Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

VAKE: Tässä hyvä keissi valtion rahoille: Sijoittajilta 46M€, tappio 3M€.

Valtion kehitysyhtiön Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka toteaa, että esimerkiksi Varjo Technologies voisi olla ”hyvä keissi”. Näin Tikka vihdoin linjasi, kun Talouselämän (Talouselämä nro 38) toimittaja yritti huonolla menetyksellä selvittää miksi Vake on perustettu ja mihin Vakea tarvitaan. Sipilän hallitus on kuitenkin luvannut Vakelle 3,4Mrd rahaa Nesteen, Postin ja Altian osakkeiden myynnistä.

Varjo Technologies valmistaa teollisuudelle virtuaalilaseja ja omaa suomalaista huippuosaamista, jolla on selvästikin kysyntää maailmalla. Varjolla on n 80 henkeä tuotekehityksessä ja yritys ilmoittaa kasvattavansa määrän ensi vuoden aikana yli 200:n henkilöön. Liikevaihto oli 2017 tasan 0€ ja tappio 3,3 milj.€.

Rahaa kehitykseen siis tarvitaan mutta sitä kyllä löytyy markkinoilta hyville ideoille ja firmoille kuten Varjolle. Äskettäin toteutui 30M€:n sijoituskierros nostaen Varjoon sijoitetun pääoman 46M€:n. Näistä valtaosa tullee ulkomaisilta sijoittajilta mutta mukana on suomalaisiakin mm Business Finland (5,7M€ tuotekehityslaina), jonka panos liittyi alkuvaiheen tuotekehitykseen. KV-sijoittajien rooli on ollut merkittävä jatkon sijoituksissa. Mihin Vakea tässä tarvitaan?

Tikka antaa ymmärtää, että jos yritys vielä kasvaa ja tarvitsee rahaa alkaa suomalaisten sijoittajien ”raja ” tulla vastaan. Tuskin tuossa mikään raja vastaan tulee. Pikemminkin on kyse siitä onko yrityksellä uskottava etenemissuunnitelma ja mittaroidut tavoitteet. Jos ilman liikevaihtoa kasvatetaan henkilöstö satoihin ja tappiot vastaavasti tuplataan niin tuskin sijoittajat innostuvat ulkomaillakaan. Oleellista olisi saada ensimmäiset tuotteet markkinoille, näistä kassavirtaa ja resursseja kasvuun ja näin vahvistaa sijoittajien uskoa jatkoon.

Näinkin lupaavalla firmalla kuin Varjolla ei ole oikein toimiessaan ongelmia saada markkinaehtoista rahoitusta kuten viimeksi toteutunut rahoituskierros osoitti. Lisäksi kannattaa huomioida EU:n rahoitusohjelmat ja EU:n investointipankki, joiden resurssit eivät heti lopu. Menestyvissä firmoissa ei yleensäkään julkista rahoitusta tarvita. Valtion rooli tulee olla vain markkinapuutteiden korjauksessa, josta tässä ei ole kyse.  

Nykyisessä kansainvälisessä toimintaympäristössä kuullosta todella oudolta Tikan linjaus Talouselämässä sulkea kansainväliset rahoittajat (osin?) pois Suomesta ja kehittää vain suomalaisin varoin…siis myös veronmaksajain rahoilla. Tämä Impivaaralainen ajatus ei huomioi ulkomaisten yhteistyökumppaneiden mukana tulevaa osaamista, markkinatietoutta yms. Nuo Varjonkin saamat miljoonat ulkomailta synnyttävät tänne jälleen uutta osaamista. Parempi on pyrkiä sijoittajien houkutteluun tänne ja rakentaa dynaamista uusiutuvaa innovaatiokulttuuria kuin linnoittautua poteroon vaikutteilta. Innovatiiviset firmat sijoittuvat sinne missä on paras osaaminen, joten riittää kun luomme tänne huippuosaamista eikä raja-aitoja.

Jos Varjon kaltaiset firmat ovat valtion Vaken toiminnan ydintä niin Vake voidaan lopettaa. Valtiolla on muutenkin riittävästi rahoitus/omistusinstrumentteja kuten Business Finland /Tekes, Finnvera, Solidium ja Teollisuussijoitus.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/varjo-saa-vr-lasinsa-pian-teollisuusjattien-kayttoon/80b605a5-0442-3373-b832-db31ce665515

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset