Syntyvyyden laskun syyt arka paikka valtaekonomisteille ja medialle

Yllättäen YLE:n aamu TV:ssä ekonomisti Pursiainen julisti, ettei ole mitään käsitystä mistä syntyvyyden raju ja kiihtyvä lasku Suomessa johtuu. Pursiaista säestivät muut keskustelijat, joista ainakin yksi oli tunnettu pankkiekonomistina. Keskustelijoiden tietämättömyys oli hämmästyttävää, sillä jokainen valistunut kansalainenkin arkielämän perusteella pystyy parempaan analyysiin kuin korkeasti koulutetut keskustelijat.

Alkuun pääsee kun lukee vaikka tästä linkistä löytyvän väestöliiton blogin:  

https://vaestoliitonblogi.com/tag/syntyvyys/

Kuten blogissa todetaan varmuudella syitä ei tiedetä. Muistetaan nyt kuitenkin, että edes tiede ei pysty varmoja tuloksia tuottamaan yhteiskuntatieteissä, vain todennäköisiä. Suurella todennäköisyydellä syyt löytyvätkin nuorten ihmisten kokemasta suuresta epävarmuudesta tulevaisuuden kehityksestä.

Ilmastonmuutoksella pelottelu on ollut yliampuvaa. Meille on selitetty, että on hyvä ilmastoteko tehdä vähemmän lapsia, meitä ei voi olla näin paljon. Kulutus on pahasta ja lapsethan kuluttavat tekemällä suuren  uuden ja pahan hiilijalanjäljen. Eräs laatumedia (Suomen kuvalehti,twitterissä) otsikoi tänään: Tutkijat kävivät läpi yli 3000 ilmastonmuutoksen tutkimusta: luvassa kuivuutta, tulta, tauteja ja tulvia. Tällainen pelottelu paitsi, että on vahingollista luo myös väärän kuvan tulevaisuuden mahdollisuuksista. Asiat ovat menossa parempaan suuntaan kuten Hans Rosling osoittaa kirjassaan Factfulness.

Työelämä ja toimeentulo on epävarmaa, organisaatioissa on meneillään jatkuvien väliaikaismuutosten tila. Kaikki muistavat kuinka vähän aikaa sitten hallitus yritti helpottaa potkujen antamista. Harjoitetulla politiikalla on tätäkin suurempi merkitys:

Syntyvyyden lasku alkoi 2007-2010, jolloin alkoi maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. Vaikutukset Suomen talouteen olivat erityisen kovat: taloutemme ei kasvanut kymmeneen vuoteen. Suurempi ongelma kuin itse talouskriisi on ollut valittu poliittinen linja, joka korostaa loputtomiin tulevaa kärsimystä, rahojen loppumista ja leikkaamista sekä kuria. Vaihtoehtona olisi ollut puhua järkevästä taloudenpitosta, jossa samalla olisi haettu uuden luomista ja kasvua luovia investointeja, johon olisi hyvin ollut varaa. Sen sijaan jopa tutkimuksesta ja kehityksestä leikattiin rajusti. Tämä pessimistinen levy tuntuu jääneen Suomessa päälle Iiro Viinasen ajoista lähtien. Meiltä puuttuvat visionäärit.

Päättäjät, heidän neuvonantajansa ja valitettavasti suuri osa mediasta on ollut tarpeettoman tehokkaita yhteiskunnallisen pessimismin luomisessa. Tästä löytyy syy syntyvyyden laskuun. Tulee mieleen johtuuko TV-keskustelijoiden ”tietämättömyys” syntyvyyden laskun syistä omatunnon pistoksista.     

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu