Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Hallitus ryhtyy sijoittajaksi: 2,5 miljardia valtionrahaa yrityksiin.

Sipilän hallitus uskoo ilmeisesti tietävänsä yksityisiä toimijoita paremmin kuinka yrityksiä kehitetään. Se aikoo perustaa yrityksiä tai sijoittaa olemassaoleviin yrityksiin ainakin 2,5 miljardia euroa perustamansa valtion kehitysyhtiön Vaken kautta. Rahat saadaan myymällä valtionyhtiöiden kuten Nesteen, Postin ja Kemijoki Oy:n osakkeita.

Toimintaa perustellaan uudistumisella mutta Vaken toimiohjeessa sanotaan suoraan, että Vaken tehtävänä on luoda arvoa omistamissaan yhtiöissä. Sijoitukset valmistelevat Vake ja valtioneuvoston kanslia. Päätöksen sijoituksista tekee Valtioneuvosto.

Aiemmin startup-yritysten rahoittamiseksi perustettiin Tekes-pääomasijoitus. Tämä ei kuitenkaan sijoita suoraan yrityksiin vaan yksityisiin rahastoihin ja näin lisää niiden resursseja. Aikoinaan päädyttiin tällaiseen rahastojen rahasto malliin koska yritystoiminnan paras asiantuntemus on kuitenkin muualla kuin valtiolla. Lisäksi osaaminen, sijoituspäätösten harkinta ja arvonluonti on tehokkaampaa yksityisellä sijoittajalla, jolla on oma panos ja riski kyseessä verrattuna toisten rahoja käyttävään virkamieheen.

Vastaus tarvittaisiin myös siihen miksi valtion oli perustettava jälleen uusi rahoittaja jo ennestään sekavalle kentälle? Miksi ei olisi voinut käyttää ja kehittää Solidiumia,  Finnveraa, Teollisuussijoitusta tai Tekes-pääomasijoitusta, joissa on jo valmiina vankkaa osaamista?

Vaken vetäjäksi on palkattu Taneli Tikka, 40v, joka ilmoittaa olleensa toimitusjohtajana tai operatiivisessa toiminnassa mukana 15:ssa ja neuvonantajana n. 50:ssä yrityksessä (Talouselämä 24.4.). Toivoa sopii, että palkkausperusteena ja meriittinä on muutakin kuin lyhytjänteisyys.   

Hallituksen logiikkaa ja uskoa Vaken kautta tapahtuvaan arvonluontiin on vaikea ymmärtää, koska muutoin hallitus on voimakkaasti peräänkuuluttanut markkinavetoisuutta ja yksityistämistä.

Vaken primääri kohde näyttää olevan sijoitukset ns alustatalouteen. Kuka uskoo, että  valtiovetoinen yhtiö voittaa markkinat sellaisilta pelureilta kuin Google, Apple, Samsung, Facebook ja Amazon, jotka panostavat rajusti alustatalouteen? Riski rahojen menettämiseen on suuri.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voihan %&#&#%. Poliittinen ohjaus vain lisääntyy ja rahaa valuu omille suosikkialueille. Olen tänään tarkastellut kuinka hyvin biotalouden ja cleantechin suhteettoman suuret panostukset ovat tuottaneet ja kuinka ne ovat realisoituneet vienniksi. Ei hyvältä näytä.

"Vaken primääri kohde näyttää olevan sijoitukset ns alustatalouteen. Kuka uskoo, että valtiovetoinen yhtiö voittaa markkinat sellaisilta pelureilta kuin Google, Apple, Samsung, Facebook ja Amazon, jotka panostavat rajusti alustatalouteen?"

En minä ainakaan. Valitettavasti.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä Jukka (kerrankin)! Tosin ei tuo toimi tuo rahastojen rahasto kuviokaan. Suomessa jyllää jo suoranainen oligargia.

Reilu ja tehokas markkinatalous on todella pahasti rikki.

Juha Hämäläinen

#2. Markkinatalouden ydin on tuotannon järjestäminen niin, että kuluttajat saavat haluamiaan tuotteita. Markkinatalous ei mitenkään edellytä yritysten tiettyä omistustapaa. Omistajaksi kelpaa myös yhteiskunta mainiosti. Valtion omistajuus ei myöskään ole terveen kilpailun este.

Juha Hämäläinen

Valtion sijoituksia ja omistuksia yrityksiin tulee kasvattaa voimakkaasti. Näiden yritysten tuottoja tarvitaan valtion kassaan keventämään ansiotulon verotusta eli nostamaan ostovoimaa ja lisäämään työllisyyttä, vähentämään valtion velkaa ja pitämään yllä tarpeellista sosiaalista toimintaa.

Nämä rahat ovat kaikkien hyväksi, yksityisten yritysten omistajien ja sijoittajien saamat tuotot eivät ole.

Valtio kelpaa aivan yhtä hyvin omistajaksi kuin Wahlroos. Mikään ei estä valtionyritystä toimimasta tuottavasti ja tehokkaasti. Tästä on loistava esimerkki Singapore. Maailman rikkain kaupunkivaltio, jossa valtio omistaa merkittävän osuuden pientä suuremmista yrityksistä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Suomi ei ole Singapore.

Valtiolla on mittava määrä tehtäviä, jotka se on jo pitkään laiminlyönyt. Kun hallituksen intohimona on valtiolle kuuluvien tehtävien ykistyistäminen niin tuntuu päättömältä että se aikoo käyttää 2,5 miljardia sijoitustoimintaan ja "yritystoiminnan kehittämiseen."

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Valtio toki kelpaa omistajaksi, kuten historia osoittaa. Valtion toimille pitäisi vain olla kunnon perustelu ja tarve. Se, että myydään tarpeellisia omistuksia ja lähdetään torvet soiden maailman kovimpaa kilpailuun Piilaakson pelureita vastaan ilman selvää strategiaa, on vain tyhmää.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Lehtien referoima Tikan wikipedia-artikkeli vaikuttaa tilatulta. Tikan kontribuutio on kivasti sekoitettu yritysten kokonaistoimintaan. Aika moni yritys, joissa hän on ollut mukana on puhtaalla Tekes-rahalla pyörinyt, jotkin jopa yli 5 vuotta ilman merkittävää myyntiä ja omaa tuotekehitystä (esim netcycler). En itse antaisi tällä kontribuutiolla yli 30 miljoonaa euroa sijoitettavaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset