Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Valeuutisia eduskuntavaalien ehdokkaista? Ollaanpa tarkkana perusasioissa.

Lehdistö uutisoi jokin aika sitten näyttävästi kuinka Liike Nyt asetti ensimmäiset ehdokkaat, joiden kannattajakortit kuitenkin oli keräämättä. Ilman kannattajakorttejahan Liike Nytin puitteissa toimivat valitsijayhdistykset eivät voi edes esittää vaalilautakunnalle haluavansa asettaa ehdokkaita. Koska kyse ei ole puolueesta, jokaiselle ehdokkaalle on perustettava valitsijayhdistys ja on kerättävä 100 korttia omalle ehdokkaalleen.

Tässä yhteydessä voisi kai puhua jos ei nyt valeuutisoinnista niin ainakin melkoisesta  liioittelusta: kysehän on vain henkilöistä, jotka ilmaisivat halunsa ryhtyä ehdokkaaksi. Vasta kun kortit ovat kasassa Liike Nyt ja valitsijayhdistykset voivat ilmoittaa ehdottavansa näitä henkilöitä vaalilautakunnalle.

Varsinaisia ehdokkaita henkilöistä tulee kun puolue tai valitsijayhdistys toimittaa ehdokaslistansa ja ehdokashakemuksensa vaalipiirilautakunnille ja se vahvistaa ehdokkaat. Liike Nytiltä vaaditaan myös valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat.

Kaiken pohjana on sitten ehdokkaan täyttämä kirjallinen suostumus ja vakuutus, jossa on nimi, henkilötunnus ja allekirjoitus. Ehdokasasettelu vahvistetaan 14.3., jonka jälkeen vasta voidaan puhua vaaliehdokkaista.

Iltalehti uutisoi näyttävästi Tähtiliikkeen ehdokkaasta, jota se ei löytänyt. Samalla lehti julisti Tähtiliikkeen uskottavuuden menneen. Nyt on käynyt ilmi, että kyse oli liikkeeseen kohdistuneesta  huijauksesta tai kepposesta näkökulmasta riippuen. Voihan tätä episodia hauskanakin pitää. Mutta hauskaa ei ole se, että Iltalehti asettuu huijarin puolelle julistaen uhrin olevan nyt vailla uskottavuutta. Kannattaa myös muistaa, että kiistelty henkilö ei ollut lähelläkään varsinaista ehdokkuutta.

Tähtiliike on puolue (kortit kerätty) ja sillä on oikeus esittää ehdokkaita vaalilautakunnalle, joten se on pidemmällä kuin Liike Nyt. Se on kertonut myös n 70 ehdokasta, joita sillä on oikeus esittää ja joita se esittää vaalilautakunnille. Tätä ei kuitenkaan noteerattu suurissa mediataloissa. Reilu peli, missä pelataan?

Ehdokashakemusten jättöpäivä vaalilautakunnille on 5.3., joten siihen asti muutoksia voi tulla. Ei kai tämäkään uskottavuutta voi viedä?

Vale-ehdokkaina esiintyvät keppostelijat ja huijari(t), jotka haluavat vahingoittaa puolueita ja liikkeitä sekä vaaleja yleisemminkin. Kuten edellä todettiin, huijauksella ei kuitenkaan voi päästä ehdokkaaksi, koska ehdokashakemuksessa vaalilautakunnalle vaaditaan henkilötiedot, sosiaaliturvatunnus ja allekirjoitus.

Maailmalla ovat yleistyneet huijaukset, jossa esim. soitetaan tai esiinnytään vääränä henkilönä, puhutaan sopimattomia ja loataan pahaa-aavistamaton uhri julkistamalla puheet sopivassa valossa. Voi olla, että näissä vaaleissa tällaisia törkyoperaatioita nähdään lisää meilläkin.

Iltalehden tendenssimäinen uutisointi laittaa kysymään onko lehdellä puhtaat jauhot pussissa? Kovin tehokkaasti se osasi löytää kohteen ja sai myyntilukuja nostettua. Iltalehti on varmaan joskus julkaissut itsekin sille kerrottuja virheellisiä tietoja mutta minun silmissäni se ei ole silti aiemmin menettänyt uskottavuuttaan vaikka isolla lehdellä on moninkertaiset resurssit välttyä huijaukselta verrattuna olemattomilla resursseilla operoivaan Tähtiliikkeeseen. Paheksun mieluummin väärän tiedon syöttäjiä.

Medialta toivoisi suhteellisuudentajua ja oikeita tietoja vaalikeväänä. Valeuutisten levittäjiä kyllä riittää muutenkin. Käydään reilut vaalit ja annetaan äänestäjien päättää tosiasioiden pohjalta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä tavalla Liike Nyt olisi mitenkään relevantti toimija vaalilautakunnan tai muodollisen ehdokasasettelun kannalta?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Niin valitsijayhdistyksethän tässä toimivat muodollisesti, jos sitä tarkoitat. Ne vain toimivat Liikkeen sateenvarjon alla ja tekevät vaaliliittoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Aivan, siksi kysyin, kun sanoit Liike Nytin voivan ehdottaa jotain vaalilautakunnille. Eivät kai he ole sellaista tiedottaneet, kun se on mahdotonta nyt ja tulevaisuudessa. Liike Nytiltähän ei vaadita mitään, ei valitsijayhdistysten perustamisasiakirjoja, eikä muutakaan. Liike Nyt on käytännössä markkinointinimi, jota nuo vaaliliittoja solmivat ehdokkaat yhdessä käyttävät.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #3

Kyllä, ehkä kirjoitin hieman epäselvästi mutta juuri tuota yritin sanoa. Hyväksytkö muotoilun..."Liike Nytin puitteissa toimivat valitsijayhdistykset voivat...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Börjestä ei sen enempää, mutta missä on Uudenmaan Seitsemän tähden naisehdokkaat?

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Manu Korkman kaipaili Tähtiliikkeen naisehdokkaita esille. Tässä sinulle yksi. Minä olen ehdolla Uudellamaalla.
Mediahan meistä on vaiennut.

Ajatuksiani voi lukea:
http://tiinaarlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268173-...

https://www.sites.google.com/site/tiinaarlin/

Koska media meistä vaikenee niin toivotaan että tieto meistä leviää muita teitä!

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

No nyt puhut asiaa Manu. Onhan siellä pari mutta lisää tarvitaan.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Hjalliksen yhden miehen puolue sai mediasta tilaa maanantaina kun hän julkaisi loikkari Lohelan nimen.

Paavo julkaisi maanantaina 70 eduskuntavaaliehdokkaan nimen ja mediaa ei kiinnostanut pätkän vertaa.

Maakuntalehdet ovat julkaisseet uutisia alueidensa uusista Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista.

En ole huomannut että missään mediassa olisi kerrottu meistä Uudenmaanpiirin ehdokkaista. Helsingin ehdokkailla ei taida mennä sen paremmin mediahuomion suhteen.

Erikoinen tilanne.

Mahtaa jossain olla pelko pers.... että viemme ääniä vanhoilta puolueilta ja saamme muutoksen aikaan nykymenoon.

Vaalitenteissä tulee olla edustettuna kaikki eduskuntapuolueet niin kuin tähänkin asti!

Turha sanoa, että kyllä netistä tietoa löytyy kun kaikilla ei ole mahdollisuutta nettiä käyttää.
Iso osa iäkkäämmistä äänestäjistä on tv:n ja lehtien varassa tiedon saannissa.

Rehti media uutisoi kaikista puolueista ja ehdokkaista tasapuolisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset