Jukka Leppälahti Innovaatiokyvykkyys kansalliseksi vahvuudeksi!

Annatko jatkomandaatin KOK, KEPU ja PeruS:n kurjistaville leikkauksille?

Vaalien talouskeskustelusta on puuttunut konkretia. Leikkauksista puhuttaessa valtapuolueet ja eräs tuleva voittaja ovat väistäneet kysymyksen puhumalla työllisyysasteen nostamisesta. On todennäköistä, ettei tässä onnistuta matalasuhdanteen puskiessa päälle. Tässä tilanteessa kaikki viittaa siihen, että KOK, KEPU ja PeruS jatkaisivat kurjistavaa leikkauspolitiikkaa. Perustelukin olisi sama: Vaikeita päätöksiä on tehtävä valtion talouden tasapainottaseksi. Kun ei ole kuulemma muuhun varaa. Eikä muita vaihtoehtoja muka ole.

Olen paljon miettinyt mistä Suomeen on syntynyt tuo näköalaton talousajattelu, joka on pesiytynyt markkinaliberaaliin oikeistoon (lue Sipilän hallitus ja sitä tukevat ekonomistit) ja joka sivuuttaa taloustieteen perusasiat ja itse asiassa koko sen historiallisen keinovalikoiman, jolla Suomi vaurastui. Ilmeisesti EU:n järjetön liittovaltiopoliitikka on sekoittanut suomalaistenkin ekonomistien pään. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. https://nakoislehti.hs.fi/40803a36-f057-4f74-b227-f7a70f3f0417/24

Yrityssektorin vähäisiä investointeja kotoiset ekonomistit kyllä haluavat kovasti lisätä mutta samat tahot pitävät tuomittavana, jos valtio hankkii rahoituksen ja toteuttaa kannattavan investoinnin.

Vain Jaakko Kiander nostaa esiin kysymyksen kannattaako huolestua velasta, jos korko on 0?

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006064964.html

Köyhä Suomi ei vaurastunut säästämällä.

Köyhä Suomi vaurastui investoimalla tuottaviin kohteisiin. Köyhä Suomi otti velkaa ja rakensi Saimaan kanavan, rautatieverkoston ja voimalaitoksia velalla, joka maksettiin pois investointien tuotoilla. Sota-aikanakin valtionvelka oli suurempi kuin nykyään. Ja selvittiin kasvu-uralle.

Asiahan on yksinkertainen: Jos investointi ja lainan korot voidaan maksaa takaisin tuotoilla, lainaa kannattaa ottaa. Nyt näköpiirissä olevan ajan EKP joutuu pitämään korot nollassa tai negatiivisena, joten raha on valtiolle käytännössä ilmaista. Ei tule parempaa aikaa valtiolle investoida rapautuvan infrastruktuurin kunnostamiseen tai vaikka lasten syrjäytymisen estämiseen.

Esimerkiksi lasten syrjäytymisen vähentäminen tuottaisi hyvin. Sixten Korkmanin mukaan oikein kohdennetun investoinnin tuotto on moninkertainen panostukseen nähden, koska se vähentää myöhempiä sosiaalimenoja ja parantaa lapsen kouluttautumista, työllistymistä aikuisiässä sekä terveyttä yksilön kaikissa ikävaiheissa. Kannattavia investointeja olisivat myös satsaukset tutkimukseen ja kehitykseen sekä uusiin innovaatioihin.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006019428.html

Tulevat sukupolvet eivät anna meille anteeksi, jos jätämme heille näivettyneet maan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen täysin samaa mieltä Jukka Leppälahden kanssa investointien tarpeellisuudesta ja pitkäjänteisyyden huomioonottamisesta. Työssäsi Tekesissä sinulla on varmaan ollut satoja yrityksiä ja bisnestapauksia, joissa on harjoitettu ihan oikeaakin taloussuunnittelua.

Uusliberalistinen taloussuunnittelu, joka on vaiheittain Suomeen siirtynyt Toyotan lean - ajattelun muodossa Chicagon ja Itävällan koulukuntien tuottamana Thatcherin ja Reaganin "pilotoimana" on saanut maailmantalouden tilaan :"sekaisin kuin seinäkello".

Puheet politiikan työllistävistä vaikutuksista, samaan aikaan veron alennuksista ja ala-asteen koulutuksen lisäämisestä ja ilmastonmuutoksen vaatimasta ideologisesta pakko-ohjauksesta kansalaisten tasolle ovat kuin humalaisen sopertelua tarkoittamatta tehdä ja uskoa sitä, mistä itse asiassa itse puhuu. Kokoomus on kaikkein epäuskottavin, ja seuraavana Keskusta, mutta Siniset tietysti omassa sfäärissään, koska sillä ei ole vastuuta mistään.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Suomeen ei investoida, koska ei ole kasvua edes pitkällä aikavälillä näköpiirissä. EKP:n elvytys hyödyttää pörssipeliä, mutta ei mainittavasti reaalitalouden investointeja. Meille euro valuuttana on epäedullinen ja nimenomaan johtaa siihen politiikkaan, jota kuluneella hallituskaudella puhdasoppisimmillaan on viljelty. Sen seurauksena on hyytyvä kansantalous ja sisäisten devalvaatioiden kierre. Olemme valinneet pohjoisen periferian osan kehityssuunnaksemme. Eurosta pitäisi päästä eroon, mutta kuten nähty, kansa ja poliittinen eliitti rakastaa euroa. Haluamme EU:n luontoreservaatiksi.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuossa kaiman puheesta tulee mieleen muna-kana - ongelma: ei investoida kun ei ole kasvua näkyvissä???

Olen kirjoittanut systeemistä ja kasvusta ja ekosysteemeistä sekä systeemiajattelusta monta kirjaa, mutta juuri kukaan ei suvaitse lukea mitään näin järkevää. Itse olen puolestaan opetellut parhaat teoriat myös bisneksesta Piilaaksossakin oppia saaneena.

Henkinen apatia estää suurinta osaa suomalaisista, ja kaikkia poliittikkoja näkemästä tulevaisuuteen: millä keinoin teknologia ja yhteisöt saavuttaisivat uuden ja paremman tilan. Ei osata keskustella edes. Akateeminen keskustelu on kuollut.

Olen esittänyt monia disruptiivisia ideoita mm. Nokialle, mutta se oli silloin jo siiloutunut ja urautunut elin.

Suomen pitäisi uudistaa oppimisen ja kehittymisen kykynsä tehdä oikeanlaista rakenneuudistusta. Onko tästä kukaan eri mieltä? Luultavasti ei ole. Se tarkoittaa selkeämpiä ajattelun tapoja jotta löytyy ihanteellisia rakenteita, ettei tarvitse riidellä. Siitä sitä säästöä alkaisi tulla roppakaupalla. Viro on tässä esimerkki onnistujasta.

Minä voisin alkaa vetämään Suomen korkeakoulutusta tämän vuosituhannen mukaiseen, innostuneeseen moodiin, jos minulle annettaisiin valtuudet. Metayliopiston puitteissa olen sitä tehnyt jo muutaman vuoden. Kehitän nykyisin tekoälylle uutta strategiaa. Tämä on yksi vaihtoehto kuinka saataisiin Suomessa näkyville iloa, eloa ja älyä.

Nykyisellään kaikki organisaatiot ovat siiloutuneita, kilpa-asemassa toisiaan vastaan. Se on typerintä mitä olla voi.

http://metayliopisto.fi/paradigmakirja/

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Nykyisellään kaikki organisaatiot ovat siiloutuneita, kilpa-asemassa toisiaan vastaan. Se on typerintä mitä olla voi."

Taisi tulla ongelman ydin tuossa kerrottua. Vielä voisi lisätä, että kvartaalivoitot ovat tärkeämpiä kuin menestyminen ja kansan etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset