Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Infraverkkojen myynnissä ulkomaille vaarantuu myös talous ja turvallisuus

Suomessa on oltu kummallisen piittaamattomia myytäessä maan turvallisuuden kannalta strategisilla alueilla olevia maita ulkomaisille omistajille. Piittaamattomuus ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle. Valtion elintärkeän infrastruktuurin myynti on myös kiihtymässä. Infraverkkojen myynti alkoi kun 2003 poliitikot päättivät myydä YLE:n lähetysten jakelutekniikan, Digitan, TDF nimiselle konsernille, joka on edelleen myynyt suomalaisten TV-lähetykset mahdollistavan verkon australialaiselle First State Investmentille. Keväällä 2018 verkko siirtyi amerikkalaiselle Digital Colony sijoitusyhtiölle. Kaikkiaan YLE sai verkosta vain n 300M€.

Digita lakkautti esimerkiksi Uudellamaalla ns. sivulähetysasemia ja lähettää nyt kuvaa esim. Keravalle Espoon Kivenlahdesta. Näin selittynevät jatkuvat häiriöt antenniverkon TV-lähetyksissä Keravalla, sillä Keravan ja Kivenlahden välissä on lentoasema, jonka voimakkaat tutkat ja radioliikenne häiritsevät TV-lähetyksiä. Digitan mukaan signaalin pitäisi olla hyvä mutta lukuisten antenniasentajien mittausten mukaan näin ei ole. Sijoittajien maksimoidessa voittojaan, ei löydy intressiä palvella suomalaisia hyvällä laadulla. Toivottavasti koko verkko ei pimene kriisitilanteessa.

Digitan virtaviivaistettua toimintaa yhtiön kannattavuus on hyvä:  2000–2014 Digita teki 1,31 miljardin euron liikevaihdolla 357 miljoonan euron liikevoiton. https://seura.fi/asiat/tutkitut/p313934/ . Myös näistä luvuista huomaa, että Digitan myynti alihintaan oli virhe. Kansantaloudelliset tappiot ovat suuret, sillä Digita on käytännössä monopoliasemassa ja voi sanella verkon käyttömaksut suomalaisille, vaikka Viestintävirasto muodollisesti ottaen valvoo toimintaa. Verkon käyttäjien valitukset hinnoittelusta eivät ole johtaneet mihinkään. Myynnistä vastuussa olivat Pääministeri: Paavo Lipponen (SDP) / Matti Vanhanen (kesk.)
Yleisradion toimitusjohtaja: Aarne Wessberg
Liikenne- ja viestintäministeri: Olli-Pekka Heinonen (kok.)

Valtion omistajaohjauksessa olevan valtionyhtiö Fortumin annettiin myydä sähkönjakeluverkkonsa Caruna Oy:lle, jonka pääomistajat ovat ulkomaiset sijoittajat mm. edellä mainittu First State Investments ja kanadalainen Borealis sijoitusyhtiö. Fortum sai 2550 M€ sijoitettavaksi kasinopeliin Venäjälle ja Saksan hiipuvaan hiilivoimaan. Kuluttajat saivat sähkön siirron tunnetut monopolistiset  hinnankorotukset sijoittajien maksimoidessa voittojaan. Myynnistä vastuussa olivat pääministeri Jyrki Katainen (kok), omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr) ja hallituksessa tukena olleet sos.dem ministerit. Ei sitten varmaan olisi syytä huoleen vaikka First State myisi verkon venäläisille?

VR yhtiöitetään. Sipilän hallitus on ilmoittanut, että valtio aikoo jatkossakin omistaa muodostettavat  kolme uutta yhtiötä. Uhkana säilyy kuitenkin yhtiöiden myynti, sillä hallituksen strategiana on myydä osuuksia valtioyhtiöistä velkaantumisen vähentämiseksi. Kuka olisi kiinnostunut ostamaan Suomen rautatietoiminnan?                              

Nyt Sipilän hallitusta kuumottelee Suomen tieverkon myynti sijoittajille. Tieverkon arvon on laskettu olevan 20Mrd€, joten hallitus voisi näin vähentää velanottoa. Se millä hinnalla tiet myytäisiin on vielä arvoitus. Velkaa kyllä valtio saa 0-korolla, joten ajatuksen erinomaisuutta on vaikea käsittää. Voi vain kuvitella miten sijoittajat jatkuvilla hinnan nostoilla rahastaisivat suomalaisia. https://www.iltalehti.fi/politiikka/201802162200751557_pi.shtml

Seuraavaksi varmaan keksitään vesijohtoverkoston myynti sijoittajille rahasammoksi. Tällä tiellä ei voi jatkaa. Kansallinen infrastruktuuri on strateginen voimavara eikä sitä pidä saattaa etenkään ulkomaisten ahneiden sijoittajien pelimerkiksi. Infran kehittäminen ja sen tuotot on pidettävä omissa käsissä. Kansallinen turvallisuus voi myös vaarantua kuten nyt näkyy tutkinnassa olevista Turun saariston maakaupoista ulkomaisille.  

Suomalaisissa työeläkerahastoissa on 200Mrd varoja, joista valtaosa on sijoitettu ulkomaille. Suomalainen infra olisi voitu pitää suomalaisten omistuksessa, jos työeläkerahoja olisi sijoitettu kotimaiseen infraan. Tällöin tuotot koituisivat kansalaisten hyväksi eikä sijoittajien veroparatiisiyhtiöihin eikä turvallisuusuhkia muodostuisi. Kohteet olisivat olleet riskittömiä ja takaisivat varman tuoton.

On mielenkiintoista, että puolueet laidasta laitaan ovat kannattamassa selvästikin huonoja päätöksiä hyvin tuottavan infrastruktuurin myynnistä. Jos ulkomaisten sijoittajien kannattaa sijoittaa suomalaiseen infraan niin miksi suomalaisten eläkerahastojen ei?

Tähän olisi saatava vastaus rahastojen päätöksentekijöiltä ja päätöksistä vastuussa olevilta poliitikoilta. Muutoin herää kysymys onko korruptiolla ollut osuutta asiaan?

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Toisinaan perustellaan ulkomaille myyntei jotta kun Suomi on pääoma köyhä muuta ostajia ei ole .

Miksiköhän pääoma köyhiä ollaan Suomessa ?? Ja miksiköhän pysytään pääomaköyhinä ?? Miksiköhän Suomes vaurastuneita kansalaisia on vähän jotka osakkeita voisivat ostaa noista yhtiöistä ??

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ostavat ne kyllä, mutta ulkomaisten bulvaanien kautta, ja rahat tulevat jo aiemmin veroparatiiseihin siirrettyjen miljoonien tileiltä.

Eli suomalaiset pääomapiirit ovat jo vuosia "laillisesti" siirtäneet yritystensä voittoja verop.paikkoihin ja hankkivat nyt tietämyksellään edullisia "kansallisia monopoleja, kuten sähköverkkoja tms" hallintaansa ja siirtävät tulot näistä lähes verottomina jälleen veroparatiiseihin.

Näinhän se käy, jos sattuu olemaan joku miljoona ylimääräistä ja kansa hurraa "sijoituskuori" poliitikoille.

PS. Neste on seuraava luonnollinen monopoli, joka on parhaillaan siirtymässä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Nämäkin olisi voitu jättää suomalaiseen omistukseen myymällä julkisella osakeannilla kotimaisille sijoittajille.

Valtion omistusten hoitaminen varsinkin lipposen kaudella oli katastrofaalisen surkeaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Sanooko Katainen /Urpilainen kausi jotain Sinulle, tai Kemira tai Caruna.
Missä mahtaa viipyä kaivoslaki.

Lähes kaikki Suomen kaivokset ovat ulkomaisessa omistuksessa.

Lisäksi kaivosvaltausalueet (vastaten 20% Suomen pinta-alasta) ovat ulkomaisten kaivosyritysten hallinnassa.

Missä viipyy kaivoslaki ? (Kepun ja kokkareiden taskussa ) vai missä.

Uusin "kansallisen monopolin myyntikohde on Neste, parhaillaan menossa".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On vaikea välttyä vaikutelmalta, että myyntien taustalla on ideologinen pyrkimys yhteisomistuksen hävittämiseen -- hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ei ideologinen, vaan rahakiilto silmissä.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Valtion ja kuntien omaisuutta, mukaan lukien infraan liittyvät tekniikka, tiet, satamat, pienvoimalat, yms, on myyty poliittisilla päätöksillä taloudellisten perusteiden mukaisesti.

Kehitys on jatkunut viimeiset 30-vuotta aika reilulla vauhdilla ja tuntuu kiihtyvän, riippumatta siitä mitkä puolueet on vallassa eduskunnassa tai kunnissa.

Kysymys onkin, mistä tämä kertoo?
Mikä on se taloudellinen perusta jonka mukaan näitä päätöksiä tehdään?

Jos omistat talon, vähän maata, oman aurinkokennon, kaivon.
Niin möisitkö omistusoikeutesi näihin ja jäisit asumaan vuokralle?
ja jos niin millä perusteella?

--
No, ei ole pääomaa millä ylläpitää, lompsa tyhjä. Siksi möin ja jäin vuokralle. Jaa, koska jäin vuokralle, minun pitää nyt vuokrassa maksaa se samainen summa pääomaa millä tapahtuu ns.ylläpito, ja lisäksi korko sille ns.lainapääomalle + pääomasijoittajan voittomarginaalille.
--

Jotenkin tuntuu että siinä taloudellisessa perustassa on joissakin tapauksissa laskuvirhe.

Tai sitten on yksinkertaisesti niin että ei ajatella tarpeeksi pitkälle ja yhteiskunnallisesti asioita joista päätetään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tai sitten on ymmärretty ja laskettu ihan oikein mutta ajetaan jotain muuta kuin koko kansan -- tai edes kansan enemmistön -- etua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset