Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Hallituksen tiedonannon oudot luvut

Tänään julkaistussa tiedonannossa hallitus esittää outojen numeroiden valossa saavutuksiaan. Ensin hallitus kertoo kauden aikana tulleen 115000 työllistä lisää. Seuraavaksi todetaan tuoreen tutkimuksen mukaan hallituksen päätöksillä syntyneen 33000-42000 työpaikkaa, jolla viitattaneen Olli Kärkkäisen ja Jussi Tervolan tutkimukseen ”Talouspolitiikan vaikutukset tuloeroihin ja työllisyyteen 2015–2018” ja jota voineen pitää suuntaa-antavana.

Mutta kuinka päästää lukuun 115000? Hallitus toteaa kikyn synnyttäneen ”arviolta” 30000-40000 työpaikkaa. Viimeksi Talouselämässä 11.10. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja toteaa, että kiky on parantanut Suomen kustannuskilpailukykyä mutta sen sijaan sitä ei vielä tiedetä, kuinka paljon kiky on numeroilla laskettuna kilpailukykyä parantanut. Mistä hallitus sitten tietää kikyn vaikutuksen työpaikkoihin jää selitystä vaille?

Jos kikyllä olisi ollut tuo vaikutus, ei summa ole silti 115000. Edellisen blogini keskustelussa työministeri Lindström rehellisesti totesi lopun tuleen kv-suhdanteiden vaikutuksesta mutta mistä tuo erotuksena olevan luku on saatu? Lindström viittasi  Tilastokeskuksen käyttämään määritelmään, jonka mukaan työlliseksi lasketaan henkilö, joka on tehnyt tutkimusviikolla yhdenkin tunnin töitä. Kyse ei ehkä olisikaan samanlaisista työpaikoista kuin Kärkkäisen tutkimuksessa vaan vähintään tunnin töitä tehneet ”työlliset”?

Olisi toivottavaa, että hallitus avaisi paremmin sen, miten saavutuksia on mitattu lukuina, jotta kansalaiset voisivat helpommin muodostaa käsityksen hallituksen toimien tehokkuudesta ja oikeutuksesta.

https://www.talouselama.fi/uutiset/ekonomistit-kiky-paransi-kilpailukyky...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No toki on outoa. Tutumpaa olisi, jos työpaikat olisivat vähentyneet sadallatuhannella, kuten edellisen hallituksen aikana. Mutta nyt vaan noin. kyllä siihen tottuu....

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Siitäkin pitäisi kansalaisen tietää paljonko hallituksen toimilla luotiin/menetettiin työpaikkoja ja paljonko suhdanteet loivat/tuhosivat. Ja mihin luvut perustuvat. Tulisi keskusteluihin tolkkua.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Olen menettänyt uskoni Tilastokeskuksen rehellisyyteen. Se ei julkaise yksinkertaisiakaan asioita selvinä numeroina vaan kätkee ne erilaisiin epämääräisiin indeksisarjoihin, joista ei kerrota, mitä todellista arvoa indeksin arvo 100 vastaa. Hyvä esimerkki ovat yksikkötyökustannukset, joista ei julkaista minkäänlaista tietoa, vaikka Tilastokeskuksella olisi kaikki mahdollisuudet laskea ne.

Mitä tulee hallituksen saavutuksiin, niin TEM:in julkaisuista voi laskea, että työllisten määrä on hallituskaudella noussut vain noin 93000:lla. Tämä tarkoittaa niitä, jotka eivät ole hakemassa työtä tai hakevat toista työtä. TEM:in palveluissa ja erilaisissa työllistämiskokeiluissa olevia ei lasketa työllisiksi.
TEM:in luvuistakaan ei selviä minkälaisissa töissä työlliset oikeasti ovat eli saavatko he edes palkkaa. Samoin kaiken tilastoinnin ulkopuolelle pudonneet näyttävät työllisiltä!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuohon lukuun sisältyy orrjatyövoima? Siis he jotka tekrvät töitä 9 euron päivä palkalla?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

TEM:in lukuihin ei taida sisältyä, koska he ovat "aktivointitointen" piirissä, mutta Tilastokeskuksen arvioon sisältyy!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä alla myös mielenkiintoista luettavaa, liipaten samaan asiakokonaisuuteen:

"Lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistamisesta löytyi sopu"

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lahetet...

- -"Lähetettyihin työntekijöihin sovellettavien työehtojen alaa laajennetaan vaatimalla samojen palkkaussääntöjen soveltamista lähetettyihin työntekijöihin kuin työntekomaan työntekijöihin. Tähän pyritään muuttamalla vähimmäispalkan käsite korvaus-käsitteeksi. Laajennus ei aiheuta muutoksia Suomessa, vaan lähetetyn työntekijän työehdot määräytyvät jatkossakin lain ja yleissitovien työsopimusten mukaan. Jatkossa jäsenmaat voivat kuitenkin niin halutessaan soveltaa myös muita kuin yleissitovia työehtosopimuksia lähetettyihin työntekijöihin." - -

---

Jos hallituksen aie "potkulaista" menee läpi, aiotaanko alle 10 henkeä työllistävien yritysten kohdalla sitä soveltaa lähetettyihin työntekijöihin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset