Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

EU kasvattaa budjettiaan ja Suomen maksuja. Suomen innovaatiot kärsivät.

Huolimatta Britannian lähdöstä ja EU:n kutistumisesta EU aikoo kasvattaa budjettiaan vuosille 2021-2027. Suomelle langennee melkoinen lisälasku vaikka Suomen hallitus on toista yrittänyt vakuuttaa. Pääministeri Sipilä selvästi jo valmistelee kansalaisia hyväksymään lompakkojensa avaamista. Vastoin aiempia hallituksen puheita Sipilä otti komission ehdotukseen positiivisen kannan todeten Suomen vaatimuksia jo otetun huomioon. Sen sijaan Ruotsi tuomitsi komission aikeet selvin sanoin.

Tarkkoja vertailukelpoisia lukuja kehysbudjetin kasvusta on jostain syystä hankala löytää. Nopeasti googlaamalla löysin seuraavat (paremmin asioista perillä olevat voivat täydentää):

Budjettikehys vuosille 2014-2020 oli 960 miljardia (ilman lisäbudjetteja). Britannian bruttomaksu 2016 oli 13 miljardia, joten koko kehyskaudella puhutaan suuruusluokaltaan 80miljardin osuudesta tuosta 960:stä miljardista.  Nyt uusi ehdotus on 1135 miljardia suurimman maksajan Britannian lähtiessä pois. Huomioiden Britannian poislähdön kyseessä on siis varsin suuri budjetin lisäys, 20-30%, kutistuneelle EU:lle.  

Britannia on lisäksi ollut suurin nettomaksaja. Britannian maksujen ja saamisten välinen ero on ollut vuodessa n. 10 miljardia. Jos tuo syntyvä aukko jaetaan jäsenmaiden kesken bruttokansantuotteiden suhteessa, Suomelle tulee n. 200M€:n lisälasku. Komission pyrkimyksenä lienee kuitenkin lisätä ”rikkaiden maiden” osuutta tästäkin.

Pääministeri Sipilä piti komission esityksessä erityisen hyvänä (lisä)satsauksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Suomessa hallitus leikkasi tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta ja nyt sitten raha ohjataan jaettavaksi Brysselin kautta ja Brysselin ehdoilla. Vaikka suomalaiset tutkijat aktiivisesti tehtailisivat  EU-hakemuksia niin osa rahoista jää tuolle tielle eikä palaudu Suomeen.

Käyttämällä 200M€ Tekesin (Business Finland) kautta Suomen strategisten tavoitteiden edistämiseksi yritysten ja tutkijoiden radikaalien innovaatioiden rahoitukseen, saataisiin Suomi palautettua innovaatiotoiminnan huipulle, josta nyt valuttu alas. Tänään myös Tekesin entinen pääjohtaja kritisoi voimakkaasti poliitikkoja innovaatioiden unohtamisesta lyhytjänteisen kaupallistamisen kustannuksella. https://yle.fi/uutiset/3-10182067

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jukka. Tästä saattaa tulla vielä melkoiset rähinät EU:n sisällä. En ymmärrä, miksi Sipilä on niin sinisilmäinen kuin on nyt puheissaan ollut. Eiköhän ole jo aikakin vaihtaa keskustassa puheenjohtajaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kyllä, vaihdosta vaatii jo Keskustan omakin etu. Esimerkiksi toisesta kotikaupungistani Kotkasta löytyy hyvä ehdokas...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt puhut vähän, mutta asiaa. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, kun se nyt keskustassakin vielä myönnetään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jukka, hyvä muistutus asioiden oikeasta tilasta: - -"Käyttämällä 200M€ Tekesin (Business Finland) kautta Suomen strategisten tavoitteiden edistämiseksi yritysten ja tutkijoiden radikaalien innovaatioiden rahoitukseen, saataisiin Suomi palautettua innovaatiotoiminnan huipulle, josta nyt valuttu alas."- -

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset