Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Talouspolitiikan arviointineuvosto tyrmää SOTE-säästöt

Maamme eturivin talousasiantuntijoista koostuva hallituksen itse nimittämä talouspolitiikan arviointineuvosto on todennut, että SOTE:n kustannusvaikutuksia ei pystytä arvioimaan. Erityisesti neuvosto toteaa, että valtionvarainministeriön arviossa sekoittuvat uudistuksen tavoitteet ja uudistuksen vaikutuksia koskevat arviot. https://yle.fi/uutiset/3-10215946?utm_source=twitter-share&utm_medium=so...

Kustannuksia voidaan toki aina arvioida mutta kyse on tietysti arvion luottavuudesta ja virhemarginaalista. SOTE:n kohdalla voitaisiin tehdä erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita eri oletuksilla, jolloin saataisiin haarukka siitä millaisia riskejä asiaan liittyy. Jos kustannuksia halutaan arvioida luottavammin, olisi toteutettava pienimuotoinen kokeilu kuten itsekin olen blogeissani aiemmin esittänyt ja näin neuvostokin toteaa.

Päätöksenteko ilman vaikutusarvioita, skenarioita ja luotettavia kustannusarvioita on vastoin oikeusministeriön julkaisemia hallitusten esitysten laatimisohjeita. Sipilän hallituksen aikana näitä on koko ajan ylenkatsottu. Kiinnostuneet voisivat perehtyä esimerkiksi oikeusministeriön lausuntoon Business Finlandia koskevasta lakiehdotuksesta. Vaikutusarviot olivat lähinnä toiveajattelua kuten lausunnosta käy ilmi.  

Petteri Orpo sanoi eduskunnassa, että SOTE:n tarkoitus ei olekaan säästö vaan hoitoon pääsyn nopeuttaminen. Orpon lausuma on täysin vastuuton, Kaikki tietävät, että tulevaisuuden sosiaalimenoissa kustannukset ovat nousussa ja siksi tarvitsisimme kustannustehokkaan järjestelmän.

Hoitoon pääsyä kyllä voidaan helposti nopeuttaa ilman hallituksen SOTE-himmeliäkin ottamalla käyttöön hoitosetelit, joilla voi maksaa yksityisellä, jos julkinen järjestelmä ei kykene hoitamaan riittävän nopeasti.

Talouspoliittisen arviointineuvoston kannan yli käveleminen tässä asiassa muodostuu pitkään vaikuttavaksi symboliksi, josta Sipilän hallitus muistetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Valinnanvapauden hyödyt ja säästöpotentiaalin vaatima tuottavuuden kasvu" (18.5.2018 Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki) yhteensä 5 sivua, ks. alla:

http://vm.fi/documents/10623/6305487/Valinnanvapau...

---

Edellä linkissä olevassa Hetemäen 18.5.2018 päivätyssä 5-sivuisessa arviossa on kerrottu, että "Valinnanvapaus parantaa pääsyä peruspalveluihin, mikä on uudistuksen tärkeä tavoite. Peruspalveluihin pääsy vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia. Toisaalta peruspalvelujen käytön kasvu lisää sote-menoja. Näiden kahden vastakkaisen vaikutuksen on arvioitu kaavamaisesti kumoavan toisensa." - - (jatkuu em. linkissä)

----

Kenellä on ollut näin upean hieno kristallipallo, jolla on voitu mallintaa ja ennustaa tällainen suunnitellun soten kustannuskehitys ja väestön sairastavuus ja siihen käytetyt eurot? Kustannuksia tulee lisää toisaalla ja toisaalla niitä vähenee, sote-menojen lisäys on siis +/-/0.

Sillähän sen tulisi olla meille kaikille selvää, eikö totta? ;-)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Melko monet vaivat, joita mennään lääkärille valittamaan, paranevat itsestään. Siinä sitä säästöpotentiaalia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Totta, lääkärikäyntejä vähemmäksi. Jos borrelioosiinkin määrätään masennuslääkettäniin, oikeaa hoitoa ei silloin potilaalle tule. Vastaavia esimerkkejä löytyy. Parempia ja asiantuntevampia lääkäreitä tarvittaisiin, mutta mistä niitä saataisiin. Ehkä jono sitenkin vähenisivät. Jos lääkäri katsoo vain yhtä vaivaa kerralaan, on lääkäri hakoteillä. Jos potilaan pitään jokaiseen erilliseen vaivaan tilata uusi aika., ollaan väärillä jäljillä. Parannettavaa siis löytyy, mutta ei soten näihin vaikuta eikä korjaa vikoja. .

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Systeemissä vikaa. Lääkkäreille perusterveydenhuollossa annetaan 15min vastaanottoaika/asiakas ellei asiakas etukäteen tilaa pitkää aikaa koska on monta asiaa selvitettävänä. Näistä asioista ei tiedotettu tarpeeksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Arkun kansi kiinni, omaiset on nähnyt. Kepeät mullat sote. Kaipaamaan jäivät Juha, Petteri ja Sampo. ;-)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valinnanvapaus käyttöön hoitosetelein on ehdoton vaatimus tasa-arvoisemmille hoitopyrkimyksille.

Kiistelyn sijaan nyt jää huomioimatta sairaat ja vähävaraiset ihmiset 2020- luvulle tultua. Soten epäonnistuttua palvelut ulkoistetaan jatkossa kunnissa suuryhtiöille rahojen loputtua.

Ikävä kyllä, vain Lepomäki ja Harkimo näyttävät olevan enää järjissään tässä kysymyksessä.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Hatusta vedettyjä säästölukuja, kuten Alexander "Sorisiitä" Stubbin eduskunnalle esittämät prosentit.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/05/house-of-...

karttu1 .

Laajojen ja riippumattomien selvitysten mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman kustannustehokkaimpien joukossa ja Euroopassa parasta. Myös hoitoonpääsy ja hoidon laatu ovat maailman kärjessä.

Siis Sote Seis!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset