Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Sberbankin Esko Ahon outo hyökkäys Helsingin Sanomia vastaan

Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti viikonloppuna tärkeän ja monipuolisen jutun Esko Ahosta ja hänen roolistaan venäläisen Sberbankin hallituksessa. Sber­bank on sekä Eu­roo­pan uni­o­nin et­tä Yh­dys­val­tain aset­ta­mi­en pa­kot­tei­den koh­tee­na. Aho on toimittajan mukaan painostanut jutun hyllyttämiseen ja toimittajan mukaan esittänyt uhkaavia vihjailuja. Aho syyttää Hesaria mielikuvajournalismista.

https://twitter.com/svuorikoski/status/1069312916489453568

Ahon mennessä Sperbankiin käytiin julkisuudessa keskustelua onko asema sopiva Suomen entiselle pääministerille? Nyt Ukrainan kriisin kärjistyessä on entistä tärkeämpää miettiä onko tällainen Suomen edun mukaista. Käytetäänkö Ahoa hyväksi yhtenä palana Venäjän toimien hyväksyttävyyden lisäämiseksi? Joka tapauksessa ottamatta kantaa itse Ahon asemaan, voi todeta avoimen ja vapaan keskustelun olevan äärimmäisen tärkeää sananvapauden ja päätöksenteon kannalta, joten Ahon käsitystä sananvapaudesta ja hyökkäystä Hesaria vastaan voi pitää outona.

Aikoinaan  pää­mi­nis­te­ri Si­pi­lä ei nähnyt pakotteista huolimatta on­gel­maa sii­nä, et­tä en­ti­nen pää­mi­nis­te­ri Es­ko Aho oli eh­dol­la Ve­nä­jän suu­rim­man pan­kin Sber­ban­kin hal­li­tuk­seen. Voisi kuvitella Sipilän puolustavan Ahoa myös yhteenotossa HS:n kanssa, onhan hänelläkin kokemusta toimittajien painostamisessa.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/sipila-ei-nae-esteita-ahon-ehdokkuudell...

Suomen kuvalehden Vuorikosken twiiteissä julkaisemasta Ahon kirjeestä HS:lle käy ilmi kuinka Aho ihmettelee, ettei juttu ollut sellainen kuin hän kuvitteli. Aho unohtaa, ettei lehdistön tehtävä ole palvella valtaapitäviä vaan kansalaisia. On hienoa lukea Twitteristä HS:n päätoimittaja Kaius Niemen vastaus:  ”..Kun toimittaja haastattelee vallankäyttäjää, kysyy yleisön puolesta kriittisiä kysymyksiä ja antaa lukijan lopulta tehdä johtopäätöksensä, sitä on tavattu kutsua laatujournalismiksi - ei mielikuvajournalismiksi.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomalaisia on vuosien mittaan aina ollut venäläisten palveluksessa. Mieleen tulevat ensimmäisinä Mannerheim , OW: Kuusinen ja Lipponen, puhumattakaan tehtaankadulla juoksijoista.

Sitä yhteistä kun on 1000-vuotta ja 1000 kilometriä.
Toimiiko mieleståån isänmaan hyväksi vai oman (kuvitellun) etunsa vuoksi, on sitten toinen asia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Monenlaista ko-operanttia ja peluria meillä on aikojen saatossa ollut idän suuntaan; kuka enemmän opportunistinen, kuka taas vähemmän, jotkut eivät lainkaan.

Viimeksimainittuun 'ei-lainkaan-opportunistinen' ryhmään kuuluu mielestäni C.G.E.Mannerheim. Marski toimi itseään säästämättä aina isänmaansa Suomen hyväksi. Kanniston mainitsema O.W.Kuusinen on joka suhteessa Mannerheimin vastakohta.

Mitä tulee ex-pääministereihin P.Lipposeen ja E.Ahoon niin heidän vaikuttimensa jäävät kaiketi pelkästään henkilökohtaisen edun vaalimisen tasolle. Isänmaa ja sen etu on heille - sellainen kuva on syntynyt - taakse jäänyttä elämää.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Mainitsin Mannerheimin, koska yhteys itään on jatkuvaa ja sellaisena pysyvää.
Maantieteelle emme voi mitään.
Miten yhteyksiä ja kokemusta käytetään Suomen hyväksi on asia erikseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Marski toimi itseään säästämättä aina isänmaansa Suomen hyväksi." Pitää toki kirjaimellisesti paikkansa, kunhan muistetaan, että Mannerheimista tuli sotamarsalkka vasta vuonna 1933.

Elämänsä ensimmäiset 50 vuotta Gustaf Mannerheim tietenkin toimi isänmaansa Venäjän hyväksi, etenkin vuosien 1904–05 Japanin sodassa ja vuosien 1906–08 Aasian tutkimusretkellä.

Esko Aholla ei ole vastaavaa perustetta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #10

Käytin Mannerheimista lyhyen kompaktia (!) nimitystä Marski, joka suomalaisten käyttämänä on tavallaan vakiintunut ko. vapaaherran "erisnimeksi". Siinä merkityksessä se ei ensi sijassa määrittele sotilasarvoa vaan henkilön.

Useimmille suomalaisille Mannerheim on kansallinen sankarihahmo, jonka tunnistamiseen ei ole tarpeen liittää aatelisarvoa, ei sotilasarvoa, ei Nikolai II:n kruunajaisia tai Japanin sotaa, Puolan rintamaa tmv. määreitä.

"Esko Aholla ei ole vastaavaa perustetta." Niin, Aholla ja Mannerheimilla ei ole paljoa yhtäläisyyttä. Ei ainakaan ole perustetta sentään katsoa, että Aho olisi isänmaa-kysymyksessä toiminut käänteisesti Mannerheimiin verrattuna.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ammattipolitiikon ura Ahon kannalta alkoi olla riskialtis. Alkoi ura hallitusammattilaisena yrityksissä. Toki palkkahomma Nokialla oli siinä välissä.

Tuskin Sberbank hänet otti pankkialan erikoisosaajana. Saattaa olla, että Ahon paikka hallituksessa on epävakaa ja luo paineita outoon käyttäytymiseen. Ruuti on kastunut.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Suurin ongelma tässä on Ahon pyrkimys sensuroida lehdistöä ja painostaa toimittajaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä ja Ahon palkanmaksaja painostaa Ahoa, jonka painoarvo vaikuttajana on romahtanut. Jos näin on. Ahon tekemisistä ei kannata huolestua.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Minulle ei koskaan selvinnyt mitä Aho Nokialla teki? Oliko sekin joku Kepujunailu.?
Lähtöhän hänellekin sieltä tuli.

Hesarin juttu oli hyvä. Olen pari kertaa kuullut Ahoa livenä seminaareissa ja aika syvä jälki taisi pressavaalien tappiosta jäädä. Tuo reaktio HS artikkeliin vain vahvistaa käsitystäni. Nyt hän on ihan tavis VTM joskin ylittää 5600€/kk rikkausrajan selvästi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei ainakaan suunnitellut kännyköitä :)
Jonkunlainen yhteiskuntasuhdejohtaja.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Minun ymmärtääkseni kaikki Ahon virat, Nokia mukaanlukien, ovat olleet jonkin tasoisia palkkiovirkoja tai "suhdetoimintavirkoja, jossa firmat ovat pyrkineet hyödyntämään hänen oletettuja suhteita hallinnon keskiöön"

Minusta itsenäisen Suomen entisen pääministerin ei pitäisi olla missään Venäläisessä pankissa töissä tai olla mitenkään promovoimassa Venäjän strategisia alistusintressejä kuten Nordstreamit

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Se koira älähtää, johon kalikkka kalahtaa. Ties minkälaisia juttuja vielä paljastuukaan. Rahalla on ihmeellinen voima, etenkin niihin, joilla ei ole mitään periaatteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset