Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Tiesitkö, että asunto-osakeyhtiösi konkurssi voi viedä omaisuutesi?

Jos asunto-osakeyhtiö ei selviä lainojensa lyhennyksistä ja maksuistaan se joutuu konkurssiin. Tilanne uhkaa erityisesti sellaisia yhtiöitä, joiden omaisuus on asuntojen hintojen laskun tähden pienempi kuin sen lainat. Sellaiselle yhtiölle kukaan ei helposti lainaa lisää esim remontteihin, joten maksukyvyttömyys kaataa yhtiön. Konkurssissa yhtiön omaisuus realisoidaan ja osakkaat menettävät oikeutensa hallita huoneistoaan, siis kotinsa, uudelle omistajalle.

Konkurssiriski on ajankohtainen myös koska rakennusyhtiöt pankkien kanssa maksimoivat voittojaan ja yrittävät kaikin keinoin pitää asuntojen hinnat mahdollisimman korkealla. Kun valtaosalla palkannauttijoista ei ole tuloillaan mahdollista ostaa pääkaupunkiseudulla uusia asuntoja asuntojen tähtitieteellisten hintojen tähden, ovat rakennusyhtiöt pankkien myötävaikutuksella keksineet myydä asuntoja murto-osalla niiden todellisesta arvosta. Loppu on yhtiön ottamaa lainaa.

Pari esimerkkiä: Asunnon myyntihinta 165000€, todellinen hinta 550000€ ja toisen myyntihinta 275000€, todellinen hinta 701000€. Molemmissa tapauksissa yhtiö ottaa ison lainan, jonka se perii sitten vastikkeessa osakkaalta. Jos osakas yrittäisi ottaa koko lainan pankista, sitä ei myönnettäisi elleivät tulot olisi riittävän suuret. Kuvatussa tapauksessa tämä kierretään ovelasti eikä kukaan tutki ostajien maksuvalmiutta.

Osakkaan jättäessä lyhennykset maksamatta, ne kaatuvat muiden osakkaiden maksettavaksi. Muina osakkaina on yleensä myös asuntosijoittajia, jotka haistavat yhtiön vaikeudet ajoissa ja myyvät herkästi ongelmatilanteessa osakkeensa pois vaikka alihintaan keinottelijoille, joiden lainanhoitokyky voi olla heikko kuten USA:n subprimekriisissä. Asuntojen hintojen laskiessa tai korkojen noustessa tilanne on räjähdysherkkä, konkurssiuhka on todellinen riski pahaa-aavistamattomalle ensiasunnonostajalle.

Suomalaista asuntosakeyhtiömallia ei juuri muualla maailmassa käytetä. Muualla kerrostalot ovat julkisen hallinnon vuokraamia, osuuskuntia tai yhdistysmuotoisia, joissa kukin omistaa asuntonsa.

Oikeistopoliitikkojen ajaman hallitsemattoman kaupungistumisen myötä asunnot muuttuvat arvottomiksi maaseudulla ja suurkaupungeissa ylihintaiset asunnot johtavat ylivelkaantumiseen ja asuntoyhtiöiden konkurssiuhkaan, jossa asukkaat voivat menettää omaisuutensa.

Näyttää vahvasti siltä, että gryndereille tuottoisaa kaupungistumista ei haluta juurikaan hallita. Epäterve suomalainen erikoisuus asuntoyhtiömalli olisi siis purettava, jotta vaarallinen ja markkinoita häiritsevä keinottelu yhtiölainoilla saadaan kuriin.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei tuo kohtaa vielä kymmeneen vuoteen suomalaisia, mutta sitten alkaa konkurssiaalto asumisessa.

Se on ihan uutta Suomessa.

Aluksi jää muutamia asuntoja myymättä yhtiöstä ja sitten lakkaa niistä vastikkeiden maksaminen.

Jossain vaiheessa tulee kassakriisi ja hätäkokous.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllä 90 luvulla meni paljon asuntoja vasaran alle. eli ei ole eka kerta kun sössitään kunnolla.

minä olen odottanut 10 vuotta hesan romahdusta, ostasin kämpän. ekp sitä puljaa eteenpäin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sama koskee myös keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä, jolloin osakkeenomistajat menettävät konkurssissa omaisuutensa. Keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä taitaa olla paljon ainakin loma-asunto omistukissa.

https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/useinkysytyt...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Paskempi homma, jos konkurssiasunto on kokonaan oma. Asunto menee, mutta laina jää.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tärkeä kirjoitus! En uskaltaisi tällä hetkellä ostaa asunto-osaketta uudesta kerrostalosta koska velkamäärät todella suuria. Parempi ostaa vanhasta miltei velattomasta, jossa vastikkeet matalia. Näin pärjää myös mikäli tulot pienenee kuten eläkkeellä tai sairastuessa tuppaa käymään.

Helsinki ympäristökaupunkeineen kasvaa liian nopeasti. Ihmisten pitäisi pysyä omissa maakunnissaan ja kehittää itse siellä olevia kaupunkeja. Ja mikäli maakuntauudistus toteutuu, on helsinkiläisillä todella ankeat oltavat - Sote heikkenee edelleen ja yksityiset velat painavat päälle. Ei hyvältä näytä. Ennustan että konkursseja on tulossa koska hinnat ovat tällä hetkellä järjettömiä ihmisten tuloihin nähden. Omat lapset asuvat Hesassa ja ovat valinneet vuokra-asumisen. Ehkäpä ostavat kun/jos hinnat tulevat alas. Vuokratkin tosin ovat poskettomat ja vievät liikaa kuukausipalkasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset