Kuluttajia harhautetaan: Tässä salattu totuus sähköautoista Suomen oloissa.

Sipilän hallitus haluaa sähköautoja Suomeen. Tuore tutkimus kuitenkin hätkähdyttää. Sähköautot eivät sovi Suomen olosuhteisiin samalla tavoin kuin aurinkoiseen Kaliforniaan. Kun hallitus usuttaa kuluttajia vaihtamaan polttomoottoriautonsa sähköautoon, voi kuluttaja erehtyä sijoittamaan roponsa ratkaisuun, joka ei toimi meillä. Hallitus ei ilmeisesti ole tutkinut politiikkansa toimivuutta lainkaan?

En muista nähneeni yhtään selvitystä sähköautojen suorituskyvystä Suomessa. USA:n autoliiton selvitys talvioloista kertoo kuitenkin riittävästi:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/yhdysvaltain-autoliitto-t…

Muutaman fakta:

*Jo -7 celsiusasteen pakkanen pudottaa akun tehoa ja ajomatkaa jopa 40%. Tästä voisi päätellä, että -20 asteen pakkasessa autot tuskin juurikaan toimivat!

*Jo pelkkä käynnistäminen vähentää akun tehoa 12%, kun pakkanen on tuo testeissä käytetty -7 celsiusta. Harva kuitenkaan pärjää yhdellä käynnistyksellä.

*Ilmastointilaitteen päälle kytkeminen vähensi tehoa ja ajomatkaa 41%. Ikkunat jäässäkään ei kuitenkaan voi ajaa!

*USA:n autoliiton testeissä ajomatka putosi 35 lämpöasteessa 4%. Mikäli ilmastointijärjestelmä käännettiin päälle, ajomatka putosi 17%.

Akkujen paras toimintalämpötila on +20, josta poikkeaminen heikentää heti suorituskykyä. Linkistä löytyvä amerikkalainen testi tehtiin sikäläisittäin matalassa lämpötilassa. Missä viipyy suomalaisessa kylmemmässä talviolosuhteessa tehty sähköautojen testi? Onko se tehty mutta ei julkaistu huonojen tulosten tähden?

Kaikkea ei kannattaisi kritiikittömästi kopioida meille. Puhumattakaan, että valtiovallan arvovallalla edistetään meille sopimatonta tekniikkaa. Kärsijänä on viime kädessä hyväuskoinen kuluttaja, joka voi menettää rahansa, kun huomaa, ettei ostettua sähköautoa voikaan käyttää suunnitellusti. Auto on monelle välttämätön työkalu, ei lelu! Jos rahasta ei ole pulaa niin toki sähköautolla on kiva leikkiä varsinkin kesäaikaan.

Sähköautojen jälleenmyyntiarvo on arvoitus. Onko sitä? Millä hinnalla ostaisit käytetyn akuston sähköauton? Itse en millään hinnalla.

On selvää, että Suomessa ympäristömielessä järkevimmät ratkaisut autoiluun ovat sähkö-polttomoottorihybridit ja biopolttoaineella toimiva polttomoottori. Mahdolliset tuet on kohdistettava näihin.

 

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu