Talouspolitiikan arviointineuvosto tyrmää SOTE-säästöt

Maamme eturivin talousasiantuntijoista koostuva hallituksen itse nimittämä talouspolitiikan arviointineuvosto on todennut, että SOTE:n kustannusvaikutuksia ei pystytä arvioimaan. Erityisesti neuvosto toteaa, että valtionvarainministeriön arviossa sekoittuvat uudistuksen tavoitteet ja uudistuksen vaikutuksia koskevat arviot. https://yle.fi/uutiset/3-10215946?utm_source=twitter-share&utm_medium=so…

Kustannuksia voidaan toki aina arvioida mutta kyse on tietysti arvion luottavuudesta ja virhemarginaalista. SOTE:n kohdalla voitaisiin tehdä erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita eri oletuksilla, jolloin saataisiin haarukka siitä millaisia riskejä asiaan liittyy. Jos kustannuksia halutaan arvioida luottavammin, olisi toteutettava pienimuotoinen kokeilu kuten itsekin olen blogeissani aiemmin esittänyt ja näin neuvostokin toteaa.

Päätöksenteko ilman vaikutusarvioita, skenarioita ja luotettavia kustannusarvioita on vastoin oikeusministeriön julkaisemia hallitusten esitysten laatimisohjeita. Sipilän hallituksen aikana näitä on koko ajan ylenkatsottu. Kiinnostuneet voisivat perehtyä esimerkiksi oikeusministeriön lausuntoon Business Finlandia koskevasta lakiehdotuksesta. Vaikutusarviot olivat lähinnä toiveajattelua kuten lausunnosta käy ilmi.  

Petteri Orpo sanoi eduskunnassa, että SOTE:n tarkoitus ei olekaan säästö vaan hoitoon pääsyn nopeuttaminen. Orpon lausuma on täysin vastuuton, Kaikki tietävät, että tulevaisuuden sosiaalimenoissa kustannukset ovat nousussa ja siksi tarvitsisimme kustannustehokkaan järjestelmän.

Hoitoon pääsyä kyllä voidaan helposti nopeuttaa ilman hallituksen SOTE-himmeliäkin ottamalla käyttöön hoitosetelit, joilla voi maksaa yksityisellä, jos julkinen järjestelmä ei kykene hoitamaan riittävän nopeasti.

Talouspoliittisen arviointineuvoston kannan yli käveleminen tässä asiassa muodostuu pitkään vaikuttavaksi symboliksi, josta Sipilän hallitus muistetaan.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu