Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Väärää politiikkaa: Tuottavuuden kasvun pysähtyi pysähtyi 2007

Suomen tuottavuuden kasvun pysähtyminen 2007 alkaen on ekonomisteille mysteeri, jota kuumeisesti tutkitaan. Mikä alkoi tuolloin mennä pieleen? Ilman tuottavuuden kasvua ei pidempiaikaista elintason kasvua saavuteta, joten vastaus olisi löydettävä pian. Kyseessä lienee seuraavien asioiden summa, johon onneksi kuitenkin voidaan vaikuttaa oikealla politiikalla:

-Yritysten investoinnit vähenivät. Tulosta alettiin ohjatta yhä enemmän osinkoina omistajille. Kun sijoitettua pääomaa ei lisätä, on yritysjohdon helpompi saada pääoman tuotto-% hyväksi ja osakekurssi ylös.

-Halpa työvoima. Kun palkkakustannuksia lasketaan (hallituksen KIKY-politiikka, maahanmuutto), ei yritykselle muodostu kannustinta hankkia uusia tehokkaita koneita vaan tehdään työt vanhoilla koneilla tai käsipelillä. Työajan pidennys ilmeisesti vähensi tuottavuutta.

-Infrastruktuurin rapautuminen paheni. Tie-ja raideverkoston kunnon heikkeneminen vähentää logistiikan tehokkuutta ja tuottavuutta.

-Osaamisen hiipuminen kiihtyi. Koulutusleikkausten myötä osaamistaso on hiipumassa, jolloin tuottavuus laskee.

-Innovaatiorahoituksen leikkaaminen. Sipilän hallituksen leikkaukset uusien ideoiden ja teknologioiden kehittämisestä vähentävät suoraan yritysten tuotekehitystä ja tuottavuutta.

-Digitalisaation vaikutus erikoistumiseen. Työpaikoilla kallispalkkaiset asiantuntijat ja suunnittelijat joutuivat yhä enenevässä määrin itse tekemään matkavaraukset, matkalaskut, laskutukset ja muuta hallinnollista työtä huonosti toimivilla sovelluksilla. Luopumalla erikoistumisesta (esim sihteerityöstä) menetettiin näiden asiantuntijoiden työaikaa ja tehokkuutta, jolloin tuottavuus alkoi laskea.

-Digitalisaation ”väärinkäyttö”. Älypuhelimen ja tietokoneen kautta työaikaa käytetään facebookin, twitterin, uutisten jne seuraamiseen. Tähän kuluu merkittävä määrä työtunteja, joka voi selittää merkittävän osan tuottavuuden laskusta yhdessä avokonttoreihin siirtymisen kanssa.

 -Avokonttoreiden yleistyessä erilaiset häiritseviksi arvioidut työn keskeytykset ovat lisääntyneet. Aivotutkijat ovat todenneet, että keskeytyksestä palautuminen työhön vie paljon aikaa. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan näiden osuus voi olla avokonttorissa 10-20% työajasta, joten tällä trendillä lienee suuri negatiivinen vaikutus työn tuottavuuteen. Suurempiakin lukuja on esitetty. Eräässä tutkimuksessa todettiin avokonttorin tekevän työntekijöistä epäsosiaalisia. Tämä johtuisi työntekijän pyrkimyksestä maksimoida yksityisyys jatkuvan esillä olon vastapainoksi. 

Tuottavuuden kasvun pysähtyminen voisi saada selityksen, jos ekonomistit laskisivat näiden tekijöiden suhteellisen merkityksen. Tulosten perusteella voitaisiin laatia nykyistä paljon tehokkaampi elinkeino/teollisuuspolitiikka.  Markkinavoimat vaativat vastapainokseen vahvemman valtion hallitsematonta kehitystä säätelemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Väärää politiikkaa: Tuottavuuden kasvun pysähtyi pysähtyi 2007.''

Eikä se tule siitä nousemaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ehdotan, että tehdään perustulon tapaan kokeilu muutamalla tuhannella pitkäaikaistyöttömällä "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteen mukaisen mallin vaikutuksista työttömien aktiivisuuteen.

Jos kannatat tätä ajatusta, tutustupa kansalaisaloitteeseen alla ja allekirjoita se pian! Saadaan konkretiaa ja jatkoa tänään eduskuntaan luovutettavalle yli 140 000 allekirjoitusta keränneelle aloitteelle, joka pyrki vain aktiivimallin kumoamiseen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Pistetään yhdessä uusi nimienkeräyskampanja käyntiin! Allekirjoita aloite ja pyydä kaveriasi tekemään samoin. Nyt allekirjoituksia on kasassa jo lähes 3100! Lämmin kiitos kaikille allekirjoittajille! :)

Pekka Iiskonmaki

Ehdotan, että ruvetaan tekemään töitä ja bisnestä.

Puretaan kaikki esteet.

Niin ei tehdä, koska se on uhka maan tavalle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joku on todella pahasti pielessä. Suomi on ainoa EU- /EURO-maa, jonka sekä BKT, että viennin arvo ovat edelleen v. 2008 tason alapuolella.

Suomen BKT om 2010 kiintein hinnoin edelleen 4 % vuoden 2008 tason alapuolella, kun koko muun Euroopan BKT:t ovat samana aikana kasvaneet keskimäärin yli 30 %.

Järkyttävää asiassa on lisäksi se, että julkinen ja yksityinen velka ovat kasvaneetv. 2008 tasosta n. 120 miljardia euroa, eikä tällä valtavalla rahamäärällä ole kyetty edes luomaan pienintäkään talouskasvua.

Suomen vienti romahti v.2008 ilmeisen pysyvästi, kun kaikkien muiden EU- / EURO-maiden vientien arvot saavuttivat finanssikriisin notkahduksen jälkeen v. 2008 tasot jo viimeistään vuonna 2010. Mikäli Suomen vienti olisi kehittynyt kuten muualla Euroopassa, olisi se arvoltaan tänä päivänä n. 30 miljardia euroa suurempi ( 85 miljardin euron sijaan 115 miljardia euroa ), mitä se todellisuudessa nyt on.

Kaikki viittaa siihen, että teollisuustuotanto on tavalla tai toisella jumittunut, eikä Suomea nähdä teollisuudessa mielekkäänä investointikohteena mainospuheista huolimatta.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Meille on ylätasolle hiljalleen syntynyt kummallinen itsekehun kerho, joka juoksee trendien perässä ja välttelee tosiasioista keskustelua. Suomi on milloin missäkin asiassa maailman paras. Kehittyminen lähtee kuitenkin vallitsevan olotilan kyseenalaistamisesta ja kritiikistä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuollainen positiivisuus on valkoista magiaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tosiasioista. Reilu vuosi sitten julkaistu Aalto-yliopiston ja OP-ryhmän haastattelutukimus Suomen suurimpien yritysten johdoille on syystä tai toisesta jäänyt vähälle huomiolle.

Tutkimuksessa todettiin, että haastatellut yritykset olivat vähentäneet v. 2013-2015 vuosina kolmen vuoden aikana työvoimaansa 65.000 henkilötyövuodella. Tämän lisäksi alihankinataa oli vähennetty Suomessa ja lisätty voimakkaasti ulkomaille perusteena alihankinnan paremmat tuotanto-olosuhteet Suomen ulkopuolella.

Haastatellut johtajat kertoivat n. 2016 syksyllä eli n. 1,5 vuotta takaperin, että kehitys tulee jatkumaan samana myös tulevina vuosina.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #7

Vähentämällä työvoimaa ja puristamalla muista enemmän saadaan firman tuottavuus nousemaan lyhyellä tähtäimellä. Syödään mahdollisuuksia kehittää uutta, jolloin pidemmällä tähtäimellä ajaudutaan ongelmiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Julkisella sektorilla joudun vähentämään potilaiden vastaanottoa, koska tietojärjestelmät eivät toimi, ohjelmat ovat susia. Ei siitä kukaan välitä. Yksityispuolella ne toki toimivat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Sitten vielä hallitus, Tekes ym. ovat kannustaneet julkisillahankinnoilla edistämään innovointia. Julkinen taho hankkimassa prototyyppejä on karmea yhtälö:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189940-julki...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lahdessa tuli jo tekoäly; Lifecare kirjoittaa reseptin eri lääkkeestä, kuin lääkäri on määrännyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen hallitukset eivät ole EU:n liittymisen jälkeen tehneet mitään talouskasvun eteen, ovat lähinnä nostaneet veroja ja elinkustannuksia. Suomessa on euromaiden kallein asuminen ja ruoka ja vertailussa palkkoihin on ostokykymme surkein läntisen Euroopan maihin verrattuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset