Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Perustuslakivaliokunta ja perustuslaki joustanee taas SOTE:n kohdalla.

Sote uudistuksen valinnanvapauslaissa on perustuslakivaliokunnasta tihkuneiden tietojen mukaan useita kohtia, jotka ovat ongelmallisia perustuslain kanssa ja jotka pitäisi korjata (IS 23.5.). Lausunnossa valiokunta tulee  kuvaamaan nämä kohdat mutta sitten sillä on kaksi mahdollisuutta.

Se voi vaatia, että laki on säädettävä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Toinen mahdollisuus on todeta, että ongelmat tulisi korjata mutta hyväksyä laki säädettäväksi normaalin lain tapaan. Näin tapahtui aktiivimallin kohdalla mutta hallitus ei koskaan korjauksia tehnyt.  http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248782-miksi-oikeuskans...

Veikkaanpa, että tuo jälkimmäinen joustava malli tässäkin valitaan. Jos valiokunta ei vaadi lain säätämistä perustuslainsäätämisjärjestyksessä, se käytännössä antaa hallitukselle vapaat kädet edetä vaikka puhuu ongelmallisista kohdista. Perustuslakivaliokunnan työ on nykyisen hallituksen aikana selvästi politisoitunut eikä hallitus välttämättä noteeraa valiokunnan ehdotuksia. Nykyinen toimintamalli johtaa liian helposti epämääräiseen tilanteeseen, jossa perustuslaki uhkaa jäädä vaille ansaitsemaansa painoarvoa. Perustuslain mukaisen toiminnan takaamiseksi Suomeen tarvittaisiinkin kipeästi puolueeton perustuslakituomioistuin.

Perustuslakituomioistuimeenkin liittyy omia ongelmia. Täydellisen objektiivisiin päätöksiin ei koskaan päästä  mutta tuomareiden huolellisella valinnalla sekä takaamalla lainsäädännöllä heidän riippumaton asemansa, päästään hallitusten talutusnuorassa olevaa valiokuntatyöskentelyä paljon objektiivisempaan tulokseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Perustuslakituomioistuimen ja korruptioyksikön haluavia puolueita on tiedossa kaksi: Piraatti- ja Liberaalipuolue. Muista puolueista en tiedä.

Eduskunnassa istuvien puolueiden tuleviin vaalilupauksiin voidaan pitää varauksella, että todellisuudessa vanhat puolueet eivät halua näitä kahta asiaa Suomeen perustettavan, sillä muuten heidän vanhat rikoksensa ja luurangot paljastuvat kaapeista.

Jos oikeasti halutaan politiikkaan uudistuksia ja että päätöksiin tulisi enemmän järkeä ja ohjataan asiat oikeudenmukaisesti. Ihmisten pitäisi vaan jättää vanhat puolueet ulos ja äänestää vain politiikan uudistamista haluavia ulkopuolisia puolueita tilalle.

Lumedemokratia-kirjan lukeneena ja muitakin ihmeellisiä lehmänkauppoja sun muut kaverikauppoja lukeneena, en voi luottaa pätkääkään istuviin puolueisiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Perustuslaki 14,4 §, joka säätää vaali- ja osallistumisoikeuksista sanoo, että "Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon."

Puolestaan perustuslaki 22 § sanoo, että "Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen."

Miten julkinen valta voi turvata perusoikeuksien toteutumisen eli yksilön mahdollisuuden osallistua häntä itseään koskevaan päätöksentekoon, jos sote- ja maakuntalait hyväksytään puutteellisina, vailla sisältöä - jo valmiiksi valuvikaisina?

Miten yksilö voi vaikuttaa juuri hyväksyttyyn valuvikaiseen lakiin enää jälkeenpäin? Ei mitenkään. Tämä on nyt jo nähty aktiivimallin kohdalla - ja se sai olla viimeinen "harjoitus" tätä lajia lainsäätämistyötä maassamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset