Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Milloin saadaan pätevä vaaligallup? Kyselyistä puuttuu yksi eduskuntapuolue!

Helsingin sanomat julkaisi uusimman mielipidetiedustelun, josta puuttuu yksi eduskuntapuolue. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005968109.html

Toimitus ei edes pohtinut tämän merkitystä.

On selvää, että tämä kyseenalaistaa koko gallupin tuloksen. En muista tällaista tapahtuneen viimeisen 50 vuoden aikana.

Seitsemän tähden liike rekisteröitiin puoluerekisteriin joulukuussa. Sillä on yksi kansanedustaja Paavo Väyrynen.

http://xn--seitsemnthdenliike-rtbc.fi/upload/File/T%C3%A4htiliike_puolue...

Kyseessä on joko tarkoituksellinen uutispimento, jolla yritetään estää suositun Väyrysen ja hänen puolueensa esiinmarssi tai puhdasta journalistista osaamattomuutta, kun ei pystytä seuraamaan maailman nopeata muutosta.  Jokainen varmaan poliittisesta kannastaan huolimatta voi myöntää, että uutisarvoa eduskuntapuolue Seitsemäntähden liikkeen kannatuksella totisesti olisi. Odotan mielenkiinnolla koska gallupintekijät pääsevät kartalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niin. Minusta näyttää siltä, että galluptukokset esitetään yhden desimaalin tarkuudella. Ihmettelysi on relevantti vasta sitten kun tuloksia aletaan esittää neljän desimaalin tarkkuudella. Esim. 0,0001

Kun desimaaliluku katkaistaan, viimeinen mukaan tuleva numero korotetaan yhdellä, jos ensimmäinen pois jäävä numero on 5, 6, 7, 8 tai 9. Desimaalilukuja pyöristettäessä jätetään katkaisukohdan jälkeiset desimaalit pois. Tämän perusteella Seitsemän tähden kannatus on 0 % (nolla %).

Kun toisaalta kannatuslukuja vertaillaan aikaisempiin tuloksiin, Seitsemän tähden liikkeelää ei ole aikaisempaa kannatusta, sen kannatus kuuluu sarjaan muut. johon kuuluvat:

Eläinoikeuspuolue
Feministinen puolue
Itsenäisyyspuolue
Kansalaispuolue
Kommunistinen Työväenpuolue
Liberaalipuolue
Piraattipuolue
Suomen Kansa Ensin
Suomen Kommunistinen Puolue

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ilkka,

Kyse ei ole desimaaliluvuista. Kyse on periaatteesta: kysytäänkö nimeltä gallupissa eduskuntapuolueiden kannatusta vai ei. Aiemmin on kysytty eduskuntapuolueilta nimellä ja eduskunnan ulkopuoliset ovat kategoriassa "muut".

Jos tuosta periaatteesta luovutaan ja kriteeriksi otetaan jotkut aiemmat gallupluvut niin ollaan vaarallisilla vesillä. Mitähän ja kenen gallupeja tarkastellaan kun päätetään uuden gallupin tekemisestä? No jos tähän mentäisiin niin silloin kategoriaan muut kuuluisi Siniset, joiden gallupsuosio on 1,1%. Väyrysen kannatus presidentinvaaleissa oli paljon isompi.

Mutta edes tuo ei ole pääasia. Kyse on uutisarvosta ja lukijoiden palvelemisesta. Nyt lukijat kärsivät kun eduskunnassa olevan puolueen kannatus varmasti kiinnostaisi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikella kunnioituksella, mutta kansalaispuolue ajaa 7 tähden liikkeen ohi, joten otettakoon molemmat gallupeihin ja mieluummin kaikki muutkin pienet puolueet, niin nähdään mikä on kansan syvien rivien todellinen kannatus kenellekin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Vesa, tuo on tietysti periaatteessa hyvä esitys. Ei vain toimi käytännössä. Gallupin tekeminen menisi suuren puoluemäärän tähden hankalammaksi ja kalliimmaksi ja siksi tekijät eivät tätä varmaan toteuta.

Siksi pitäisi olla selkeät kriteerit kuten yllä edellisessä vastauksessa kuvasin. Nyt ei näin ole.

Matti Simonaho

Kai jonkinlainen pätevä galluppi on kansanäänestys. Tietenkin ennen kansanäänestystä, kansalle toimitetaan reaali- ja käsitteellistieteelistä tietoa asiasta mistä he äänestävät.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Muualla mediassa on Seitsemän tähden puolueen asema eduskuntapuolueena jo hyvin noteerattu. Se on vaalikeskusteluissa mukana kuten muutkin eduskuntapuolueet. Tänään mm ISTV:n kautta klo 17 tulevassa mediatalon keskustelussa, jossa puoluetta edustaa Väyrynen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

"Mitä puoluetta äänestäisit, jos vaalit pidettäisiin nyt."Viimeisen puolen vuoden aikana olen kahdesti kohdannut tämän kysymyksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset