Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Olli Rehnin poliittinen ekonomia vahvistuu Suomen pankissa.

Harvinaisen vähän on käyty keskustelua poliittisista virkanimityksistä tuoreen Suomen pankin pääjohtajan nimitykseen liittyen. Rehn on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja tehnyt tohtoritutkinnon pääaineena poliittinen taloustiede. Kansantalouden kovan ytimen sijasta Rehn on keskittynyt talouden ja politiikan suhteisiin. Urakehityksen kannalta tämä on varmaan ollut hyödyllistä mutta voi jättää aukkoja talouden syvempään ymmärtämiseen. Ehkä tämä selittää Rehnin uralla ilmenevää vastakkainasettelua politiikan edustajien ja varsinaisten ekonomistien välillä.

Uran aiempana huippuna voisi pitää toimimista EU:n laajentumisasioista vastaavana komissaarina 2004-2009 ja sitten 2010-2014 talous-ja raha-asioista vastaavana komissaarina. Talouslaman aikana Rehn puolusti tiukasti komission ja EKP:n tiukkaa budjettipolitiikkaa. Monet ekonomistit mm Sixten Korkman totesivat, että EKP:llä olisi ollut velvollisuus elvyttää enemmän, koska inflaatio oli matala (HS 4.6.2014). Korkmanin mukaan linja oli liian tiukka, tiukempi kuin USA:n Fedin, eikä se ei tukenut riittävästi työllisyyttä ja talouskasvua. EKP selvästikin taisteli inflaatiota vastaan piittaamatta paljoa muusta.

Vasta 2015 keväällä Rehnin lähdettyä EKP aloitti massiivisen elvytyksen lisätäkseen rahan määrää ja saikin talouden nousuun kuten nyt tiedetään. Tiukka talouslinja ilmeisesti viivästytti Euroopan elpymistä.

Suomessa Sipilän hallitus on myös korostanut tiukkaa budjettikuria ja leikkauksia. Rehnin on sanottu kuuluvan keskeisenä henkilönä Sipilän neuvonantajajoukkueeseen. Hallituksen tiukka talouskuri on estänyt tuottavien investointien toteuttamista ja syventänyt lamaa myös meillä kunnes EKP:n massiivinen elvytys ja vientimarkkinoiden kysyntä sai Suomenkin talouden liikkeelle.

Talousnobelisti Paul Krugman on kutsunut ”torakkaideoiksi” ideoita, joita esittävät ihmiset, joilla ei ole perusasiat hallussa ja siksi nämä ideat tulevat keskusteluun uudestaan ja uudestaan vaikka asiantuntijat ne joka kerta torppaavat. https://krugman.blogs.nytimes.com/2013/03/04/cockroaches-at-the-european...

Rehnin komissaarina suustaan päästämä torakka EU-valtioiden ennennäkemättömästä velkaantumisesta ja tällä virheellisellä tiedolla perusteltu keynesläisen elvytyksen vaarallisuus elää sinnikkäästi. Krugmanin blogista löytyy kuva Iso-Britannian velan määrästä kovina sodan jälkeisinä vuosina. Velan määrä lähenteli jo 300% BKT:stä mutta talouden elvyttyä lainaa maksettiin pois. Euroopan nousu sodan raunioista perustui pitkälti Keynesin ajatuksiin velanotosta tuottaviin investointeihin ja työttömyyyden poistoon sekä tästä seuranneeseen kasvuun.

Historian kokemusten valossa soisi Suomessakin yleistyvän keynesläisen ajattelun, jossa matalasuhdanteen aikana parannetaan osaamista koulutuksella, kehitetään uusia innovaatioita ja investoidaan kansantalouden tuottavuuteen tarvittaessa velkaa ottamalla ja noususuhdanteen aikana säästetään pahan päivän varalle ja maksetaan velkaa pois.

Ehkä syvemmin talouteen perehtynyt ekonomisti olisi ollut Rehniä parempi valinta Suomen pankkiin. Mutta nyt kun valinta on tehty, on kysyttävä mikä on Rehnin linja? Onko virheistä opittu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Milloin poliitikot ovat virheistä oppineet. 90-luvun ongelmat ja niiden pakon sanelemat onnistuneet ratkaisukeinot menivät ohi silmien. Sittemmin innolla tehtyjen valintojen jälkeen päädyttiin väistämättömään 2008 alkaneeseen lamaan, jota riitti tänne saakka. Lamaa yritettiin hoitaa sisäisellä devalvaatiolla. Olisiko Rehnkin osallistunut ideointiin. Se ei oikein tuottanut tulosta. Vasta nyt on hieman hellittänyt muun maailman imussa, mutta uusi matalasuhdanne on ovella. Tuskin uusi pesti voi tätä aneemista tulevaisuuden kuvaa toiseksi muuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muistaako kukaan niitä Olli Rehnin ennustuksia jotka menivät päin peetä, koskivat euroa ja eurovaltioiden kehitystä? Olisi mukava katsoa näitä vielä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sellaisen valistuneen arvion Olli lausui siinä vaiheessa, kun kikyä alettiin kaupitella kansalaisille, että otamme Saksan kilpailukyvyn etumatkan kiinni. Se tietenkin edellytti palkkojen alentamista. Helppoheikkimäistä puhetta, jolla ei ollut minkäänlaista todellisuuspohjaa. Tämä juttu löytyy Suomenmaasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset