Väärää politiikkaa: Tuottavuuden kasvun pysähtyi pysähtyi 2007

Suomen tuottavuuden kasvun pysähtyminen 2007 alkaen on ekonomisteille mysteeri, jota kuumeisesti tutkitaan. Mikä alkoi tuolloin mennä pieleen? Ilman tuottavuuden kasvua ei pidempiaikaista elintason kasvua saavuteta, joten vastaus olisi löydettävä pian. Kyseessä lienee seuraavien asioiden summa, johon onneksi kuitenkin voidaan vaikuttaa oikealla politiikalla:

-Yritysten investoinnit vähenivät. Tulosta alettiin ohjatta yhä enemmän osinkoina omistajille. Kun sijoitettua pääomaa ei lisätä, on yritysjohdon helpompi saada pääoman tuotto-% hyväksi ja osakekurssi ylös.

-Halpa työvoima. Kun palkkakustannuksia lasketaan (hallituksen KIKY-politiikka, maahanmuutto), ei yritykselle muodostu kannustinta hankkia uusia tehokkaita koneita vaan tehdään työt vanhoilla koneilla tai käsipelillä. Työajan pidennys ilmeisesti vähensi tuottavuutta.

-Infrastruktuurin rapautuminen paheni. Tie-ja raideverkoston kunnon heikkeneminen vähentää logistiikan tehokkuutta ja tuottavuutta.

-Osaamisen hiipuminen kiihtyi. Koulutusleikkausten myötä osaamistaso on hiipumassa, jolloin tuottavuus laskee.

-Innovaatiorahoituksen leikkaaminen. Sipilän hallituksen leikkaukset uusien ideoiden ja teknologioiden kehittämisestä vähentävät suoraan yritysten tuotekehitystä ja tuottavuutta.

-Digitalisaation vaikutus erikoistumiseen. Työpaikoilla kallispalkkaiset asiantuntijat ja suunnittelijat joutuivat yhä enenevässä määrin itse tekemään matkavaraukset, matkalaskut, laskutukset ja muuta hallinnollista työtä huonosti toimivilla sovelluksilla. Luopumalla erikoistumisesta (esim sihteerityöstä) menetettiin näiden asiantuntijoiden työaikaa ja tehokkuutta, jolloin tuottavuus alkoi laskea.

-Digitalisaation ”väärinkäyttö”. Älypuhelimen ja tietokoneen kautta työaikaa käytetään facebookin, twitterin, uutisten jne seuraamiseen. Tähän kuluu merkittävä määrä työtunteja, joka voi selittää merkittävän osan tuottavuuden laskusta yhdessä avokonttoreihin siirtymisen kanssa.

 -Avokonttoreiden yleistyessä erilaiset häiritseviksi arvioidut työn keskeytykset ovat lisääntyneet. Aivotutkijat ovat todenneet, että keskeytyksestä palautuminen työhön vie paljon aikaa. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan näiden osuus voi olla avokonttorissa 10-20% työajasta, joten tällä trendillä lienee suuri negatiivinen vaikutus työn tuottavuuteen. Suurempiakin lukuja on esitetty. Eräässä tutkimuksessa todettiin avokonttorin tekevän työntekijöistä epäsosiaalisia. Tämä johtuisi työntekijän pyrkimyksestä maksimoida yksityisyys jatkuvan esillä olon vastapainoksi. 

Tuottavuuden kasvun pysähtyminen voisi saada selityksen, jos ekonomistit laskisivat näiden tekijöiden suhteellisen merkityksen. Tulosten perusteella voitaisiin laatia nykyistä paljon tehokkaampi elinkeino/teollisuuspolitiikka.  Markkinavoimat vaativat vastapainokseen vahvemman valtion hallitsematonta kehitystä säätelemään.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu