Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Mitä yhteistä on Väyrysellä, Piilaakson startup yrittäjillä ja Steve Jobsilla.

Kun Steve Jobsin pieni firma Apple toi markkinoille uudenlaisen kosketusnäytöllisen älypuhelimen, antoivat suuren markkinoita hallitsevan Nokian johtajat Applea väheksyviä lausuntoja ”Apple jää pikkutekijäksi..” Ei mennyt montaa vuotta kun Apple otti markkinat haltuunsa ja Nokia joutui lopettamaan puhelinbusineksensä. Kun Väyrynen päätti lähteä presidenttiehdokkaaksi kansanliikkeen ehdokkaana ilman suuren puoluekoneiston tukea monet vähättelivät hänen aikeitaan. He kertoivat, ettei tarvittavien kannatuskorttien keräys voi millään onnistua. Kun kortit saatiin kasaan alkoi vakuuttelu, ettei hän itse vaalissa voi millään menestyä. Nyt on kannatus kuitenkin hurjassa nousussa…

Tullessani töistä kuulin metrossa parikymppisten nuorten keskustelun: ”..Toi Paavo Väyrynen…ne sanoo, ettei siitä kukaan tykkää..mut kyllä siis tykkää ..mut sitä ihmistä pitää arvostaa kun se uskoo itseensä ja taistelee…” . Nuoret näyttivät ymmärtävän Paavon toimintaa paremmin kuin monet muut. Ei ihme, sillä jos kävi syksyllä Helsingissa pidetyssä yhdessä maailman suurimmista startup- yritystapahtumassa SLUSHISSA, ymmärsi että maailman muuttaminen vaatii uskoa asiaansa ja kovaa yrittämistä. Useita konkursseja tehneet sarjayrittäjät ovat USA:n Piilaakson innovaatiopiireissä arvostettuja, koska jokaisesta epäonnistumisesta oppii. Jokaisen epäonnistumisen jälkeen ihminen on aina hieman viisaampi ja lopulta onnistuu. Tämä ajattelutapa on vihdoin leviämässä nuorten startup-yrittäjien keskuuteen Suomeenkin.

Paavoa, Steveä ja maailmaa muuttavia startup innovaattoreita yhdistää rohkeus ajatella itsenäisesti, usko itseensä ja halu muuttaa maailma paremmaksi.

”Ne jotka ovat tarpeeksi hulluja uskoakseen, että voivat muuttaa maailman, vielä tekevät sen.” (Steve Jobs, Applen perustaja).

https://www.uusisuomi.fi/raha/122306-muistatko-taman-nokia-uhon-%E2%80%9...

Suomea on usein sanottu yhden totuuden valtakunnaksi, jossa kerrotaan että vaihtoehtoja ei valitettavasti ole. Hyviä perusarvoja/tavoitteita ei tarvitse kyseenalaistaa mutta aina on vaihtoehtoja sen suhteen kuinka arvoja toteutetaan ja kuinka tavoitteisiin päästään käytännössä. Meidän suomalaisten pitäisi enemmän uskaltaa kyseenalaistaa olemassaolevia käsityksiä ja käymään näistä kriittistä keskustelua. Vain näin voimme menestyä tulevaisuudessa. Tämä pätee innovaatioiden luomisessa, yhteiskunnan kehittämisessä ja politiikassa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos tarkoituksesi oli loukata omenauskovaisia ja varmistaa meidän epäluuloinen asennoituminen menneen maailman mesenaattiin, onnistuit todentotta. Väyrysen vertaaminen suurena visionäärinä ja muutosvoimana tunnettuun Jobsiin on solvaus, ellei jopa rienaus.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Luepa uudestaan ja yritä kiinnittää huomio niihin yhdistäviin piirteisiin, jotka totean. Mitä näistä et näe?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mainitse yksi Väyrysen ”maailmaa muuttanut” teko.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Vastaan heti kun vastaat minun ensin esittämääni kysymykseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Johan minä vastasin. Joko hulluus tai usko puuttuu, koska muutosta ei näy.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #12

Mielenkiintoista, että et näe halua ja uskoa!!

En blogissani väitä mitään siitä kuinka Väyrynen olisi maailmaa muuttanut. Puhuin halusta muuttaa maailmaa, jonka näen vahvana toisin kuin sinä jostain syystä. Väyrysen uran saavutukset olisivat toisen blogin aihe, joten en lähde sitä kommenteissa käymään läpi. Pysytään blogin aiheessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Muutoksen aikaansaaminen vaatii sen, että on kannatettava orginelli ajatus. Sille pitää saada vastakaikua. Se pitää osata myydä. Muuten se on arvoton. Vastustaminen ei synnytä muutosta, eikä ideoita voi pakottaa. Steve Jobsin suurimmat saavutukset ovat hiiren ja sormen popularisoiminen tietotekniikan ohjaimina. Ei hän, eikä edes Apple keksinyt kumpaakaan, mutta Steve vakuutti maailman niiden ylivoimaisuudesta, minutkin. Toistaiseksi Paavo ei ole vakuuttanut minua mistään, koskaan. Maailmasta puhumattakaan.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #17

OK. Ei minun tarkoitus tässä blogissa ollut ottaa kantaa Paavon politiikkaan eikä tarkoitus ollut korottaa Paavoa mihinkään ylijumaliseen asemaan mutta itse näen selvästi tuon esittämäni analogian.
Kiitos kuitenkin lopulta asiallisesta keskustelusta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

"Ei mennyt montaa vuotta" Paavolla on mennyt ja paljonko vielä menee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä on vain se pikkainen ero, että Paavon ajatukset muuttuvat sitä mukaa, mikä on hänen vallanhimolleen eduksi.

Jobs oli innovaattori ja nero, no Paavoa ei voi samaan kategoriaan liittää muuta kuin kaikkein kovimmat kannattajat.

Onneksi tämä Paavosta kohkaaminen loppuu sunnuntaina, ja odotellaan sitten vaan taas kuuden vuoden päähän Paavon viidenteen yritykseen.

Toni Tamminen

Mitä yhteistä on Salella, Piilaakson yrittäjillä ja Stevellä? - kohta mekin olemme Nato-maa ja ylpeä osa liittovaltiota, joka voi veroparatiiseihinsa piiloittaa paljon jenkkirahaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Paavon comeback muistuttaa pikemminkin Nokia brandillä myytäviä näppäinpuhelimia. Tuli niistäkin pieni nostalgiahitti kuukaudeksi tai kahdeksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Paavo Väyrysestä ollaan monta mieltä (julkisesti lähes aina negatiivista mieltä). Minua askarruttaa seuraavaa ristiriitaa: me suomalaiset aina ylpeilemme sisulla (etenkin kansainvälisellä areenalla), mutta Paavon sisu ja sinnikkyys (joka on aivan ilmeistä) ei kuitenkaan näytä kelpaavan monille. Minä nostan hattuani siitä, että läpihaukuttu mies tekee tästä ihan kiinnostavat vaalit, vieläpä omalla ja lainarahalla. Se, jos mikään, on (pohjois)suomalaista sisua!

P.S. Sale jatkaa pressana 53 %:lla (virallinen vaaliennusteeni)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Juuri näin. Paavon politiikasta voi tietysti kukin olla mitä mieltä haluaa. Mutta tämäkin presidentinvaalikampanjointi osoittaa kyllä meidän suomalaisten heikon kohdan. Emme uskalla asettua valtavirtaa vastaan. Tsaarin alamaisuudessahan ei ollut hyvä hirveästi omia linjoja vetää. Perinteissämme olemme myös arvostaneet sisua ja kovaa työtä. Toivottavasti tämä asenne ei ole isommassa mitassa rapautumassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko tullut mieleen, että jos tämä valtavirta onkin juuri sitä, mitä kansa haluaa?

Ei kai kaikkea pidä vastustaa vain vastustamisen vuoksi.

Sunnuntaina kansan mielipide on selvillä, ja silloin sitten nähdään, mitä linjaa kansa haluaa noudattaa, tekosyiden keksiminen siinä vaiheessa on lapsellista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kannattaa Ilmari erottaa sisu ja sinnikkyys pään turhasta hakkaamisesta Neuvostoliiton raunioihin. En itse näe Väyrysessä sisukkuutta vaan pelkästään omaa ja Neuvostoliiton etua ajavan vanhan hölmön ukon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Megalomaanisella hybriksellä ja sisulla on hyvin vähän tekemistä keskenään. Patologinen valehtelu, itsensä korostaminen joka käänteessä ja oman virheettömyytensä vakuuttelu eivät myöskään ole sisukkuuden, vaan aivan jonkin toisen luonteenpiirteen ilmentymiä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Huomasitteko? Läpihaukuttu mies...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #14

Syystä. Väyrysen muutoshalu tarkoittaa vain halua palata pimeään suomettumisen aikaan, vaikka näyttääkin nostattavan nostalgian kyyneleen muutaman hölmön silmäkulmaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Läpihaukuttu ja osin aiheesta, osin aiheettakin. Ihan kaikkea sitä pahaa hän kai ei ole tehnyt, mistä häntä syytetään. Kassakaappisopimus aikanaan näytti sen, että ei kannata yrittää sellaista, mihin rahkeet eivät riitä. Jalasmökki ja siihen perustuvat päivärahat taas oli megalomaaninen imagotappio.

Ehkä häneenkin pätee liian paljon liian nuorena. Poliittisesti innovatiivisin saavutus taitaa olla keskustan vieminen Euroopan poliittisten puolueiden ALDE-ryhmään. Siitä moni kiittää häntä, vaikka tilanne ei taida häntä itseään enää miellyttää. Vaikka ALDE taitaa toisaalta olla eniten alueiden Euroopan kannalla. Tasapaino koko Euroopalle yhteisten asioiden ja alueellisen itsehallinnon kesken. Tarvitaan sekä integraatiota että desentralisaatiota oikeassa suhteessa.

Sata vuotta sitten Eurooppa oli vielä sekä tavaroiden että tiedon kannalta vuorokausien laajuinen, nyt enää tuntien. Tiedon osalta jopa minuuttien. Sen on pakko vaikuttaa kaikkeen toimintaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Miten erottaa Väyrysen kannattajan Neuvostoliitosta? Rautakangella mutta mitä turhaa, Neuvostoliitto on kuopattu ja työntänyt horsmaa kohta 30 vuotta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu
Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Kun Steve Jobsin PIENI(?) firma Apple toi markkinoille uudenlaisen kosketusnäytöllisen älypuhelimen..."

Sekoboltsi kirjoitus, jossa myös suoria asiavirheitä. TEKES mies Leppälahti vertaa keskenään asioita, joita verrattaessa tulee täysin absurdi kirjoitus, onneksi olkoon.

Olen verrannut itseäni Jobsiin siinä mielessä että jos hän olisi syntynyt Suomeen, hän olisi yrittänyt käynnistää saman muutoksen kuin minä jo 70- luvulla.

Nimittäin hän olisi pärjännyt teidän Tekes miesten kanssa tasan kolme minuuttia - suunnilleen saman kuin minä.

Tuskin olisi Jobs kuitenkaan onnistunut - olisi kuollut tuntemattomana ja alkoholisoituNeena katutrubaduurina ellei olisi lähtenyt maasta pois.

Väyryselle annan tietyssä mielessä arvostusta, mutta ei hän ole intohimoinen perfektionisti, joka haluaa rakentaa parhaan mahdollisen Suomen. Jobsin termein parhaan mahdollisen yhteiskunnallisen käyttöjärjestelmän isänmaallemme.

Ja Hirvimäen termein -

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Mitä yhteistä on Väyrysellä, Piilaakson startup yrittäjillä ja Steve Jobsilla."

LSD?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Mitä yhteistä on Väyrysellä ja Jobisilla" Ei niin mitään Jobs katsoi tulevaisuuteen, Väyrynen katsoo menneisyyteen.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Arto, Paavo katsoo historiaan, jotta tulevaisuuteen katsottaessa ei tehtäisi enää uudelleen samoja virheitä.

Jobs opiskeli nuorena historiallista korutekstausta, kalligrafiaa, jota itämaisissa kulttureissa on historian kuluessa arvostettu suuresti. Ilman tätä sinäkään et ehkä kirjoittaisi nyt selkeällä typografialla ja Applen muotoilu ei olisi niin hienoa kuin se on.

Olen todella huolestunut siitä kuinka monet ilakoivat Natolla aivan kuin historiaa ja sen opetuksia ei olisi koskaan ollutkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset