Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

100 000 työtöntä saa rangaistuksen hallitukselta

Viime tietojen mukaan (Yle uutiset 28.3.) aktiivimallin aktiivisuusehto jää täyttymättä kuun lopussa 54%:lla tukea saavista työttömistä. Tämä tarkoittaa, että n. 100000:n työttömän tukea leikataan, koska aktiivisuusehto ei täyty.

Tässä joukossa on iso osa ihmisiä, jotka ottaisivat työtä vastaan, jos töitä olisi tai he siihen kykenisivät. Sipilän hallituksen toimintaa vahvasti tukenut kokoomuksen kansanedustaja ekonomisti Vartiainen totesi vähän aikaa sitten, että hallituksen tehtävä ei ole taata ehtojen täyttymistä vaan saada aikaa käyttäytymismuutos. Vartiainen voisi jatkaa järkeilyään ja avata hieman enemmän millä tavalla ilman omaa syytään rangaistavaksi joutuneiden tulisi jatkossa käyttäytyä.

Asia on vakava. En muista vastaavaa esivallan syyttömiin kohdistamaan rankaisua sitten itsenäisyytemme alkuaikojen. Pääministerimme ei silti ymmärrä miksi asiasta on noussut mökä.. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005582738.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se on ollut alusta asti selvää, että kysessä on työttömyysturvan leikkaus. Hallituksen kaavailema työttömyysturvan leikkaus sai aluksi osaksi kovaa vastustusta, joten hallitus vetäytyi siitä ja pyöritteli tilalle ovelasti aktiivimallin.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Tähänhän nimenomaan pyrittiinkin. Oli tiedossa melko tarkasti, että yli puolet työttömistä ei pysty aktiivisuusehtoa täyttämään. Jatkossa "kehitys" jatkuu samanlaisena. Vuoden loppuun mennessä tukea on leikattu jo noin 80:lta %:lta työttömistä. Siis, ne joilta on leikattu, eivät enää juurikaan pysty palaamaan entisen täyden etuuden piiriin. He hyväksyvät kepin seuraumukset ja alistuvat kohtaloonsa. Keppi ei nimenomaan toimi kannustimena, vaan aiheuttaa masennusta ja alemmuuden tuntoa. Toisaalta, ne jotka ovat olleet TE-toimiston aktivointikursseilla alkuvuodesta, niin ovat huomanneet, että kurssit ovat melko vaativia monessa suhteessa ja näillä kursseilla patistetaan työnhakuun ja koulutukseen. Se jonkun aikaa toimii kannustimena, mutta totuus kuitenkin valkenee monelle hyvin pian. Töihin on vaikeaa päästä huolimatta siitä, että on aktiivinen ja tekee hakemuksia liukuhihnalta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olin aktiivinen ja pääsin työkkärin kurssille.

Se alkaa tosin vasta huhtikuussa, joten "sakko" napsahtaa.

Jippii!

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Onneksi olkoon !. Työkkärin kurssi on kyllä hyvä, mutta kurssin lopuksi on loppuhaastattelu TE-toimistolla. Siellä on kurssin järjestäjän edustaja ja TE-toimiston virkailija. Siellä tutkitaan tarkasti, onko riittävä aktiivisuusehto toteutunut kurssin aikana. Kurssin vetäjä puolustaa kyllä kurssilaista, mutta TE-toimiston virkailija pistää kapuloita rattaisiin. Minulla oli se haastattelu vähän aikaa sitten; TE-virkailija huomautti, että minä vanhenen koko aika ja työkyky ja terveys varmasti heikkenee ja on jo hänen mielestään heikentynytkin. Hän suositteli minulle kuntouttavaa työtoimintaa. Olin yllättynyt asiasta, koska tein kurssiin liittyvän työharjoittelunkin, jossa oli 8-tuntiset työpäivät ja se kesti siis 3 viikkoa ja meni hyvin se harjoittelu. Koko ajan olen käynyt kurssilla ja siis siis työharjoittelussa polkupyörällä ja harrastanut siis lisäksi muutakin liikuntaa. Yhtään poissaolopäivää ei ole 8:n viikon aikana siis ollut. Sanoin, että työstä pitäisi saada palkkaa ja että en haluaisi tehdä mitään pitkiä työkokeiluja tai kuntouttavia jaksoja, koska olen mielestäni täysin työkykyinen. Hän sanoi, että minulle ei voi maksaa palkkaa, jos en tee ensin noin 4:n kuukauden harjoittelujaksoa jossain työpaikassa ja että kukaan työnantaja ei voisi luottaa minun jaksamiseen ilman sitä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Pitäisikö työhaastattelun yhteudessä järjestää Cooperin testi vai mitä tuo TE-keskuksen kuutiopää oikein selittää? Kyllä työnhakijan pitää voida luottaa siihen että aktivointimallin mukaisesti suoritettu kurssi ei johda mihinkään ilmaistyöhön vaan aitoon, palkalla maksettuun, työsuhteeseen. Muuten tuo systeemi vain ruokkii itseään ja tilastot kaunistuvat mutta ei se synnytä yhtään uutta veronmaksajaa.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Mitä tarkoittaa passiivimuoto "ei täyty". Kuka ei täytä? Mitä pitää tehdä?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vajaa puolet työttömistä täytti aktiivimallin ehdot viimevuonna, suhde näyttää olevan sama tänäkin vuonna, eli heillä on muutama päivä töitä viikottain tai kuukausittain. Loppujen työttömin kohdalla on kyse pelkästä leikkurista joka kurjistaa heitä entisestään.

Tämä sitten näkyy ulosottoasioden määrän nousuna Oulun seudulla 23,1 prosenttia.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/ulosottoasioiden...

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803072200794430...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yllättävän suuri määrä on onnistunut välttämään leikkaukset.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten Heikki Pursiainen totesi, niin jos homma olisi toteutettu toisinpäin, eli "vähemmän aktiivisilla" työttömyysturvan taso olisi jollain alemmalla tasolla ja aktiiviset saa pienen korotuksen, niin olisiko tällaista porua syntynyt.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei se määrä todellakaan ole 100 000 työtöntä leikkuriin vaan enemmän. Tilastokeskus laskee työllisiksi 1 tunnin tehdyn työn perusteella ja heidän tapansa on tehty kyselyinä.

Parempi tapa on katsoa TEM:in työllisyyskatsauksessa.

Tässä on se ongelma, että kukaan taho ei tiedä vieläkään, että mitkä kurssit ja työt kuuluvat aktiivimallin ehtoihin.

Konsultti- ja koulutusfirmat hyötyvät tästä rahastamisen muodossa, että voidaan järjestää virkkuukoulutuksia ja kättäpäivää-seminaareja yms.

Saa nähdä, että paljonko tämä hukkamalli tulee maksamaan yhteiskunnalle? Uskoisin, että säästöä ei tule ja enemmän menoja.

Vaikka työtön täyttäisikin aktiivimallin ehdot mutta sitten tuet jäädytetään päivärahojen laskemiseksi niiden 18 tunnin takia ja päätös tuista tulee kestämään monta viikkoa. Silloin tarvitaan toimeentulotukea.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jukka Konttiselle ja muille aktiivisille kantaa ottaville - liittykää nyt 3300 muun allekirjoittajan joukkoon! Ks. alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Eiköhän pistetä toimeksi ja kerätään ne 50 000 ääntä! Tuntuuko mahdottomalta?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

PS. Nyt kun on kehuttu viime päivät, että hallitus antaa uudelleenkoulutukseen ison säkin riihikuivaa, niin mistäpä arvelette sen summan kertyneen kassaan? No, niiltä aktiivimallin kurittamilta pitkäaikaistyöttömiltä tietenkin! Olipa tyhmä kysymys.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Sipilä on täysiverinen sosiaalidarwinisti. Ei tässä mistään muusta ole kyse.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Juha Sipilä ja hänen hallituksensa on röyhkeä ja laskelmoiva mutta ikävä kyllä he eivät näe seuraamuksia.

Sote malli on ehdottomasti topattava, kuten kaikki tämän hallituksen suunnitelmat, sillä; ei tähän hallitukseen voi luottaa palaneen puusentin vertaa.

On ilmeistä, että hallitus toimii pistooli ohimolla ja luottaa omiin päätöksiinsä, jotka kuitenkin ovat olleet vääriä.

Kykenemättömyys tilanteen hahmottamiseen oikein paistaa koko eduskunnan läpi.

Kuten blogisti totesi; asia on vakava mutta hallitus jahkailee, kuka sekundaaristen asioiden parissa, kuka kehii mielessään maahanmuuttajista pelastusta.

Oikeita preventiivisiä toimia olisi todellakin pitänyt tehdä mutta tuolla Sipilän hallituksen mentaliteetilla ja asenteella ei tule yhtään ainoaa oikeaa päätöstä, jolla Suomi saataisiin nousuun. Näin nopeasti voidaan tuhota sadan vuoden työ.

Jos, mitä tahansa yritystä johdettaisiin näin, ei sillä olisi mitään toivoa menestymisestä kunnialla vaikeuksistaan. Olemmeko menossa kohti totalitaarista yhteiskuntaa, jossa talous esiintyy ei vain epäpoliittisena välttämättömyytenä vaan itsetarkoituksena.

Ilmeisesti hallitus ja eliitti pitää tasa-arvoisuuteen pyrkivää politiikkaa moraalisena kevytmielisyytenä ja rankaisee etujärjestöjä ja tyhmiä äänestäjiä, jotka hangoittelevat leikkauksia vastaan ja pitävät vääränä sitä, että muutaman prosentti toimii kaiken moraalin vastaisesti ja vielä osoittavat syyttävällä sormella työttömiä ja vähempiosaisia niistä vaikeuksista jotka ovat johtuneet huonoista päätöksistä ( kansankunnan kannalta ) ja tai eivät tuota verotonta rahaa paratiisisaarilla kyllin nopeasti ja paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Myös makrotaloudelliset koordinaatio-ongelmat kaadetaan niiden päälle jotka eivät ole asiaan osallisia. Yleinen järkevä talouden ajaminen ei ole enää mahdollista, sillä tämän hallituksen päätökset tuovat myös tunnekylläisyyttä asioihin ja pelkään, että se tulee näkymään myös kansanterveydessä ja sairaudessa.

Ilmeisesti Suomessa ajateltiin, että politiikan mahdollisuusavaruus suurenee EU:n myötä mutta taisi käydä toisinpäin.

Erittäin vakavaa on jättää kansan tunteet huomioimatta ja peitellä niitä tilastoilla ja tutkimuksilla jotka ovat jo lähtökohtaisesti tähdätty joko tahallisesti tai osaamattomuutta muutaman millin ohi maalin, lopussahan tämä tarkoittaa ennalta arvaamattomia heittoja mitä tulee suhteessa maaliin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Teepä koe: Ota silmillesi sote- ja maakuntasilmälasit ja lue seuraava pätkä, mitä tulee mieleesi:

- -"[Shakkipelin] tavoitteena on saattaa vastustajan kuningas torjumattoman uhkauksen alaiseksi. Tällaista pelin päättävää tilannetta kutsutaan shakkimatiksi tai yleisemmin matiksi (Sana shakkimatti tule persiasta "shah" tarkoittaa kuningas ja "mat" kuollut).

Tilannetta, jossa kuningasta uhataan, mutta tilanne ei ole matti, kutsutaan shakiksi. Kun kuningas on uhattuna, siirtovuorossa olevan pelaajan on torjuttava tämä uhkaus välittömästi joko

* siirtämällä kuningas naapuriruutuun, jossa se ei ole uhattuna,

* lyömällä uhkaava nappula tai

* siirtämällä jokin muu oma nappula uhkaavan nappulan ja oman kuninkaan väliin.

Jos mikään näistä ei ole mahdollista, kyseessä on siis matti ja peli on hävitty. Muutoinkaan kuningasta ei saa siirtää sellaiseen ruutuun, jossa se joutuisi välittömästi uhatuksi, eikä muuta nappulaa saa siirtää siten, että oma kuningas joutuisi shakkiin. Toisin sanoen kuningas ei saa olla shakattuna vastapelaajan ollessa siirtovuorossa.

Tilanteissa, joissa voittajasta ei ole enää epäselvyyttä, voi kaataa oman kuninkaansa merkkinä luovuttamisesta. Turnauspeleissä kuninkaan kaataminen ei kuitenkaan kuulu etikettiin, vaan luovutuksesta voi ilmoittaa muulla tavoin.

Shakkipeli päättyy pattiin, kun siirtovuorossa olevalla pelaajalla ei ole sallittuja siirtoja ja tilanne ei ole shakki. Pattitilanne on siis tasapeli." - -

Lähde:

http://www.shakkimatti.net/saannot.php

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Sipilän kaatamistalkoissa riittää työtä kaikille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Jokaisella on silloin mahdollisuus ja roolinsa esitettävänä.

Armoa ei pyydetä eikä anneta niin kuin Paavo Lipposen (sd) vastaisen sodan aikaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Perustuslaki 1 §:ssä sanotaan mm. "Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa."

Tuntuuko oikeudenmukaiselta, että perustulokokeiluun osallistuu 2 000 pitkäaikaistyötöntä, ikähaarukassa 25−58-vuotta, joille maksetaan vastikkeetta 2 vuoden ajan perustuloa 560 e/kk. Ja he saavat sen päälle olla kuinka aktiivisia tahansa ja ansaita surutta tuon summan päälle. Miten aktiivimalli heitä kohtelee vai kohteleeko mitenkään?

Samaan aikaan puolelta työttömistä leikataan ensi kuussa aktiivimallin rankaisemana 5 % tuosta samasta pienestä tulosta.

Edistääkö tämä edellä kerrottu mielestäsi oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa?

Katso asiasta lisää:

http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/3627

Pekka Pylkkönen

Ihme nurinaa. Vasta muutama vuosi takaperin tuo tuki nousi satasella eikä veronmaksaja juuri kitissyt. Se satku olisi pitänyt leikata pois.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Helvetin iso yleislakko vaan. Kyllä ne alkaa uskoa kun kaikki pysähtyy.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Uskomatonta miten tilastokikkailu uppoaa ihmisiin, esim. aikuinen joka on työtön, mutta opiskelemassa uutta ammattia, ei ole tilastoissa työtön mutta hänen hänen tukensa taas kuuluu tämän aktiivimallin piiriin, jolloin hän nostaa tuota prosenttia joka täyttää aktiivimallin ehdot olematta työtön vaan opiskelija.

Tällä vain kierrettiin lupaus olla leikkaamatta työttömyystukia, samalla kuin esitetään että ollaan tekevinään työttömyydelle jotain.

Tällä tavalla voidaan esittää maailmalle että tilastoissa Suomessa työllisyys kohenee ilman että todellisuudessa näin tapahtuu. En tiedä miksi tässä sitten pitää valehdella A. omalle kansalle B. maailmalle, onko jokin kilven kiilloitus menossa.

Tosia-asia jota ei voi ohittaa ettei hallitus tee niitä tehtäviä jolla oikeasti saataisiin työtä kaikille halukkaille ja sitten rangaista niitä jotka eivät halua tehdä töitä elääkseen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Sipilä ennen hallituskauttaan lupasi, että työttömiltä ei leikata. No sitten tuli sote-uudistus eteen, eikä asia edennyt Sipilän mielestä hyvin, niin keksivät tuon aktiivimallin rangaistukseksi. Heppu on ihan selvästi huono häviäjäjä ja rankaisija luonteeltaan, että toteuttaa nyt sitä mitä heidän isossa kirjaassaan kostosta määritetään.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Poistin kommentin, kun jo tuolla aiemmin kerroin asiasta. Siis, ehdotettin TE-toimiston kurssin lopuksi, että tekisin sairaalassa kuntouttavaa työtä epämääräisen pitkän ajanjakson. Siis olisi 4:n tunnin työpäivät ja työmatkat korvattaisiin ja siis se 9 euron ylläpitokorvaus + 4-5 euroa bonusta ja työmarkkinatuki. En tiedä pitäisikö nyt itkeä vai nauraa. Tarkoitus olisi kuulemma hyvä ja työllistyminen tavoitteena. Mutta ei kai minun siihen kannata lähteä, eikä kai tarvitsekaan.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Ei rangaistusta.
Mutta kunnon isällisen hyvänonnen potkun persauksille.
Kuin kotiovesta maailmalle lähtevälle nuorisolle.
Hyvä että kannustetaan.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Eliitin ahneus on niin kova, että pitää käydä heikompien kimppuun hallituksemme avustamana. Työtä ei kaikille ole eikä sitä mitkään kurssit muuta. Työvoimapulasta pidetään ääntä, mutta niihin ei kelpuuteta työttömiä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tämä aktiivimallikokonaisuus näyttää pahalta kaiken kaikkiaan:

Kaikista vähävaraisimmat eli pitkäaikaistyöttömät rahoittavat aktiivimallin 5 % leikkausten kautta heille itselleen järjestyt - pakolliset ja usein täysin turhat työnhakukurssit - ja vain konsultti- ja koulutusfirmat hyötyvät tästä järjestelystä. Millähän kokonaissummalla, se olisi hyvä saada tietää...

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Työnhakukurssit ovat käytännössä pakollisia, niiden kesto vaihtelee paljonkin. Siis, kurssille on mentävä, jos ei ole tietoa pikaisesta työhön pääsystä, jotta ansioturvaa ei leikattaisi. Siis, kursseilla suoritetaan kortteja, työturvakortteja ja sen sellaista. Niiden sanotaan olevan vapaaehtoisia korttisuorituksia, mutta TE-toimiston virkailija kuulustelee kurssin lopussa kurssilaisen ja ankaristi tiedustelee onko kortteja suoritettu. Siis, kurssin aikanakin pitää todistella aktiivisuutta sillä tavalla, että käytännössä vähintää yhtä työpaikkaa viikossa pitäisi hakea. Tosin tätä sähköisen hakemuksen tekoa kurssilla vasta harjoitellaan ja ansioluettelot ja muut dokumentit yritetään saada asianmukaiseen kuntoon. Ja on muistettava, että pelkkää hakemusten tekoa ei kovin paljon TE-toimiston taholta enää arvosteta, pitäisi olla esittää myönteisiä vastauksia hakemuksiin, vähintään työhaastatteluun pääsyä ja niin edelleen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen arvellut jo aikaisemmin jossakin US:n puheenvuorossani, että on täysin mahdollista, että tämä aktiivimalli on luotu alunperin vain kaikkea kansaa ärsyttäväksi asiaksi - savuverhoksi - jonka suojissa voidaan ajaa sote- ja maakuntauudistus vaivihkaa maaliin.

Nyt kun maali häämöttää, niin hallitus pikku hiljaa armeliaisuudessaan myöntää, että joitakin tarkennuksia ja lisäyksiä voidaan aktiivimalliin tehdä. Ja taas saadaan "savua" lisää...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Sosiaaliturvasta on tullut sosiaalirangaistus. Sinulta viedän leipä ja näännytetään nlkään lapsiesi kanssa, pakotetaan mahdottomiin asioihin joissa ei ole mitään edellytystä onnistua.

Aktiivmalli pitää ulen että hyvästi se viimeinenkin harrastus työttömän lapselta ja enää ei säästetä kok ovuotta että muksu pääsee linnamäelle. Jos säästää kuolee näkäänm.
Sipilän aikan Suomen köyhien määrä nousee ohi Venäjän, eli jopa Putin olisi ollut parempi hallitsija. Putin ei availe rajojaan.
Mutta Kaikki jotka menettävät koin aktiivimallin takia, Sipilällä on talossaan ovet auki ja takalaatikkoonkin mahtuu vielä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset