Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Hallituksen innovaatiovisio huipentuu: leikkausten jälkeen irtisanomiset.

Tänään uutisoitiin ensimmäisen kerran tulevista YT-neuvotteluista ja mahdollista irtisanomisista uudessa Business Finlandissa (TT 28.5.). Sipilän hallitus on systemaattisesti ajanut alas suomalaista innovaatiojärjestelmää rahoituksen suurilla leikkauksilla ja Tekesin lakkauttamisella. Jäljelle jäävää rahoitusta on siirretty akateemiseen tutkimukseen pois innovaatioiden kehittämisestä sekä erilaisiin yritystuen luontoisiin tukiin.

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/suomen-t-k-rahoitusta-kuva...

Akateemisen tutkimuksen kasvavien panostuksien lisäksi hallitus on lisännyt tukea enemmän mm audiovisuaalisten teosten tuotantoon sekä kannattavan laivateollisuuden suuryritysten laivaprojektien innovaatioiden kehittämiseen ja messuihin osallistumiseen varsinaisiin radikaaleihin innovaatioihin tähtäävien riskiprojektien sijasta.

Tuloksena Suomi on kansainvälisessä vertailussa outo lintu. Kun muilla kehittyneillä kilpailijamaillamme panokset innovaatioiden kehittämiseen kasvavat, Suomi ajaa panostuksia alas. Totta: yritykset ovat myös vähentäneet panostuksia samalla kun julkinen tuki on vähentynyt. Yksi julkisen tuen perusteluista Tekesissä oli juuri sen vaikutus toimia vipuvartena ja lisätä yritysten omia panostuksia.

Ministeri Lintilä kauhistelee kaksinaamaisesti TT:ssä omien töidensä tuloksia ja puhuu epämääräisesti lähinnä kosmeettisista lisäyksistä Business Finlandille. Hallitus on toiminut tuhoisasti vaikka sen ministereillä on ollut kaikki tieto käytettävänään seurauksista. Tutkiva journalismi toivottavasti selvittää tapahtuneet taustalla olevat motiivit. Syy ei ole taloustaantuma tai rahan puute. Muuallakin on ollut taloustaantumaa ja tiukkaa budjettia. Raha on ollut matalien korkojen aikana valtioille käytännössä ilmaista, jolloin muualla kannattavat investoinnit innovaatioihin on tehty ja pian nautitaan niiden tuomasta vauraudesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekeisin ongelmana on aikojen alusta ollut ohut tai olematon yrityskokemus. Eunukit rakastelun asiantuntjoina...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Suurimmalla osalla Entisen Tekesin asiantuntijoista oli yritystausta! Mutta ei yritystausta silti tee hyvää innovaatioasiantuntijaa..ja blogin aihe ei tätä kosketellut, joten pysy asiassa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Päinvastoin. Ne joilla allevviiden vuoden yrityskokemus voidaan heittää pois. Montako jää?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kun et pysy blogin asiassa, laitan sinut jäähylle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset