Tehtävä vasta osin suoritettu: leikkurihallitus taipui hetkeksi

Mm ekonomistit, talouden etujärjestöt, tutkijat, merkittävät yritysten ja erilaisten instituutioiden johtajat ovat seuranneet kauhistuneena Sipilän hallituksen leikkauksia, jotka ovat kohdistuneet koulutukseen sekä tutkimus-ja kehittämistoimintaan. Nyt vihdoin hallituksen viimeisessä budjetissa takki kääntyy, osa leikkauksista perutaan ja tutkimukseen ja kehittämiseen ohjataan lisää rahaa 112 M€.

Lähestyvien vaalien uhka ja vaalitappio pelotti ilmeisesti riittävästi, jotta hallitus koki joutuneensa selkä seinää vasten sen rajun kritiikin kanssa, jota leikkauksista oli laajalti esitetty ja päätti pyörtää linjansa.

Äänestäjien on jatkossa syytä olla tarkkana, sillä vaalien jälkeen linja voi muuttua taas. Pääministerihän on todennut vieneensä politiikallaan kansantalouden kasvu-uralle. Toisin sanoen hallituksen logiikka kulkee niin, että leikkaamalla koulutuksesta, t&k-toiminnasta, kiky-sopimuksilla palkoista, erityisesti julkisen sektorin lomarahoista ja Sote-sotkuilla saadaan talous nousuun.  Miksi näin ei siis jatkettaisi vaalien jälkeen?

No tietysti siksi, että noilla toimilla ei juuri ole ollut vaikutusta talouden kasvuun, joka perustuu globaaliin suhdanteiden muuttumiseen. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan hallituksen politiikalla voisi olla pieni vaikutus, jota on mahdoton konkretisoida. Tämäkin lähinnä vahvistaisi haitallista talouden suhdannesyklisyyttä. Tällaisen tempoilevan toiminnan sijasta Suomi tarvitsisi pitkäjänteiseen suunnitteluun perustuvan ohjelman, jolla osaamista ja innovaatiokyvykkyyttä nostettaisiin huipputasolle. Samalla vähennettäisiin talouden syklisyyttä, koska uudet radikaalisti innovatiiviset tuotteet kelpaavat markkinoille myös matalasuhdanteen aikana.

Sitran pääjohtaja Kosonenkin näyttää tulleen uusiin ajatuksiin vaatiessaan yhteiskuntaan pitkäjänteistä kehittämistä (HS 29.8.). Sitrahan on aiemmin vaatinut nopeutta ja ketteryyttä filosofiana tee ensin, korjaa ja tarkenna sitten. Hallitus mieltyi tunnetuin seurauksin näihin Kososen ketteriin oppeihin, jotka ovat juurisyynä moniin vaikeuksiimme. https://nakoislehti.hs.fi/391fe24c-29e1-432b-a88a-0c4aa17f1663/72

http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230138-kehitetaanko-pou…

 

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu