Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Hyviä uutisia: luonnonkatastrofien uhka vähenee!

Kun ihmisiltä kysytään onko viimeisen sadan vuoden aikana luonnonkatastrofien aiheuttamien kuolemantapauksien määrä kaksinkertaistunut, pysynyt ennallaan vai vähentynyt puoleen, vastaa 90% ihmisistä väärin. Miten itse olisit vastannut?

Todellisuudessa nykyään luonnonkatastrofeissa ihmisiä kuolee ihmisiä vain 25% siitä mitä kuoli sata vuotta sitten. Kun huomioidaan, että maapallon väestö on saman aikana lisääntynyt 5Mrd, kuolemantapauksia on vain 6% siitä mitä oli sata vuotta sitten. Lähteenä tässä on Hans Rosling, Factfulness, s 107-108, 2018, joka on ilmestynyt myös suomenkielisenä. Mm Bill Gates. Microsoftin perustaja,  on pitänyt tätä yhtenä tärkeimmistä lukemistaan kirjoista.

Nuo hämmästyttävät luvut eivät johdu siitä, että luonnonkatastrofit olisivat vähentyneet vaan siitä, että ihmisellä on nyt korkeamman elintason ja paremman teknologian tähden paremmat mahdollisuudet suojautua luonnonkatastrofeilta ja niiden vaikutuksilta.

Luonnonkatastrofeilla pelottelu on tullut valitettavan yleiseksi nykyään. Tämä johtuu joko silkasta tietämättömyydestä tai harkitusta tietyn poliittisen tavoitteen ajamisesta faktoista piittaamatta.

Teknologia tulee jatkamaan nopeaa kehittymistä ja tarjoaa ihmiselle ennen näkemättömät mahdollisuudet ratkaista ympäristö-ja muita ongelmia. Jo nyt meillä on olemassa teknologiat, joilla valtaosa ympäristöongelmista voidaan ratkaista. Niitä ei vielä haluta laajasti käyttää, koska ne ovat kalliimpia kuin nykyisin käytössä olevat teknologiat. Tämä pätee moniin muihinkin ongelmiin kuin luonnonkatastrofeihin. Nälänhädän syynä ei ole pula ruuasta vaan vaan rahasta. Köyhillä ei ole rahaa ostaa ruokaa.

Ihmiskunnalla on 50 vuoden päästä ennen näkemättömän tehokkaita teknologioita, joilla ongelmia ratkotaan.

Sadan vuoden aikana tapahtunut huima positiivinen kehitys on tulevaisuuteen luottavaisesti katsovien tarmokkaiden miesten ja naisten aikaan saama. Lopetetaan aiheeton synkistely eikä viedä lapsiltamme positiivista elämänasennetta. ja uskoa elämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tärkeä sanoma tässä blogissa.

Ja jos ajatellaan Suomea, niin täällä ovat lisäksi henkirikokset ja liikennekuolemat alentuneet dramaattisesti viime vuosikymmenien saatossa.

Jos ajatellaan joitain tunnistettuja uhkakuvia, vaikkapa ilmastonmuutosta, niin niihin sopeutumisen avainratkaisuja on ennen kaikkea talouskavun ylläpitäminen, jotta mahdollisesti tarvittaviin toimenpiteisiin on varaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset