Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Hankerahoitusta monelta luukulta

Tekesin ja Finpron yhdistämistä uudeksi Business Finlandiksi perusteltiin vahvasti tavoitteella luoda yrityksille toimija, jolta saa palvelut ja rahoituksen ns ”yhdeltä luukulta” hankkeisiin, joihin myös yhdistetään heti alussa kansainvälisyys Business Finlandin kansainvälisen verkoston ja osaamisen kautta. Muutama kuukausi on kulunut ja tavoitteet näyttävät unohtuneen tai muuten rapautuneet arkisessa aherruksessa.

Työ-ja elinkeinoministeriö itse päättikin äsken avata uuden luukun avaamalla Kiertotalouden investointi- ja kehittämisavustusten haun, joka on nyt meneillään.

Samaan aikaan Business Finlandin Biotalous ja Cleantech ohjelmat kuten BioNets ohjelma tarjoavat hankerahoitusta ja palveluja mm kiertotalouden hankkeisiin. BE tarjoaa tutkimuksellisiin hankkeisiin avustusta ja tuotekehityspainotteisiin riskilainaa. Pahimmassa tapauksessa hakija voi hämmentyä, jos BF tarjoaa riskilainaa  kun ministeriöltä saa avustusta.

SITRA on aloittanut myös kiertotalouden ja mm synteettisen biologian hankkeiden rahoittamisen. SITRAN haku umpeutui äskettäin.

Osa hakijoista pitää varmaan hyvänä useiden luukkujen periaatetta. Jos jossain luukussa hanketta arvioidaan kriittisesti eikä rahaa tipu niin jossain muussa luukussa saattaa tuuri muuttua ja rahahanat aueta. On kokonaan toinen kysymys onko tällainen hajauttaminen yhteiskunnan etu hankerahoituksen tehokkuutta ja vaikuttavuutta ajatellen.

Uusien globaaleilla markkinoilla menestyvien innovaatioiden luominen on vaativaa toimintaa, jossa pikavoittoja on turha odottaa. Irrallisten hakujen sijasta tarvittaisiin innovaatioprosessien osaamisen kasvattamista.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Irrallisten hakujen sijasta tarvittaisiin innovaatioprosessien osaamisen kasvattamista."

Pitää varmasti paikkansa, mutta miten tuota osaamista kasvatetaan ?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Tämä voisi olla vahvan kansallisen innovaatiotoimijan yksi keskeinen strateginen tehtävä. Kaikki keinot suorasta koulutuksesta, ja osaamisen siirrosta Suomeen yhdistyneenä tätä tukeviin sopiviin hankerahoitusinstrumentteihin olisi käytettävä. Rahoituksen pitäisi kannustaa hakijoita kehittelemään uusia radikaaleja ja disruptiivisia ideoitaan. Tärkeitä olisivat uusinta tietoa levittävät innovaatio-ohjelmat, joiden tilaisuuksissa halukkaat voisivat verkottua kiinnostavien ideoiden ympärille kehittelemään ideoita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset