Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Menisitkö töihin firmaan, jossa irtisanomista on sujuvoitettu?

Irtisanomissuojan heikentäminen on tyypillistä osaoptimointia, joka on tuottamassa yhteiskunnalle ja pienille yrityksille ison laskun. Hallitus on kuitenkin ilmoittanut härkäpäisesti jatkavansa tiellään kuuntelematta asiantuntijoiden argumentteja. Tai siis kuuntelee kyllä mutta ei kuule.

Lakiesitys on jakamassa yritykset kolmeen kastiin, joiden toimintaedellytykset ovat erilaiset. Irtisanomissuojan helpottaminen koskisi alle 10 hengen yrityksiä. Ylittäessään tämän rajan kasvuyritykseen sovellettaisiin tiukempia irtisanomismääräyksiä.

Yhteistoimintalakia on taas sovellettava yrityksissä, joiden työsuhteissa olevien työntekijöiden määrä on vähintään 20.

Menettelyllä luodaan lisää kasvua hidastavia lasikattoja. Kasvava yritys joutuu harkitsemaan kannattaako rajoja ylittää, koska välittömästi ylityksen jälkeen astuvat voimaan tiukemmat velvoitteet. Osa yrityksistä päätyy varmasti lopettamaan rekrytoinnin epämääräiseksi ajaksi pysyäkseen edullisemmassa kokoluokassa.

Lasse Laatunen argumentoi toisaalta, että koska yrityksen koko vaikuttaa jo nyt oikeudessa irtisanomisen helppouteen, aiheuttaisi laki irtisanomiskynnyksen nousun suurissa yrityksissä. Siis siksi koska laki edellyttää sen tuovan muutosta pienten asemaan eikä pienissä enää ole keinoja helpottaa, on vaikeutettava suurissa….  

Ehkä vielä vakavampi haitta hallituksen esityksestä aiheutuu pienen yrityksen mahdollisuuksille yleensä saada rekrytoitua osaavaa työvoimaa. Jo nyt Suomessa tilanne rekrytoinnissa on hankala. Joillain aloilla ja paikkakunnilla yrityksillä on suuria vaikeuksia rekrytoida työvoimaa. Hallituksen esityksen seurauksena tilanne tulisi pahenemaan pienten yritysten osalta. Osaava työntekijä joutuu harkitsemaan menisikö alle 10 hengen yritykseen, jossa kenkää voi tulla helpommin kuin suuremmassa yrityksessä. Kasvuyrityksissä tarvittavat monet erityisosaajat miettivät uskallanko kertoa rehellisesti käsityksiäni pienessä firmassa vai saanko potkut. Aina tietysti löytyy joitain, joita tällainen riski ei pelota.

Käsi sydämelle: Menisitkö sinä töihin firmaan, jossa irtisanomista on sujuvoitettu vai isompaan firmaan, jossa perheen leipä on turvatumpi? Tai jos olisit jo töissä pienessä firmassa, jossa irtisanomissuojaa heikennetään: kävisikö mielessä hakeutua ainakin jollain aikajänteellä isompaan firmaan, jossa on parempi turva?

Sipilän hallituksen toiminnasta tulee mieleen tuttu vertaus norsu lasikaapissa.

https://www.talouselama.fi/uutiset/us-uusi-laki-jakaa-yritykset-kolmeen-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tietenkin menisin . Nythän jos silmät aukaisee ja katsoo ja yrittää ymmärtää . Niin esim suurimmal osal rakennustyöläisistä jotka kehä 3 sisällä työskentelee. Irtisanomis aika on yksi (1) minuutti . Urakoitsevat yritykset ei ota omil kirjoille työläisiä vaan vuokrafirmojen kautta pyöritetään ukkelit . Vuokrafirmat tekee huippu tulosta . Toisaalta sutta ja sekundaakin tehdään, jota sit korjataan myöhemmin. Kun jengi ei tunne toisiensa osaamista . Välinpitämättömyyttäkin tulee kun ollaan vain "käymässä" .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Moni työtön menee sinne minne pääsee. Irtisanomisuhka ei hänelle ole pahempi asia kuin työttömyys.

Ja tokihan firma voi tehdä työsopimuksen, jonka ehdot ovat paremmat kuin laki määrää, jos tiettyä osaajaa haluaa.

Yrityksen kasvu yli kymmenen hengen pajaksi ei uudenkaan lain vallitessa huonontaisi sen tilannetta nykyiseen nähden.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juha Kuikka, kuinka moni avoimista työpaikoista täyttyy työttömillä vs työnvaihtajilla? Jos kyseessä on kasvuala kuten vaikkapa softafirma, niin aika harva saadaan kortistosta rekrytoitua.

Minusta on outoa, etteivät pienyrittäjät ole lainkaan huolissaan siitä, ketä he saavat tulevaisuudessa rekrytoitua töihin. Kuinka moni perheellinen asiantunteva ammattilainen vaihtaisi jatkossa työtä alle kymmenen hengen yritykseen jostain suuremmasta?

Alkuun kuuden kuukauden koeaika sekä päälle sitten kevyemmät irtisanomisehdot eli työntekijällä on merkittävästi suurentunut riski töiden loppumisesta yhtäkkiä.

On siis hyvä tunnistaa, että suurin osa työpaikoista täytetään työnvaihtajilla eikä työttömillä. Jos sitten työ olisi lisäksi vaikka toisella paikkakunnalla ja vaatisi muuttoa muiden riskien lisäksi, niin saattaa muodostua esteeksi.

Vaikka työttömiä on, niin varsinkin kasvavilla aloilla on jo osin pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta. Jos olisin vaikka teknologia-alan yrittäjä tai teknologiapainotteinen startupin pystyttänyt, niin olisin hemmetin huolissani siitä, ketä lakimuutoksen jälkeen saan houkuteltua töihin ja millä hinnalla.

Sijoittamisessa korkeamman riskin ottaessaan odotetaan myös korkeampaa tuottoa. Asiantuntija toimii samoin ja riskin ottamiseen vaaditaan korkeampi kompensaatio palkkavaatimuksen muodossa. Sekään ei välttämättä ole yrittäjän mielestä mukava juttu vai mitä?

Veikkaan monen pienyrittäjän olevan lain toteutuessa vielä ihmeissään rekrytoidessaan. Itse uskon että puolen vuoden päästä lain mahdollisesta hyväksynnästä Oikotiellä ja Monsterissa on hakukenttä, jolla voi sulkea pois alle kymmenen hengen yritykset työpaikkahausta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sivuutit kokonaan varteenotettavan toteamukseni siitä, että rekrytoivalla alle 10 hengen firmalla on mahdollisuus sopia lakia paremmista ehdoista, joilla haluttu hakija saadaan houkutelluksi. Kuuden kukauden koeaika ei ole mitenkään pakollinen, esimerkiksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Toki, mutta niin on yli kymmenen hengenkin ihan yhtäläinen mahdollisuus. Itse sivuutit myös tällä kaiken muun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Yhtäläinenhän se mahdollisuus on nytkin. Miten tämä siis heikentäisi pienien firmojen kykyä palkata haluamiaan henkilöitä?

Luin uudelleen kommenttisi enkä löytänyt siitä mitään kohtaa, jonka olisin sivuuttanut. (Ehkä sitä Monsterjuttua lukuunottamatta.)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Jos kyseessä on kasvuala kuten vaikkapa softafirma, niin aika harva saadaan kortistosta rekrytoitua.»

Näin se saattaa olla. Itselleni annettiin softa-alalla pari vuotta sitten kultainen kädenpuristus, mutta uuden työpaikan löytäminen osoittautui yllättävän hankalaksi, vaikka osaaminen on kuranttia ja Suomessa on mukamas huutava pula ohjelmistokehittäjistä. Jostain syystä niitä työpaikkatarjouksia alkoi tulla enemmän sen jälkeen, kun sain uuden työpaikan.

    «Itse uskon että puolen vuoden päästä lain mahdollisesta hyväksynnästä Oikotiellä ja Monsterissa on hakukenttä, jolla voi sulkea pois alle kymmenen hengen yritykset työpaikkahausta.»

Tämä on mielenkiintoinen ajatus. Voisiko työnantajat velvoittaa listaamaan keskeiset työsopimusehdot osana työpaikkailmoituksia, jolloin ne voisi jopa suodattaa pois? Tietenkin kaupallisille työnvälitysjärjestelmille, kuten Monsterille, sellaisten laittaminen voisi olla liiketoiminnan kannalta huono asia, kun kuitenkin haluavat työnantajia järjestelmäänsä. Siinä laki voisi olla välttämätön.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

"Suomessa on mukamas huutava pula ohjelmistokehittäjistä."

Siinä voi olla perää mutta en ole varma missä se pula nyt oikeasti on.

Tosiasia on, että Suomessa on teknistä velkaa ohjelmistoissa ja tietojärjestelmissä euroilla laskettuna jäätävän monta miljardia euroa. Ei nyt puhuta mistään muutamasta miljardista. Näkisin tässä hyvää vauhtia pilaantuvien lähiöiden betonielementtighettojen minimaalisen pienenä.

Tätä teknistä velkaa ei kuitenkaan hoideta sillä intensiteetillä mitä pitäisi. Pienyrityksissä on sellaista hassua asennetta, että tietojärjestelmät ostettu "ikuiseksi" ja sitten ne lahoavat ja sukupolven vaihdon yhteydessä sitten uusitaan hillittömällä eurovelan otolla jos ehditään tai sitten konkurssien muodossa kun mätääntyy kelvottomaksi puutteellisen ylläpidon muodossa.

Isommissa organisaatioissa rahaa lapioidaan kalliisiin projekteihin joilla useinkin vain tekohengitetään virtualisoinneilla väistämätöntä.

Kaiken järjen mukaan suomessa ei pitäisi olla työttömänä yhtään minkään tasoista teknistä henkilöä vaan pitäisi olla vähintään vaikka joku julkinen hillotolppa mistä saa hynää siitä kun vähentää sitä teknisen velan määrää.

Taitaa se rekrytointiprosessi ja julkisen puolen korruptiot ja hatusta revityt vaatimukset olla tässä se jarru. Sitten myös sitä hoopoilua että halutaan joku hengittämään niskaan kun toinen yrittää tehdä töitä ja "tietoturva" syistä ei saa vaikka omia työkalujaan käyttää.

Olen kuullut myös kauhutarinoita pää punaisena huutavista yrittäjistä jotka syyttävät palkattua asiantuntijaa siitä että ei saa korjattua nopeasti jotain 90-luvun järjestelmää jonka lähdekoodeista löytyy osittainen varmistus paperille tulostettuna ja datat korruptoituneena kiintolevyllä.

Vähäisiä ensimaistiaisia teknisen velan jutuista on saatu y2k:sta, jostain Cobol oksennuksien tekohengityksistä ja uusimista kuin myös Windows XP:n lahoamisesta alta. Tässä vaan on viime vuosikymmenellä tietokoneistettu niin valtavasti kaikkea "juosten kusten olemattomalla ylläpidolla" että tuon purkautuminen on varsin mielenkiintoista. Pääasiallinen ongelma on prosessien puuttuminen millä tätä velkaa hallitaan tai edes tiedostetaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila Vastaus kommenttiin #26

Olipa mahtavaa määrittelyä, Matti

Samaa mieltä olen. Sattumalta väittelin juuri tuolta alueelta, mistä kirjoitit ja olisin halunnut saada ylläpitoprosessit kuntoon vaikka maailmanlaajuisesti, mutta kukaan ei ymmärtänyt sitä tarvetta silloin viime vuosikymmenellä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #35

Kiitoksia.

Kyllähän tietojenkäsittelyä tuntevat ovat tiedostaneet ilmiön vuosikymmenten ajan mutta he ketkä istuvat rahakasojen päällä, eivät tiedosta. Vaikka ilmiö nyt vähän sama kuin se miksi rakennus kaipaa vaikka linjasaneerausta. Sitäkin voi vetkutella ja ihan järkevää jos tarkoitus on purkaa koko hökkeli.

Nykyisellään melkein kannattaa ohjelma suunnilleen tehdä uusiksi sen hetkisen tiedon perusteella niin siististi kuin mahdollista kun maailmassa mennyt kaikki 100x paremmaksi. Eli noin 12v, mikä on helposti alle puolet siitä ajasta mikä on vaikka pienemmissä yrityksissä sukupolven vaihdos.

Itse taas puolestani olen pohdiskellut tätä, että toimiva tietokoneohjelma on myös sen määrittely. Vaikka nyt onkin bugeja täynnä. Siksi periaatteessa toimivaa ohjelmakoodia voidaan tuottaa jossain määrin koneellisesti siististi, olemassa olevasta toimivasta lähdekoodista.

Onhan tuossa sitten toki jokunen mutka ja ihmistäkin tarvitaan apuna mutta teknistä velkaa voi vähentää sopivalla ohjelmistorobotilla.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #26
    «Kaiken järjen mukaan suomessa ei pitäisi olla työttömänä yhtään minkään tasoista teknistä henkilöä vaan pitäisi olla vähintään vaikka joku julkinen hillotolppa mistä saa hynää siitä kun vähentää sitä teknisen velan määrää.»

Niin, sellaista tolppaa vain olisi ehkä vaikea järjestää yhteensopivaksi normaalin työsuhdejärjestelmän kanssa. Paljonko sieltä oikeasti saisi, jos nyt normipalkka on ollut 3000-4000+/kk ja sitten saa pikkurahoja siitä että tekee jotain puhdetyötä. Miten hillotolpasta nuoleminen vaikuttaisi työttömyyskorvaukseen, jne. Perustuloon tuollainen sopisi ehkä paremmin.

Ehkä voisi ajatella jotain bounty-systeemiä, mitä on joissain softaprojekteissa käytetty tietoturvareikien löytämiseen, mutta myös kehitystyöhön. Lähdekoodit seisoisivat tyyliin Githubissa ja sitten voisi ottaa tikettejä hoidettavaksi. Hankalaa vaan olisi, että kun ei olisi työsuhdetta, laatu, konventioiden noudattaminen ja kaikki muu sellainen olisi hankalaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #37

"Ehkä voisi ajatella jotain bounty-systeemiä, mitä on joissain softaprojekteissa käytetty tietoturvareikien löytämiseen, mutta myös kehitystyöhön. Lähdekoodit seisoisivat tyyliin Githubissa ja sitten voisi ottaa tikettejä hoidettavaksi. Hankalaa vaan olisi, että kun ei olisi työsuhdetta, laatu, konventioiden noudattaminen ja kaikki muu sellainen olisi hankalaa."

Onhan tuossa hankaluutensa joo mutta joku bounty systeemi voisi toimia.

Ensialkuun voisi vaikka kerätä jonkun tietokannan julkisen puolen käyttämistä, tällä hetkellä koodiltaan julkiset softat mihin kaivataan huoltoa ja siitä sitten korvausta kun committia menee läpi. Sitten voisi olla joku tiketöintialusta "tähän tarvitaan suomennos", "tämä pitää siirtää uudemmalle alustalle yhteensopivaksi" ja siitä sitten maksua kun joku ottanut kopin ja tehnyt sen.

Ymmärtääkseni siihen suunnitellaan jotain systeemiä että työttömät pystyisi helpommin tekemään jotain työttömyysaikana kun keksittiin aktiivimalleja joten kyllähän tuo nyt vähän fiksumpaa olisi kuin työttömien laittaminen piirtämään sormiväreillä, opettelemaan CV:n tekoa ja uusimaan hygieniapassia työttömyysaikana.

"Hankalaa vaan olisi, että kun ei olisi työsuhdetta, laatu, konventioiden noudattaminen ja kaikki muu sellainen olisi hankalaa."

Pitäisi tuotakin aloittaa vähän varovaisesti mutta onhan tuohon konventioiden tarkisteluun valmista softaa kuin myös siihen, että samat testit menee läpi mitkä meni ennen committia ja että buildaa alusta loppuun ja toimii.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Jos vaihtoehtoja ei ole, niin toki mennään siihen ainoaan tai sitten ei ollenkaan. Ja sitten haetaan parempaa ja turvallisempaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Käsi sydämelle: Menisitkö sinä töihin firmaan, jossa irtisanomista on sujuvoitettu vai isompaan firmaan, jossa perheen leipä on turvatumpi? Tai jos olisit jo töissä pienessä firmassa, jossa irtisanomissuojaa heikennetään: kävisikö mielessä hakeutua ainakin jollain aikajänteellä isompaan firmaan, jossa on parempi turva?"

Riippuu tietysti mikä oikeuskäytäntö on, jos irtisanomiseen alle 10 hengen firmassa tämän lain kanssa riittää että kerran nukkuu pommiin tai myöhästyy muutamilla minuuteilla, niin ei paljoa houkuta. Jos taas on terve järki oikeuskäytännössä niin eihän silloin tällä lailla ole rehelliselle duunarille mitään merkitystä.

Se että montako tuhatta työntekijää ehtii saamaan potkut epäasiallisella syyllä ennen kuin muodostuu tuo oikeuskäytäntö? Sitähän emme voi tietää, tämä voi olla sudenkuoppa näillä yrittäjille joilla jo sormet syyhyää että pääsee pistämään henkilöstöruletin käyntiin, voi tulla yllätys kun oikeus kertookin ettei 5 minuutin myöhästymisestä voikkaan irtisanoa ja olet duunarille vaikka 9kk palkan velkaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tai jos olisit jo töissä pienessä firmassa, jossa irtisanomissuojaa heikennetään: kävisikö mielessä hakeutua ainakin jollain aikajänteellä isompaan firmaan, jossa on parempi turva?"

Huono tilanne olisi työskennellä firmassa jonka taloudellinen tilanne on huono tai jos pienessä yhteisössä on joku hengen pilaava mätämuna tai laiskuri jonka duuneja joutuu itse paikkaamaan ja josta ei pääse eroon.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Et muuten Janne vastannut kysymykseen...Sinänsä kuvaamasi mätämunien kanssa on varmasti huono työskennellä. Mutta kyllä niistä muutaman varoituksen jälkeen pääsee eroon. Työtehtävien laiminlyönti muodostaa irtisanomisperusteen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vastaus: Voisin hyvin mennä.

Tosin melkein 25 vuotta yrittäjänä, en varmasti palkkaisi itseni kaltaista henkilöä mihinkään tehtäviin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

Minä taas en liittyisi mihinkään suljettuun kerhoon, joka hyväksyisi minut jäseneksi :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Henkilöstö vuokrafirmojen ensisijainen etu on jotta irtisanomista ei sujuvoiteta .

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kun on lähes 5-kymppiseksi ollut joko pätkätöissä tai yrittäjänä, niin tietenkin menisin, jos firman hommat ovat kiinnostavia ja palkka ok.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuohon vielä lisäisin, että kyllä firman maine useimmiten tunnetaan. Jos omistaja pyrkii pitämään firmassa hyvän porukan ja hyvän hengen, sinne kannattaa mennä. Jos omistaja jakelee äkäpäissään potkuja, ei hän saa palkattua sitä parasta porukkaa, eikä firmallakaan pian mene hyvin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä pätenee pienemmillä paikkakunnilla, mutta vaikkapa pääkaupunkiseudulla, missä suuri osa paikoista on, tilanne on aika lailla toinen. Harvempi avautuu työkokemuksistaan netissä ja paljon vaikeampaa on törmätä johonkin, keltä kysellä kokemuksia firmasta sekä sen kulttuurista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

No, työnantajat ainakin soittelevat ja kyselevät edellisten työpaikkojen kokemuksia hakijoista. Tietenkään suosittelijaksi ei kannata nimetä henkilöä, jolta ei saa myönteistä palautetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Huoh...

Kehää käydään (Ympyrää mennään) ja yhteen käydään on tuttua tarinaa ja niinhän siinä käy, että ollaan monenlaisten ryhmien kanssa napit vastakkain.

http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262209-ka...

http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262209-ka...

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Tuossa selviää ne syyt, joita olen itse mietiskellyt itsenäisenä ihmisenä, mihinkään liittoon kuulumattomana, entisenä yrittäjänä, jolta on viety elinkeino suuremman orgasinaation avulla ja RAY:n rahoituksella tarjoten jokaisille ilmaiseksi samoja palveluita, mitä minä aikoinaan tarjosin, ideat varastettiin.

EDIT: Orgasinaatio on tahallinen muunnos organisaatiosta.

Sillä tarkoitan, että isolla organisaatiolla on mahdollisuus valita kaveri-, ystävä-, sukulaisuussuhteilla järjestettyä työpaikkansa itselleen ja muut, keillä voi olla paljon suuremmat pätevyydet, eivät kelpaa töihin sinne. Rahalla on liian suuri merkitys ja palkataan peliin kuuluvat nappulat toimimaan heidän tahtonsa mukaan, eikä niiden heikompien puolesta.

Minä tunnen nämä kuviot liian hyvin ja osaamistaidoistani johtuen he torjuivat, että toisin järkeviä muutoksia ja sitten keksineet tavan, jolla tuhota koko ideani RAY:n avulla.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Työpaikan valinnassa painaa muut asiat paljon enemmän kuin joku sujuvoitettu irtisanominen.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Juu, kyllä mutta jos vaihtoehdoissa puntit muutoin tasan niin sitten...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Riippuu miten sitä sujuvoittamista on käytetty. Jos sillä laitetaan pellolle työntekijät joka toinen kuukausi ilman järkevää syytä, niin tietenkään sellaiseen firmaan ei välttämättä ole halukkuutta hakea. Toisaalta jos sitä on käytetty järkevästi ja perustellusti, niin tuolloin se olisi vain plussaa haussa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Käsittääkseni tällä hetkellä tarve hyvistä työntekijöistä on suuri.
Järkevä työnantaja ei hyvää ja kunnollista työntekijä hevillä irtisano.
Pk-yritys on turvallisempi työnantaja kuin suuryritys, kynnys irtisanomisiin on selkeästi korkeampi kuin kasvottomalla suuryrityksellä.

Voisi kysyä niinkin, että onko työnhakija, jolla ei ole uskoa omaan osaamiseensa ja jolle on tärkeintä mahdollisimman korkea irtisanomiskynnys, edes sellainen, jonka pienen yrityksen kannattaa palkata?

Kannattaa myöskin muistaa se, että suurin osa uusista työpaikoista on
pk-yritysten luomia. On aivan hullua, ellei tätä kehitystä haluta edelleen
kehittää.

Kiistoissa irtisanomisista pieni yrittäjä on vailla oikeusturvaa. Hän joko ei uskalla aiheellistakaan irtisanomista tehdä, tai hän myöntyy
irtisanotun perusteettomiinkin vaatimuksiin. Lähes toivotonta on taistella ay-liikkeen asianajaja-armeijaa vastaan. Ja kustannukset ylittävät hyvin nopeasti yrittäjän taloudelliset resurssit. Jo tästäkin syystä olisi asiallista irtisanomista helpotettava.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Pk-yritys on turvallisempi työnantaja kuin suuryritys, kynnys irtisanomisiin on selkeästi korkeampi kuin kasvottomalla suuryrityksellä."

Ns. YT-menettely tarjoaa suuryrityksille keinon päästä hankalista ihmisistä eroon ilman, että tarvitsee nimetä heitä hankaliksi (ainakaan julkisesti). Erään suurehkon yrityksen eläkkeelle jäänyt dirika mainitsi, että jokaisessa YT:ssä pomot pääsivät eroon niistä, joista halusivat päästä. Fudut tulivat 'tuotannollisista ja taloudellista' syistä, mutta nämä syyt eivät kuitenkaan olleet vaikuttaneet listoihin joutumiseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itselläni oli täsmälleen sama ajatus. Isossa firmassa on aina lakimiehet, jotka tietävät, miten sellainen henkilö poistetaan, jota ei haluta. Pienemmistä puuttuu lakimiehet, joten kannattaa yrittää jo rekrytoitaessa valita sellaisia, joista ei haluta myöhemmin eroon.

Ei toisaalta isosta firmastakaan heitetä ulos hankalaakaan henkilöä, jos hän osaa sellaista, mitä tarvitaan, ja tekee hommansa. Silloin vain yritetään järjestää, että hän mahdollisimman vähän joutuisi vastakkain niiden kanssa, joiden kanssa sukset menevät ristiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #33

Tiedän tyypin. Heille koitetaan keksiä oma tehtäväalue tai jopa erillinen työtila.
Koko osastomme teki yhteisen työ/virkistysmatkan Tallinnaan. Sihteeri kertoi minulle sijoittaneensa tämän tyypin kanssani samaan hotellihuoneeseen. Olin kuulemma ainoa koko osastolla, joka saattaisi pärjätä hänen kanssaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Blogin otsikko ” Menisitkö töihin firmaan, jossa irtisanomista on sujuvoitettu?” on hieman sama, jos kysyttäisiin ”Mitä haluaisit maksaa tuotteesta ja minkälaisilla toimitusehdoilla teet kaupan”?

Yleisesti puhutaan "työmarkkinoista". Markkinoilla on myyjiä ja ostajia ja kaupan on hyödykkeitä, joilla on hinta. Kauppa syntyy, kun sekä ostaja että myyjä ovat tyytyväisiä. Sellainen kauppa, joka hyödyttää vain toista osapuolta, ei onnistu pitkän päälle. Suomessa on myös sopimisen oikeus. Huonoja sopimuksia ei ole pakko tehdä. Vastaavasti jo tehtyä sopimusta pitää noudattaa.

Joskus tuntuu, että Suomen "työmarkkinoilla" ei näitä periaatteita tarvitse noudattaa.

Kun työehtosopimus päättyy, on ymmärrettävää, että neuvotellaan uudet ehdot ja tähän "neuvotteluprosessiin" voi kuulua lakko. Sen sijaan lakkoilu sopimuskauden aikana voidaan tulkita sopimusrikkomukseksi, ja toinen osapuoli voisi katsoa sen merkitsevän sopimuksen päättymistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Menisin ilman muuta.

Vastapainoksi edellytän että siitä ei voi tulla mitään karenssia tai että pitäisi investoida muuttamiseen. Aina pitää päästä plussalle.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Irtisanomiskeskustelussa on täysin unohtunut itse ihminen. Olen vakuuttunut siitä, että 95 % työntekijöistä on tunnollisia, työnsä osaajia.

Kukaan ei halua tulla irtisanotuksi.

Joskus on kuitenkin ihmisen itsensä kannalta toimittava niin, että pysäytetään. Kyse voi olla mm. päihteistä, ongelmista perheessä, sairaudet perheessä tai työntekijän mielenterveyden ongelmat.

Kaikkia edellämainittuja varten on olemassa apua mm. työnantajan omassa 'työkalupakissa' tai kehityskeskustelun kautta ohjattuna.

Työllistämisen keinona en näe syytä lähteä ajamaan lakia, jonka seuraukset saattavat olla miinusmerkkiset pitkässä juoksussa.

En tiedä, onko 10 hengen työyhteisö jotenkin erityisemmässä asemassa, kuin suuremmat. Samat, työyhteisöjen sisäiset ongelmat, ovat myös isompien yritysten sisällä.

Kyse on sopimisesta ja SWOT-analyysin kautta selvittelystä.

Hallituksen ja AY-liikkeen valtataistelu, irtisanomislain esityksen myötä, tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, mihin pienen maan, valtabunkkereista tapahtuva tykitys, voi pahimmillaan johtaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Työsuhde on kuitenkin, niin kuin sanotaan 'two-way street'.
Jos jompikumpi, kumpi tahansa, on tyytymätön, niin ei siihen pidä jäädä väkisin ikuisesti roikkumaan. Irtisanominenkin kirpaisee kovasti, mutta usealle irtisanotulle on sen jälkeen paremmin selvinneet omat halunsa, tavoitteensa ja vahvuutensa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#27 Harri, 'kahdensuuntainen katu' on monesti kuitenkin irtisanotun kannalta yhdensuuntainen.

Liian vähän puhutaan siitä, miten irtisanottu selviää, jos selviää.

Pienen paikkakunnan yritys palkkasi minut aikanaan suoraan oppilaitoksesta.

Olin tuolloin 18 v. Yritystä piti pariskunta, jossa mies toimi käytännön työssä ja nainen hoiti hallintoa.

Itse olin myymälässä ja kohtasin asiakkaita.

Eräs, omistajan puolison mielestä hyvä asiakas, oli valittanut, että en hymyillyt tarpeeksi asiakkaille/siis valittajalle, ikämiehelle.

Nainen irtisanoi minut. Mies oli hämillään ja olisi halunnut, että jatkan. Epäilen, että nainen oli minusta mustasukkainen. Hän keksi syitä, miten pääsisi minusta eroon. Tuolloin vuosi oli 1966.

Se oli ensimmäinen työkokemukseni, joka vieläkin kirvelee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #28

Mirjami, myönnän kyllä pointtisi. Tottakai se kirvelee. Varsinkin, jos tuntee, etä se oli aiheeton.

Mutta ymmärrän, että olet tuon ensikokemuksen jälkeen pärjännyt elämässä aivan hyvin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #29

#29 Harri, paljon on vettä virrannut ns. Vantaassa ja monien kommellusten kautta olen onnistunut.

Ei noina aikoina ollut mitään sovitteluja, itse sen tunteen joutui mielessään ja kehossaan kokemaan. Edelleen, kun sama kaupan haju/tuoksu kantautuu sieraimiini, palaan muistoihini. Tosin, ei ne enää ahdista, mutta surettaa.

Tuo kokemukseni kertoo vain siitä, että ihminen ei ole betonia, vaan tunteita kantava olento.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen sen verran vanha, että tuo ei ole enää kannaltani merkityksellinen kysymys.

Mutta irtisanomisen helppous tai vaikeus ei ole koskaan ollut työpaikanvalintani peruste. Enhän minä työtä hae sitä varten, että alkaisin käyttäytymään ja toimimaan niin, että minua ei haluta pitää.

Työn pitää olla mielenkiintoista ja siitä tulee saada kohtuullinen palkka. Jos jompi kumpi ei toteudu, kannattaa etsiä muita töitä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

"Enhän minä työtä hae sitä varten, että alkaisin käyttäytymään ja toimimaan niin, että minua ei haluta pitää".

Tässä oli tosi hyvä kiteytys.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näiden keskustelujen suorastaan raviostuttava ongelma on asian heittäminen tahallaan äärilaitaan. Ei tietenkään irtisanomisehto ole ainoa tai edes tärkein asia valittaessa työpaikkaa. Eika kenenkään päällimmäisenä ajatuksena ole mahdollinen irtisanominen päätöstä tehdessä.

Kuitenkin se on huomioonotettava asia kuinka turvallinen työpaikka on. Pienen firman tapauksessa riski on usein suurempi - taaskaan ei aina. Kun sitten tulee lisää epävarmuustekijöitä, niin osaan työnhakijoita se voi vaikutta - taaskaan ei kaikkiin. Pitää lisätä disclaimer kaikkeen.

Kun katson kommentoijajoukkoa, niin luulen että juuri kukaan ei ole tilanteessa, jossa vaimo on himassa kahden lapsen kera ja asuntolainaa on niin, että hirvittää. Jotta voisi ymmärtää osan ihmisten näkövinkkeliä, niin pitäisi osata asettua siihen asemaan käyttäen kummallista kykyä nimeltä empatia. Se että itse vaikkapa yrittäjänä ja siten riskejä keskimääräistä paremmin sietävänä rientää kertomaan ettei ole mitään vaikutusta ei vaan oikein toimi.

Suomalaisen työn liiton tutkimuksessa saatiin seuraavia tuloksia:
"Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan työntekijät arvostavat Suomessa kaikkein eniten turvattua työpaikkaa. Kyselyyn vastasi keväällä noin tuhat työntekijää, joista 61 prosentin mielestä turvattu työpaikka ja kiinnostavat työtehtävät ovat työssä tärkeintä. Noin puolet pitää hyvää työilmapiiriä tärkeimpänä. Etenemismahdollisuudet asetti ykköstilalle 9 prosenttia vastaajista."

En usko että tällä foorumilla pyörivät ovat ensisijaisesti turvallisuushakuisia, mutta uskokaa pois sellaisiakin on Suomessa on paljon.

Se paljonko lisääntyvä epävarmuus vaikuttaisi on varsin hankala sanoa, mutta ei se täysin olematon ole.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kun katson kommentoijajoukkoa, niin luulen että juuri kukaan ei ole tilanteessa, jossa vaimo on himassa kahden lapsen kera ja asuntolainaa on niin, että hirvittää. Jotta voisi ymmärtää osan ihmisten näkövinkkeliä, niin pitäisi osata asettua siihen asemaan käyttäen kummallista kykyä nimeltä empatia. Se että itse vaikkapa yrittäjänä ja siten riskejä keskimääräistä paremmin sietävänä rientää kertomaan ettei ole mitään vaikutusta ei vaan oikein toimi."

Tuo riski on se avainjuttu. Työnantajalle kuin myös työntekijälle, työsopimus sisältää riskiä.

Sitä riskiä pitäisi vähentää, molemmista suunnista. Tässä ei mielestäni oikeasti ole kyse palkasta tai irtisanomisen helppoudesta vaan millainen riski tässä on kenellekin.

Se on perus talousoppia, että ei tuottoa ilman riskiä ja jossain se raja menee aina. Sen lisäksi se raja vaihtelee yksilöiden välillä kuin myös elämäntilanteen mukaan. Kädestä suuhun elävälle pienikin riski voi olla liikaa. Joidenkin velkakierre kun on paikallistettu vaikka siihen, että on mennyt silmälasit tai kännykkä rikki.

Korkea riski tuo stressiä ja siinä on yksilöeroja. Joku voi lainata 100000€ ja sijoittaa velkarahaa ilman että tuntuu missään. Toiselle taas pelkästään julkiseen tilaan meneminen voi laukaista psykoosin.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Käsi sydämelle: Menisitkö sinä töihin firmaan, jossa irtisanomista on sujuvoitettu vai isompaan firmaan, jossa perheen leipä on turvatumpi? Tai jos olisit jo töissä pienessä firmassa, jossa irtisanomissuojaa heikennetään: kävisikö mielessä hakeutua ainakin jollain aikajänteellä isompaan firmaan, jossa on parempi turva?"
Kyllä viime kesänä (2018) olisin mennyt.

Itse asiassa viime kesänä olisin mennyt mihin tahansa firmaan, joka olisi palkannut.

Avaan henkilökohtaista elämääni sen verran näin julkisesti, että minulla on turhan heikko CV työkokemusten puolelta yhdistettynä vielä voimassa olevaan maksuhäiriömerkintään. Maksuhäiriömerkintä ilmeisesti tarkastetaan nykyään hyshys-linjalla lähes kaikkialla, ja sen omaavat tulkitaan työnantajataholta velttoilijoiksi joista ei ole mihinkään. Näin en saa edes tilaisuutta osoittaa kykyjään. Minusta siis olisi kiva, että irtisanomissuojaa heikennetään, koska vuosia palkallisen (ilmaistyöharjoittelua toki olen suorittanut) työelämän puolella työttömänä ollessani se olisi henkilökohtainen etu. Ainut ulospääsy tästä pakkotilanteesta minulla on perustaa oma firma jotta saisin jotain ansioita kesäisin enkä vain lorvisi tukien varassa, ja juuri sen ajattelin yhden Savon puolella asuvan kaverini kanssa tehdäkin tämän vuoden (2018) loppupuolella.

Tää dilemma menee niin että työttömät hyötyvät kun pääsevät helpommin töihin pieniin firmoihin. Kärsijöinä ovat ne joilla on pitkä vakituinen työsuhde. Yrityksille en näe isoa plussaa enkä miinusta.

Työttömyys, korostuneesti pitkäaikaistyöttömyys on täällä Itä-Suomessa iso rakenteellinen ongelma, "hiljainen" ongelma josta mielestäni puhutaan liian vähän kun otetaan huomioon kuinka suuret kustannukset yhteiskunnalle pitkäaikaistyöttömyydestä koituvat. Minun mielestäni tilanne on niin paha että pitkäaikaistyöttömien töihin ohjaamista ja avustamista pitäisi auttaa kaikin mahdollisin poliittisin keinoin, ja näen tämän uudistuksen siksi hyvänä asiana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Touko, kuvaamasi kuulostaa todella hankalalta ja ikävältä.

Tulkitsen että työttömyytesi on kestänyt jo pitkään, jolloin sinun pitäiis saada palkkatukea eli puolet palkkakustanuksistasi maksaisi valtio. Tämä yhdistettynä 6 kuukauden koeaikaan pitäis mielestäni olla riittävä vaihtoehto.

Olet ollut työharjoittelussa monta kertaa, mihin ne ovat kaatuneet, kun eivät ole johtaneet duuniin? Onko sinua vain käytetty ilmaisduuniin vai onko sitten tapahtunut jotain estäen työllistymisen? Olet ikäänkuin saanut tilaisuuden näyttää, mutta se ei ole riittänyt miksi?

Avasit jo maksuhäiriohistoriaasi, mutta itse en ole työntekijää hakiessani kuin pari kertaa tarkaistanut taustaa silla tasolla ja silloinkin henkilön mennessä Puolustusvoimein projektiin. Joten vähän ihmettelen sitä, että miksi maksuhäiriöt olisivat merkittäviä alallasi..

Jotenkin van tuntuu, että pienyrittäjien irtisanomiskynnyksen alentaminen ei ole se ratkaisu, jota oikeasti haet.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Sellaista huhua kuullut, että jos työntekijä on ulosotossa että olisi joskus ollut tapauksia joissa hankaluutta työnantajalle työntekijän heikon likviditeetin takia kuten rahan vinkumista ennen palkkapäivää tai että työ kärsisi ahdingon takia.

Enpä tiedä onko asiassa perää mutta epäilen että vaikuttaisi mitenkään. Tosin luin tapauksesta, että työnantaja oli ratkaissut ongelman maksamalla työntekijöiden muutaman tonnin pikavipit että velkakirja sitten sinne työnantajalle mutta pienemmällä korolla.

Melkoinen win-win ratkaisu kyllä.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Sopiiko niin että vaihdetaan Facebook-kaveruudet ja lähetän YV:llä CV:ni ja yksityiskohtia siitä mihin paikkoihin hain tänä keväänä, mihin oletan hakujen kaatuneen ja lisäksi työhistoriaani eri aloilta. Huomenna 16:15 jälkeen. Voit sitten tulkita paremmin, mutta en nyt ihan julkisesti viitsi lähteä huutelemaan pysyvään dokumentointiin yksityiselämääni niin pitkälle.

Pohjakoulutukseni on YO-merkonomi eli kaupan alalla näin teoriassa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #44

Jos epäilet työttömyyden jatkuvan, voisin pienellä varauksella suositella tradenomin koulutusta, vinguttamalla valtion takaamaa opintolainaa niin paljon kuin lähtee, maksaa sillä mahdollisia rahasotkuja pois + keräämällä niin paljon opintolainaa säästötilille kuin mahdollista puskuriksi. Valtion takaama opintolaina on oleellisesti ilmaista rahaa näillä koroilla.

Tradenomin koulutuksella voi päästä huolintafirmoihin tai sitten ei, mutta se antaa hyvät valmiudet yrittäjyydelle. Opiskeluaikana voi olla hyvä idea funtsia bisnesideaa ja säästetty opintolaina rahakasa tulee siinä kohtaa tarpeeseen. Yrittäjänä saat starttirahaa.

Sillä ei ole sitten väliä vaikka perustaisi yrityksen ja se menee puihin, koska se että olet ollut yrittäjänä näkyy CV:ssä isona plus merkkinä että töitä luulisi sitten irtoavan.

Mutta, sen verran maailman menosta olen perillä, että kaupan alalta lähtee työpaikkoja valtavat määrät automaation lisääntymisen takia, että siinä ei ole yhtään mitään tulevaisuutta. Anteeksi jos kuullostan tylyltä mutta tuonne se digidigi iskee nopeasti ja julmasti ja jos on viimeisen vuoden aikana tullut pyyhkeitä työnhaussa niin tuo voi vaikuttaa siellä jo nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset