Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Sipilä ja Orpo takaisin kouluun: Näitä taloustiedon alkeita ei hallita.

Hallituksen (ent.) johtavien ministerien pääministeri Sipilän ja valtionvarainministeri Orpon puheet paljastavat, ettei kumpikaan ymmärrä perusasioita markkinatalouden toiminnasta puhumattakaan perusteita julkisen vallan tehtävästä.

Orpo toruu yrityksiä, koska ne hakevat itselleen businesmahdollisuuksia. Sipilä toteaa, että taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan laadukkaan palvelun tarjoaminen.

https://www.talouselama.fi/uutiset/terveysyritysten-on-nyt-hillittava-pu...

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005998329.html

Karl Marx varmaan toteaisi, että mitäs  minä sanoin. Suomen eturivin ekonomisteilla luulisi olevan tähän paljon kommentoitavaa mutta hiljaista on ollut. Vetänyt varmaan sanattomaksi…

Jo lyseon yhteiskuntaopin tunneilla minulle opetettiin, että yritykset pääsääntöisesti markkinataloudessa pyrkivät tuottamaan voittoa eli tekemään businestä.  On sanottava pääsääntöisesti, koska tietysti on pieni määrä voittoa tavoittelemattomia yrityksiä, jotka on perustettu jotain muuta tarkoitusta varten.

Markkinatalouden ylivoimaisuus tavaroiden ja palvelujen tuottamisessa muihin talousjärjestelmiin nähden perustuu juuri kilpailuun ja voitontavoitteluun, jossa tehokkaimmat tienaavat hyvin.

Koska kova kilpailu ja voitontavoittelu voi saada myös haitallisia muotoja, on valtion tehtävä kontrolloida lainsäädännöllä, etteivät haitalliset vaikutukset pääse liian suuriksi. Jo pitkään on myös tiedetty, ettei kilpailu sovi kaikille aloille. Näitä ovat yhteiskunnan peruspalvelut kuten poliisitoimi, palo-ja pelastustoimi sekä sosiaalitoimi kuten perussairaanhoito. Tämä johtuu siitä, ettei muistisairas pysty kilpailuttamaan hoivafirmoja eikä esimerkiksi  pahoinpitelyn uhri poliisin palveluja ennen poliisin tilausta.

Laittomuudet ovat tietysti erikseen mutta muutoin hoivayritykset ovat tehneet juuri sitä mitä niiden markkinataloudessa oletetaankin tekevän eli hyvää businestä. Sipilän ja Orpon puheita on aiemmin totuttu kuulemaan lähinnä kommunistien ja synkimpien sosialistien suusta.

Yrityksiä on turha syyllistää voitontavoittelusta, jos yleensä kannattaa länsimaista markkinataloutta. Yrityksiltä on naivia odottaa kestävää kehitystä tai vastuullisuutta. Lainsäädännön on asettava rajat ahneudelle, joka ei ole mihinkään hävinnyt.

Ongelma on siinä, että nuo herrat Orpo ja Sipilä ovat laiminlyöneet valtion kontrollitehtävän ja toisaalta tuoneet markkinatalouden sinne minne se ei kuulu. Voihan olla, että kyse ei olekaan tiedon puutteesta vaan jostain muusta motiivista. Vaikka ahneudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Juuri näinhän se on. Aika uskomatonta oikeastaan on, että Sipilä ja Orpo eivät ymmärtäisi perusasioita. Luulisi nyt Sipilän ainakin ymmärtävän, mutta siltä se ei tosiaan ole näyttänyt.

Kyllä minäkin olen viimeisen vuoden aikana viimeistään usein miettinyt, että onko heillä lopulta jotkut muut jutut mielessä kuin Suomen asioiden ajaminen. Kuinka suuri ymmärräyksen puute on lopulta uskottavaa? Vaikeahan sitä on luopua tietystä luottamuksesta. Sitä helposti ajattelee, että kyse on vain erilaisesta ideologiasta ja maailmankuvasta, mutta mutta...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kiitos vilpittömästä pohdinnasta!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Hyvinhän nuo näyttäisi tuloksen tekemisen ymmärtävän. Erityisesti yksityisten monopolien rakentelu yhteiskunnan omaisuuden ja toimintojen avulla on ollut tähtäimessä. Siitä kertoo valinnanvapaushanke sotessa, liikenneverkon yksityistämishankkeet, VR:n pilkkominen jne.

Siinä vain kävi niin ikävästi, että sattui osumaan tuulettimeen koko yksityisten monopolien kansalaisille tuottama hyvä attedoineen ja espericareineen. Puolustuskyvyttömät ihmiset olivat joutuneet riiston välineiksi. Koko kansa heräsi huomaamaan, että mitä ollaan tekemässä sotessa ja muissa. Piti kiireen vilkkaan kääntää takkia, jotta saatiin viestiksi, että enhän minä suinkaan sellaista, hyi olkoon.

Ari Väisänen

Näin on.
Kumpikin ovat lyhytnäköisiä muka markkinatalousjäseniä teatteriksi sanoisin heidän toimiaan.
Mutta näitä aina tupsahtaa politiikan kentälle kun äänestäjät haluaa tämännäköisiä kehäketuiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset