Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Harvard sen osoitti: Epäsosiaalisuus kasvaa työelämässä avokonttoreissa.

Harvard Business Schoolin and Harvard Universityn tutkijat osoittivat hätkähdyttävällä tavalla mitä avokonttoreihin siirtyminen saa aikaan. Työntekijöiden käyttäytymistä mitattiin ennen ja jälkeen avokonttoriin siirtymistä. Muuton jälkeen kolleegoiden kanssa keskustelu kasvokkain väheni 73% ja emailin sekä messengerin käyttö kasvoi 67 ja 75%. https://digest.bps.org.uk/2018/07/05/open-plan-offices-drive-down-face-t...

Avokonttoriin siirtymistä on perusteltu sen mahdollistavan lisääntyvästi ihmisten kohtaamia ja vuorovaikutusta, joka johtaisi luovuuteen ja uusiin ideoihin sekä parantaisi työtehoa. Perustelu on perustavalla tavalla väärä.

Suomessa erityisesti julkinen sektori on siirtänyt toimintoja avokonttoreihin parin viime hallituksen aikana. Läheltä kehitystä seuranneena kauhistutti kuinka helposti konsultit ja kehityksellä rahastavat alan yritykset saivat viestinsä läpi virkakoneistoon. Kun kysyi mihin tutkimuksiin väitteet avokonttorin positiivisista vaikutuksista perustuvat, vastauksena oli välttelevää mutinaa.

Voi olla, että kyse on ollut vain herkkäuskoisuudesta myyntipuheille. Voi olla myös kyse oman uran edistämisestä muodikkailla trendeillä. Voi olla, ettei koskaan uskottukaan avokonttorin positiivisiin vaikutuksiin mutta todellista syytä muutokseen ei uskallettu sanoa työpaikoilla. Kehitystä selittäneekin paljolti mm Sipilän hallituksen säästötavoitteet saada toimitilakustannuksia pienemmäksi, joka piti verhota ruusunpunaiseen höttöpuheeseen.

Työntekijöiden negatiiviset tuntemukset avokonttorissa työskentelyssä on monissa tutkimuksissa todettu aiemmin. Nyt on myös kokeellisesti mittaamalla osoitettu sen todelliset vaikutukset. Työntekijöillä on perustarve varjella yksityisyyttä ja kontrolloida lähiympäristöään mielekkääksi. Voi vain arvailla kuinka kalliiksi yrityksille ja yhteiskunnalle työntekijöiden hyvinvoinnin sivuuttaminen tulee. Vaikutus työn tuottavuuteen voi olla huomattava. http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251982-vaaraa-politiikk...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

On omakohtaista kokemusta avokonttorista. Sopii niile, jotka puhua pälättävät asiakkaiden kanssa valtaosan ajasta. Silloin muiden toiminta ja puheet eivät häiritse. Jos työtehtäviisi kuuluu suunnittelua, omakohtaista ajattelua, keskittymistä johonkin asiaan, luottamuksellista kommunikoinita, niin avokonttori on myrkkyä.

Työantajat ostivat sian säkissä, kun uskoivat kommunikaation paranevan niin paljon, että se kompensoi kaikki ennakoitavissa olevat haittatekijät. Muoti-ilmiöt jyräävät yhteiskunnassa millä tasolla tahansa.

Juha Hämäläinen

Olen työikäni kokeillut erilaisia työympäristöjä. Parhaat työpisteet ovat olleet oma iso työhuone Finprossa ja sitten avokonttoripaikat jossain muualla kuin tuttujen työkavereiden joukossa.

Avokonttori toimii, kun ei ole samoja naamoja ympärillä häiritsemässä koko ajan. Tämähän on se yleisin ja täysin epäonnistunut ratkaisu. Aina joku kysymässä jotain, jollei muuta niin syömään tai kahville. Ajattelu keskeytyy 10 minuutin välein ja se on tuhoisaa, kun joutuu työskentelemään jatkuvasti uuden tiedon, komplisoitujen tuotteiden ja prosessien sekä asiakassuhteiden kanssa.

Sain toimia viimeiset 15 vuotta Nokialla ennen eläkkeelle jäämistä ja matkustaa ajoittain paljonkin. Kun asettui ulkomailla milloin missäkin maassa avokonttoriin niin keskittyminen toimi hyvin. Suurin osa ihmisistä ympärillä oli tuntemattomia tai he tekivät ihan omia bisneksiään eivätkä häirinneet. Parissa päivässä sai enemmän aikaan kuin viikossa Suomessa.

Etätyö ulkomaisesta toimistosta oli hyvin tehokasta. Erinomainen tietolähde kansainvälisissä suuryrityksissä on kahvitila. Siellä kuulee asioita, joista ei virallisia kanavia myöten kerrota mitään. Maakonttorien kahvitiloissa sai nopeasti selvän vähän kaikesta. Kommunikointisysteemi perustuu vaihdantaan. Sinä kerrot jotain vaikeasti saatavaa tietoa ja saat tilalle vastaavaa.

Kolmas loistava työpiste on neuvottelutila, jonka oven saa kiinni. Niissä tuli vietettyä paljon työaikaa, usein puolet päivästä. Neukkari on välttämättömyys, jos vetää puhelinkonferensseja. Se ei onnistu avokonttorissa ilman stressiä.

Nokialla oli Suomessa innokas HRn työtilojen suunnitteluosasto pääkonttorilla, joka oli omissa tiloissaan ja useimmilla oma työhuone. Eivät itsekään kestäneet avokonttoria, johon muita pakottivat.

Kaikista huonoin työpiste on oma koti. Se on täynnä häiritseviä tekijöitä.

Keskittymistä vaativa työ on lähtökohtaisesti epäsosiaalista eikä kestä jatkuvaa lörpöttelyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi on ollut yksi suurimpia avokonttorien suosijoita. Kerran eräs itävaltalainen edustajamme totesi tehtyämme muutamia asiakaskäyntejä Suomessa, että heillä ei ole moisia avokonttoreita juuri lainkaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisella olisi oma huone, vaan työryhmille tai pienemmille osastoille on yleensä omat huoneensa, joissa on joitakin pöytiä.

Maailman ykkönen avokonttoreissa lienee Japani, jossa käytännöllisesti katsoen kaikki suurien korporaatioiden toimihenkilöt istuva suurissa saleissa pitkien pöytien äärellä nokatusten. Jokainen pitkä pöytä edustaa yhtä työryhmää, jonka pomo istuu pöydän päässä. Ikäjärjestyksessä sitten nuoremmat etenevät vuosi vuodelta kohti pomon päätyä ja viimein jompikumpi ensimmäisten tuolien haltijoista valitaan sitten uudeksi pomoksi. Vain SUURI johtaja istuu isosta salista erotetussa huoneessaan, joka on kaikkien silmissä kuin pyhättö, jonne ei ole asiaa.

Juha Hämäläinen

#3. Aasialaista systeemiä ei suomalainen kauan kestäisi. DACH- maissa on työhuone perinteinen kuten kerroit. Jos huoneessa on vain kaksi tai neljä, olet jo hiearkian yläpäässä. Kun menin Saksaan minut istutettiin 18 hengen työhuoneeseen. Pian tuloviikolla tultiin anteeksipyydellen tarjoamaan paikkaa neljän hengen huoneesta.

Olisin kuulemma ollut oikeutettu kahden hengen huoneeseen, mutta ne jo varattuja. Sanoin, että minulle sama, en kuitenkaan paikallani istu kuin murto-osan ajasta. Sakut eivät olleet tottuneet paljonkaan matkustaviin kolleegoihin.

Puolen vuoden päästä tuli kahden päällikön allekirjoittama ja leimattu todistus HRstä, jossa ilmoitettiin, että tehtäväni oikeuttama autohallipaikka on saatavilla. Paikat olivat todella kortilla ja ne olivat työsuhde-etuja jobgraden tai palveluvuosien mukaan. Koomisia nuo sakut. Muissa työntekijöissä olisi ollut enemmän paikkaa tarvitsevia, mutta en saanut paikkaani heille luovuttaa.

Pomoni ei myöskään saanut luovuttaa työsuhdeautoaan seuraajalleen, auto oli uudenkarhea valkoinen Porsche 911 Turbo Cabriolet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset