mua Väyrynen inhota, hän on pelimies ja sitkeä sissi, mutta ei kansa häntä edelleenkään äänestä presidentiksi.

Paras oli se eilinen juttu, kun hän tilasi kyselyn, miten tasapuolisesti ehdokkaita on kohdeltu mediassa, ja kun tulos oli se, että 62% mielestä kaikkia on kohdeltu tasapuolisesti, niin mitä sanoo Väyrynen.

Kansa on väärässä :)

Siinä teille tosiehdokas.

Huvittava kaverihan Väyrynen on, mutta niinkuin kohta näette, niin ei se riitä mihinkään.

Luottakaa vaan lujasti, mutta älkää kauheasti pettykö, kun taas neljännen kerran käy huonosti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Blogisti unohtaa sen, että yli 80% suomalaisista ei viimeisimmässä hädässäkään häntä äänestäisi, vaikka Väyrysellä onkin tukenaan oma "hyödyllisten idioottien" armeijansa. Väyrysen oma "armeija" on koostumukseltaan varsin mielenkiintoinen, Uskooko blogisti keskustalaisten olevan sen koostumuksen takana? Lisäksi blogisti unohtaa sen, että Väyrysellä ei tällä kertaa ole takanaan Keskustan puoluekonetta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pistit sitten vähän paremmaksi... Joka tapauksessa, jos haluaisi, että mennään toiselle kierrokselle ja toisella kierroksella haastajalla olisi jotain mahdollisuuksia, niin ei kannata keskittää Väyryselle. Eikä Huhtasaarellekaan. Juuri tuon vastustuksen takia.

Lopuilla viidellä ei ehkä ole yli 50% vastustusta mutta Vanhanen ja Haatainen olisivat ehkä parhaat mahdollisuudet. En tosin laittaisi kovin montaa ropoa heidänkään puolestaan.

Arvelisin, että 80% keskustalaisista äänestää Vanhasta. Silloin ollaan jo reilusti yli 10%. Luulenpa Haataisenkin menevän yli Lipposen äänisaaliin ihan sosialidemokraattien äänillä. Tavallaan tämä tilanne, jossa alkaa olemaan mahdollisuus, että toinen kierros kuitenkin tulee, saa ihmiset sittenkin äänestämään myös puoluemieltymysten perusteella.

(Paha juttu, menin ennustamaan lähitulevaisuutta, joten otan väärässäolon riskin. Ehkä tällä iällä kestää senkin...)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Yritä nyt myös kertoa mitä aseita Vanhasella tai Haataisella olisi, jos noin väität? Millä he voisivat edes yrittää? Monet edelläkin luettelevat arvailujaan kannatusprosenteista mutta se on ilmaan huutelemista. Toisella kierroksella pärjäämisessä tarvitaan konkreettisia kysymyksiä tai Niinistöön verrattavaa kokemusta tms...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Siinä mielessä olet oikeassa, että ainakin kahden muun ehdokkaan, kuin Niinistön, täytää saada itselleen vähintään 15%:n kannatus. Jos näin ei käy, toista vaalikierrosta ei tarvitse edes käydä. Ykkösprosenteilla ei saavuteta mitään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #23

En pidä heidänkään mahdollisuuksiaan mitenkään erityisen hyvinä. Mutta realismin osaltakin voidaan kuitenkin valita useista tavoitteista.

Jos tavoitteena on lähteä siitä, että olisi edes mahdollista saada joku muu lopputulos kuin Niinistö, niin ensimmäiseksi on pudotettava pois ne vaihtoehdot, joilla on joka tapauksessa niin paljon vastustusta, että Niinistö saa varmasti riittävästi ääniä oman kannatuksensa lisäksi vastustajan vastustuksesta.

Sillä logiikalla Vanhasella ja Haataisella on vähiten vastustusta. Siitä huolimatta on todennäköistä, että Niinistö voittaa heidätkin parikilpailussa. Mutta hän ei voita siksi, että Vanhasta tai Haataista vastustettaisiin ehdottomasti, vaan siksi, että häntä pidetään parempana.

Huhtasaari ja Väyrynen häviävät Niinistölle siksi, että vähintään 80% kansasta ei halua kumpaakaan heistä presidentiksi. He häviävät siis siksi, että useimmille he ovat se mahdoton vaihtoehto.

Pienen todennäköisyyden vaihtoehtoa voi yrittää. Mahdottoman yrittäminen on pään seinään iskemistä.

JK. Jos olisit valitsemassa innovaatiotukea tilanteessa, jossa toisella yrityksellä on idea, joka todennäköisesti ei onnistu mutta jolla kuitenkin on pienet mahdollisuudet toteutua, ja toisella idea, jolla ei ole edes mahdollisuuttakaan toteutua, kumman valitset? Mahdottoman vain siksi, että se miellyttää sinua?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kyse ei ole toisella kierroksella siitä kenellä on nyt eniten kannatusta tai vastusta. Jos näitä katsotaan, Niinistö voittaa varmasti. Kyse on siitä kenellä on työkaluja, joilla voi edes ajatella purkavan tilanteen uusiksi. Kylmä analyysi osoittaa, että vain Paavolla ottamatta nyt kantaa kannattaako häntä vai ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja sitten Väyryselle tulee vastaan se suuri enemmistö, joka ei häntä äänestäisi suurimmassa hädässäkään.

Kirjoitin jo kerran, että tarvitaan Niinistön lisäksi vähintään kaksi muuta ehdokasta, jotka saavat yli 15%:n kannatuksen, ennenkuin toinen kierros edes toteutuu.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Väyrynen,tuo keminmaan Suslov,olisi omiaan kremlissä länsimaiden suhteiden osastolla juonimassa Kuusisen tapaan suomen syömistä,,!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

54 % suomalaisista vastustaa Väyrysen nousua presidentiksi, 54 % suomalaisista vastustaa Huhtasaaren pääsyä presidentiksi.

Jos olisi pieninkin mahdollisuus, että jompi kumpi noista menisi toiselle kierrokselle, ihmiset asettuisivat jo ensimmäisellä kierroksella Niinistön taakse. Itse en vastusta Niinistön valintaa. Niinistö on presidenttinä saamaton nuhjake, mutta siis samalla melko harmiton. Toki Putinin kanssa yhtenään kaveraamisesta on koitunut Suomelle jonkin verran haittaa, mutta haitta on ollut vähäistä.

Itse toivon, että Niinistö valittaisiin vasta toisella kierroksella, vaikken Niinistön valintaa vastustakaan. Itse toivon kaikkien äänestävän omaa suosikkiehdokastaan ensimmäisellä kierroksella. Jos näyttää, että tämän kaltaiset keskittämisyritykset näyttävät vaikuttavan jo ensimmäisellä kierroksella, käytän jo ensimmäisen kierroksen ääneni Niinistön hyväksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset