Raha vai arvot ratkaisevaa kaupungistumisessa?

Äsken julkaistussa tutkimuksessa neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna. Keskittävän kaupunkipolitiikan kannattajat yllätettiin housut kintuissa, joka johti kritiikkiin tutkimusta kohtaan. https://yle.fi/uutiset/3-10313405

Ekonomisti Vartiainen kysyi tajusivatko vastaajat, että he joutuisivat maksamaan veronmaksajina tällaisesta aluepolitiikasta? Vartiainen ei ehkä huomannut, että kysymyksen asettelussa puhuttiin kyllä selvästi tarvittavasta valtion tuesta. Ei suomalaiset sentään niin tyhmiä ole kuin Vartiainen olettaa. Toinen asia on sitten se mitä koko Suomen asuttuna pitäminen maksaisi vai maksaisiko mitään?

Kaupungistumisesta on varmasti taloudellista hyötyä monille tahoille kuten rakennusgryndereille erityisesti. Lähiöiden halpatyövoima varmasti hyödyttää elinkeinoelämää. Ilmansaasteet lisäävät terveydenhoitopalveluiden ja hautausurakoitsijoiden kysyntää jne. Ruuhkautumisen, saasteiden,  mielenterveysongelmien jne. aiheuttamat kustannukset jäävät tässä kuitenkin laskematta. Kansantaloudellinen hyöty onkin mahdoton laskettavaksi.

Kustannusmielessä kyse on siitä mihin kaupungistumista verrataan? Mitä tarkoittaa ”koko maan pitäminen asuttuna?”. Kaupungistumisen kannattajat ja alan professori ihmettelivät montako ihmistä neliökilometrillä tulisi olla? Tämä paljastaa keskustelun luonteen: Vaihtoehtoa ei ole edes alustavasti mietitty.

Suomen erityisosaaminen ja menestys perustuu pitkälti ”maaseudulla” sijaitseviin luonnonvaroihin. Se perustuu korkeaan osaamiseen, ei halpatyövoimaan. Tulisi selvittää millainen infrastruktuuri, liikenneyhteydet (luotijunat mm), tietoliikenneyhteydet (etätyö) mahdollistavat järkevät aluekeskukset ja niitä ympäröivät hyvin saavutettavan maaseudun. Vasta sitten voitaisiin vertailla vaihtoehtoja ja laskea hintalappuja.

Tutkimus kertoikin varmasti kansan aidon mielipiteen, jota ei voi sivuuttaa. Tärkein asia jäi kuitenkin tutkimuksen kriitikoilta huomaamatta: Ihmiset olivat jopa valmiit maksamaan koko maan kehittämisestä. Kyse on ensisijaisesti arvoista, ei taloudesta. Kaikkea ei voi rahalla mitata vaikka uusliberaalit niin toivoisivat.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu