Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy tyhjän päällä

Vieläkään ei tiedetä mitä hallituksen perustama Vake aikoo tehdä. Vaken hallituksen puheenjohtaja Karhinen lausui tänään (HS 31.5.): ”..Jos emme tunnista mitään, joka uudistaisi Suomea, emme tee mitään..”. Karhinen puhuu rehellisesti mutta kuullostaisi ikävältä veronmaksajien kannalta maksaa palkkaa toimitusjohtaja Tikalle, Karhiselle ja muulle organisaatiolle, jos eräs lopputulema on ettei mitään tehdä. Syy ei tietysti ole Karhisen vaan maan hallituksen toimintatavan, jossa tehdään päätöksiä, joita ei valmistella asiaankuuluvalla huolellisuudella.

Kevyelläkin perehtymisellä olisi voinut todeta, että Suomessa on jo lukuisia uusiutumista hoitavia valtion organisaatioita kuten Teollisuussijoitus TESI, Business Finland (aiemmin Tekes), Tekes pääomasijoitus, Sitra, Finnvera ja omistusyhtiö Solidium, jota myös kehittämällä voisi uudistumista hoitaa, jos muut organisaatiot eivät siihen pystyisi. Karvisen sanomaa selittänee tuska siitä, että Vake toimisi aina olemassa olevien toimijoiden kanssa päällekkäin eikä omaa tonttia löytyisi.

Tiedetään hyvin, ettei valtion pidä häiritä markkinoita niissä liiketoiminnan kehityshankkeissa, joita markkinavetoisesti voi viedä eteenpäin. Vaken toiminta tuskin voisi olla tällä alueella.

 Sen sijaan uusien radikaalien ideoiden riski voi olla liian suuri markkinaehtoisille sijoituksille, jolloin uudistumisen alkuun saattamiseen tarvitaan valtion riskirahaa. Näissäkin tapauksissa tehokkainta on kytkeä yksityisiä tahoja mukaan pienellä panoksella (BF/Tekes) tai sijoittaa epäsuorasti rahastojen kautta (TESI, Tekes pääomasijoitus).

Kaikkein radikaaleimmille ideoille löytyy myös kokonaan julkista rahoitusta ilman vaatimusta yksityisestä panostuksesta (BF/Tekes). Tällöin yleensä kyse on pienehköstä hankkeesta, jolla hankitaan ideasta ja sen toteutettavuudesta lisänäkemystä ja kehitetään ideaa. Ajallisesti kauimmaksi tähtääviä ideoita voi kehittää tutkimusrahalla.

Alustalouden tarpeisiin BF/Tekes on lanseerannut rahoitusta, jolla voi kehittää sopivaa ympäristöä merkittäviä uusia businessmahdollisuuksia sisältäville alustatalouden ideoille. Tarjolla on myös rahoitusta alustayhtiöiden kehittämiseen. Tämän siis piti olla myös Vaken aluetta. 

Vaken perustajilla ei ilmeisesti ollut myöskään käsitystä rahoitushankkeiden  valinnan, rahoituspäätösten tekemisen, hankkeiden seurannan, valvonnan ja raportoinnin vaatimista resursseista ja järjestelmistä, joiden tyhjästä luominen on iso työ ja vaatii osaamista. Nämä ovat muilla toimijoilla jo valmiina.

Hallitus tekisi viisaaksi, jos siirtäisi Vakelle aiotuista miljardeista vaikka osan BF/Tekesille jo tehtyjen leikkausten paikkaamiseen ja aidon innovaatiotoiminnan tehostamiseen kilpailijamaidemme tasolle.

http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254460-hallitus-ryhtyy-…

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu