Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

YLE:n hallintoneuvosto rikkonee hallintolakia ja lakia Yleisradio Oy:stä?

Oli melkoisen hätkähdyttävää, kun eduskunnan alaisuudessa toimiva veronmaksajien yhtiö ryhtyi harjoittamaan puoluepolitiikkaa. Yhtiö asetti juuri ennen vaaleja boikottiin yhden kilpailevan eduskuntapuolueen, Seitsemän tähden puolueen, jolla on yksi kansanedustaja.

Syyksi keksittiin, että sillä on vain yksi kansanedustaja. YLE:n mielestä joko pienet eduskuntapuolueet ovat arvottomia demokratian kannalta tai sitten kyse on halusta vaikuttaa puolueiden voimasuhteisiin vaaleissa. Koska eduskuntapuolueet, pienetkin, ovat demokratian toimivuuden kannalta äärimäisen tärkeitä, jää päätöksen motiiviksi vain tuo puoluepolitikointi.

YLE:n mukaan on siis eduskuntapuolueita ja sitten on eduskuntapuolueita, joita ei kutsuta vaaliohjelmiin.

YLE on enemmän kuin selityksen velkaa. Yhtiön toimintaa määrittelee laki Yleisradio Oy:stä, jossa todetaan:

 - Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. 

- tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia.

YLEN päätös jättää eduskunnassa oleva pieni puolue pois vaalipäiväohjelmista on selvässä ristiriidassa laissa vaaditun monipuolisuuden ja kattavuuden kanssa. Vielä selvemmin päätös on ristiriidassa laissa vaadittavan kansanvallan edistämisen ja monipuolisuuden, keskustelun ja vuorovaikutusmahdollisuuksien tukemisen kanssa.

Myös hallintolakia lienee rikottu. Päätöstä tekemässä olleet hallintoneuvoston kansaedustajat lienivät esteellisiä ja heidän olisi pitänyt jättää päätös muille, esim. YLE:n toimitukselle.

Wikipedia:"Esteellisyys syntyy, mikäli virkamies tai luottamushenkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin, joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Esteellisyyttä ei arvioida konkreettisesti vaan riittää, että puolueettomuus on objektiivisesti ajatellen saattanut vaarantua."

Odotan mielenkiinnolla oikeusasiamiehen päätöstä. YLE tekisi viisaasti, jos toteaisi kyseessä olleen virheen ja peruisi päätöksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mistä päätöksestä on kyse? Tämä on Internet, täällä on tapana laittaa linkki asiaan, josta kirjoittaa.

Minkä päätöksen hallintoneuvosto on Väyrysestä tehnyt? Hallintoneuvosto päättää Yleisradioyhtiön strategiasta. Se ei tee toimituksellisia linjauksia eikä näinollen päätä kuka saa vierailla tv-ohjelmissa haastateltavana jne.

Jos kyse on siitä, että Väyrynen ei pääse mukaan eduskuntapuolueiden vaalitenttiin, niin päätös on mielestäni oikea. Seitsemän tähden liike ei ole saanut edellisissä vaaleissa yhtään ääntä. Sama koskee Harkimon porukkaa. Saman pitäisi oikeudenmukaisuuden nimissä koskea myös sinisiä, mutta on toki journalistisia perusteita pistää hallituksessa oleva puolue hieman eri asemaan kuin vaikkapa nämä yksittäisten kylähullujen ympärille synnytetyt potilasyhdistykset.

Niiden ryhmien, jotka eivät viime eduskuntavaaleihin osallistuneet tai eivät saaneet yhtään ehdokasta läpi laittaminen samaan kategoriaan ei ole boikottia.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Hallintoneuvosto nimenomaan päätti toimituksellisesta linjauksesta määritellessään ketkä osallistuvat mihinkin ohjelmaan. Toimitus päättäköön näistä. Nyt rikottiin lakeja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onhan tuossa selvää pelaamista. Siniset voisivat viedä perussuomalaislta ääniä. Vievät sitä enemmän, mitä enemmän saavat julkisuutta. Sehän sopii näille muutamalle suurimmalle puolueelle. Ei niin väliä, vaikka perusteet horjuvat

Tähtiliike vie keskustalta ääniä, mahdollisesti muiltakin isoilta puolueilta. Mitä vähemmän tähtiliike saa näkyvyyttä, sitä pienemmäksi tappiot muodostuvat isommille puolueille. Sehän sopii näille. Eikä tässäkään niin väliä, vaikka perusteet horjuvat.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ilman hallintoneuvostoakin Ylen harjoittama "journalismi" on aika värittynyttä. Etenkin talouspolitiikassa ja geopolitiikassa journalismi loistaa poissaolollaan. Tietyt asiat ovat valtavirtaisessa keskustelussa aksioomia, eikä niitä sovi toimittajien pöllytellä. Tällaisia on esimerkiksi Euro ja rahajärjestelmä yleensä sekä geopolitiikan puolella Venäjä ja läntinen "arvo"yhteisö. Uudempana tulokkaana kielletyistä asioista on hävittäjien puolustuksellinen merkitys ylivoimaista vihollista vastaan. Noissa asioissa on selvä virallinen linja, eikä asioita käsitellä syvemmin analysoiden.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siinä mielessä olet oikeassa, että YLE syrjii. Mutta syrjihän se myös ulkopuolisia puolueita ja mielestäni paras ulkopuolinen puolue olisi voinut haastaa vanhoja puolueita väittelemään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset