Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Alustatalous poistaa kokonaan irtisanomissuojan ja työntekijän oikeudet.

Sipilän hallituksen pyrkimys helpottaa työntekijöiden irtisanomista on vain yksi osa helposti huomaamatta jäävää isompaa kokonaisuutta, jolla työntekijöiden oikeudet pyritään systemaattisesti riisumaan. Poistamalla koko työsuhde ja työsopimus voidaan työntekijäksi valita aina se, joka tekee työn halvimmalla ja ilman vaatimuksia työsuhteeseen kuuluvista etuisuuksista.

Kuinka tämä on mahdollista nykypäivän Suomessa? Temppu tehdään näin:

Työnantaja perustaa ns. ”alustan”, jonka kautta töitä jaellaan. Asiakkaat ilmoittavat tarpeistaan ja tilauksistaan alustalla ja työntekijät poimivat työt ”alustalta”. Työnantaja ilmoittaa, että työntekijät ovat yrittäjiä eikä siis työsuhteita ja tähän liittyviä oikeuksia ole. Työnantaja pidättää kuitenkin osan työtulosta ja määrää työn tekemisen säännöt ja vaatii allekirjoittamaan sopimuksen, jossa palkka määrätään. Työn jakamiseen yrittäjille voidaan puuttua laatimalla erilaisia ”yrittäjien” arviointijärjestelmiä. Huonoimmat arviot saaneet eivät saa töitä.

Esimerkkinä voisi mainita vaikka julkisuudessa hehkutetut lähettifirmat Wolt ja Foodora. Foodora on poistanut käytöstä lähettiensä sosiaalitilat, joissa on voinut lämmitellä talvella ja käydä vessassa. Foodoran ilmoitettua palkanalennuksista työt loppuivat niiltä, jotka eivät allekirjoittaneet uutta sopimusta. Tämä katkaisi kamelin selän ja ruokalähetit nousivat kapinaan.

Vaikka työntekijät ovat selvästikin työsuhteessa, tämä kielletään ja samalla väistetään velvoitteet mm työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyen. Lisää alustafirmoja on tulossa, sillä hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen  Suomen olevan yksi ”digitaalisen alustatalouden kehityksen kärkimaista maailmassa”. 

Viime vuosituhannella oli työpaikkoja, joiden portilla työttömät aina aamuisin odottivat josko jotain olisi tarjolla tälle päivälle. Tällaiseen maailmaan ei kai kukaan halua palata, joten odottaisi lainsäätäjän olevan nyt hereillä ja estävän tämänkaltaisen kikkailun. Miksi ammattiyhdistysliike ei nosta oikeudessa kannetta työehtosopimuslakien rikkomisesta?

Erityisesti sääliksi käy nuoria, jotka heräävät työelämän todellisuuteen vasta kohdatessaan tällaisen säälimättömän hyväksikäytön. Irtisanomissuojan heikentämistä on puolusteltu työllisyyden parantumisella ja viimeksi tuottavuuden kasvulla. Argumentit voi olla oikeita mutta eivät relevantteja. Varmaan enemmän voidaan palkata työntekijöitä, jotka eivät uskalla vaatia edes oikeutta käydä vessassa ja varmaan tuotavuuskin paranee kun palkat minimoidaan. Tässä ei kuitenkaan huomata, että kestävää yhteiskuntaa ei voi rakentaa viemällä ihmisiltä työ, jota jaksaa tehdä ja jolla voi elää. Näin rakennetaan vain vastakkainasettelua ja luodaan pohjaa levottomuuksille ja ääriajattelulle.   

https://www.talouselama.fi/uutiset/laskin-etta-palkka-laskee-euron-per-t...

Maksumuurin takana kuvaus Foodoran lähettien kapinasta:

https://nakoislehti.hs.fi/96863fa1-7441-482d-bbc9-9401bb499492/32

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jukka, kirjoitat, että "Tässä ei kuitenkaan huomata, että kestävää yhteiskuntaa ei voi rakentaa viemällä ihmisiltä työ, jota jaksaa tehdä ja jolla voi elää."

Seuraavaksi säädetäänkin perustulo, joka soveltuu tähän "alustatalouteen". Huono kehityssuunta? Ehkä pakollinen, kun automatisaatio vie työpaikat ja työstä tulee silppua.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Poistamalla koko työsuhde ja työsopimus voidaan työntekijäksi valita aina se, joka tekee työn halvimmalla ja ilman vaatimuksia työsuhteeseen kuuluvista etuisuuksista."

Huokaus. Innovaatioasiantuntija voisi seuraavaksi miettiä, kuinka suuri osa työtehtävistä on nykyään sellaisia, joissa ensimmäisenä kriteerinä on hinta, ei työntekijän osaaminen, muodollinen koulutus, perehtyneisyys tehtävään ja ko. työpaikkaan jne. jne.

Löytyykö paljonkin noiden ruokalähettien lisäksi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"kuinka suuri osa työtehtävistä on nykyään sellaisia, joissa ensimmäisenä kriteerinä on hinta."

Ensimmäisenä tulee mieleen rakennusala, joka käyttää todella paljon ns. vierastyövoimaa ja ketjuttaa alihankkijoita. Käytännössä virolaiset, puolalaiset ja ukrainalaiset työntekijät palkataan enemmän hinnan kuin osaamisen perusteella.

Ulkomaalaiset rakennusmiehet maksavat usein kynnysrahaa päästäkseen Suomeen töihin ja räikeimmissä tapauksissa palauttavat tilipäivänä työnantajilleen tiskin alta osan palkastaan takaisin.

Kun firman kirjanpito tarkastetaan, paperilla kaikki näyttää hyvältä.

Jollain keinoin se tarjouspyyntö aina poljetaan alemmas kuin muilla firmoilla. Olkiluodossa puolalaiset betonimiehet taisivat tehdä töitä 2 euron tuntipalkalla ennen kuin asia tuli ilmi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Tomi,tuo on juuri se tuhannen taalan kysymys: paljonko näitä alustoja tulee? En tiedä mutta ne avaavat pelottavan näkymän, jos lisääntyvät ja ellei niitä lainsäädännöllä valvota.
En ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit noilla muilla kriteereillä? Eikö ruokaläheteiltäkin vaadita osaamista, perehtyneisyyttä jne.? Ymmärsin HS:n jutusta että heidän osaamistaan erikseen arvioidaan.

Firmat toimivat siinä mielessä raadollisesti, että työn laatu voi jäädä toisarvoiseksi, jos rahaa tulee sisään muutenkin. Rakennusala on tästä hyvä esimerkki. Alustat voivat avata tässäkin mielessä pahan tien. Kilpailu ei toimi läheskään aina laaduntakeena.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No tuota, eikös se rakennusala ole ennemminkin esimerkki, että sirkus on pyörinyt ihan hyvin ilman minkäänlaisia alustoja? Toki rakennusalaltakin täytyy muistaa, että ongelma alihankintasopimusten ketjuttamisessa ja huonossa työn jäljessä on erityisesti isojen työmaiden ja isojen yritysten ongelma. Pienellä raksafirmalla palaa helposti maine ja sitä myöten bisnes.

Mitä osaamista ja perehtyneisyyttä ruokalähetiltä vaaditaan? Osaa gepsin perusteella sotkea lämpöeristetty laukku kyydissään oikeaan osoitteeseen? Sen tyyppinen työtehtävä on yksi harvoista nykypäivän esimerkeistä, joissa uuden työntekijän voi kiskaista rivistä. Lähes kaikissa muissa työtehtävissä tehokkuustappio on liian suuri.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Alustalla työskentelevät nykyisin myös monet liikunta-alalla työskentelevät, kuten esim. personal trainerit. He ovat nimellisesti ison ketjun esim. Elixia tai Forever listoilla, mutta työtä tehdään ikään kuin yrittäjinä. Työnantaja ei tarjoa takuutunteja eikä takuupalkkaa ja asiakkaatkin henkilökohtainen valmentaja saa haalia lähinnä itse. Diilit kuitenkin tehdään ketjun nimissä ja yritys ottaa osansa tuntikorvauksesta.

"Viime vuosituhannella oli työpaikkoja, joiden portilla työttömät aina aamuisin odottivat josko jotain olisi tarjolla tälle päivälle"

Vielä 80-luvulla Helsingin satama rekrytoi nimenhuudossa tilapäisahtaajia keikkahommiin. Saattoi siellä olla työttömiäkin notkumassa. Itse tein sitä sivutyönä, mutta kyllästyin parin kuukauden jälkeen työn saannin ennalta-arvaamattomuuteen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Yhteistyö ei voi koskaan olla hedelmällistä, jos toimitaan vain toisen ( usein vahvemman ) ehdoilla.
Työmarkkinoille olisi syytä saada joustoa vaikkapa Tanskan malliin, mutta inhimillisyys edellä ja raaka kapitalismi takana , jos sielläkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset